Άνευ προηγουμένου οδηγίες έχουν εκδώσει οι υπερ-ορθόδοξοι ραβίνοι στο βόρειο Λονδίνο εν αναμονή του εβραϊκού εορτασμού Πουρίμ.

 

Οι συμβουλές εκδόθηκαν από το Γραφείο των Ραβινιτών της Ένωσης Ορθοδόξων Εβραϊκών Συνελεύσεων με τη μορφή μιας ειδοποίησης, προς αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού.

 

Η εν λόγω ειδοποίηση θα εμφανιστεί σε συναγωγές και θα κοινοποιηθεί σε ομάδες WhatsApp ένα 24ωρο πριν από το φεστιβάλ, το οποίο ξεκινά την Τρίτη μετά το ηλιοβασίλεμα.

 

Ο επικεφαλής ραβίνος, Ephraim Mirvis, δημοσίευσε επίσης μια έκκληση σε βίντεο στο Twitter, λέγοντας ότι τα «τραγικά» γεγονότα του περασμένου έτους δεν πρέπει να επαναληφθούν. Προέτρεψε τους ανθρώπους να παραδώσουν τα mishloach manos, - παραδοσιακά δώρα με φαγητό - αφήνοντας δέματα στα κατώφλια και παραμένοντας σε μια ασφαλή απόσταση ο ένας από τον άλλον.

 

Το Πουρίμ, που σηματοδοτεί την επιβίωση των Εβραίων που απειλoύνταν με εξόντωση στην Περσία τον πέμπτο αιώνα π.Χ., είναι ένα φεστιβάλ που μοιάζει με καρναβάλι και έχει μουσική, χορό και καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.

 

Οι Εβραίοι παρευρίσκονται στη συναγωγή για να ακούσουν τις αναγνώσεις από το Βιβλίο της Εσθήρ, οικογένειες μαζεύονται για ένα εορταστικό γεύμα και οι φιλανθρωπικοί σύλλογοι πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα.

 

Πέρυσι, το Πουρίμ γιορτάστηκε δύο εβδομάδες πριν από το πρώτο lockdown, εν μέσω κορωνοϊού. Τις επόμενες εβδομάδες, η κοινότητα των υπερ-ορθόδοξων ή Haredi στο Stamford Hill στο βόρειο Λονδίνο επλήγη ιδιαίτερα από κρούσματα και θανάτους.

 

Μια μελέτη της Σχολής Υγιεινής και Ιατρικής του Λονδίνου νωρίτερα αυτό το μήνα διαπίστωσε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των υπερ-Ορθόδοξων Εβραίων στο Λονδίνο νόσησαν από Covid-19 πέρυσι. Ποσοστό, έως και εννέα φορές υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο.

 

Φέτος, οι ραβίνοι στην κοινότητα έχουν πει ότι ο αριθμός των ανθρώπων, που θα βρεθούν για να γιορτάσουν στους δρόμους πρέπει να ελαχιστοποιηθεί ενώ οι πιστοί πρέπει να αποφύγουν να επιστεφτούν ο ένας το σπίτι του άλλου.

 

Το seudah Purim, το εορταστικό γεύμα, «πρέπει να περιορίζεται μόνο σε στενά μέλη της οικογένειας. Τα μεγάλα γεγονότα του περασμένου έτους έλαβαν χώρα πριν κανείς να είναι σε θέση να γνωρίζει πώς θα εξαπλωνόταν ο ιός, που θα μπορούσε να είναι υπεύθυνος για την διασπορά», δήλωσε ο ραβίνος.

 

Σε μια σημαντική υποσημείωση στην ανακοίνωσή τους, οι ραβίνοι τόνισαν τη σημασία της πιστής ακολουθίας των μέτρων που έχει ορίσει η κυβέρνηση κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

 

Υπενθυμίζεται ότι, η αστυνομία ανακάλυψε έναν παράνομο γάμο που παρακολούθησαν 150 άτομα σε ένα σχολείο θηλέων στο Stamford Hill τον περασμένο μήνα. Οι ηγέτες της κοινότητας καταδίκασαν την εκδήλωση, αλλά όπως προέκυψε οι κανόνες του lockdown δεν εφαρμόζονταν στις κοινότητες Haredi.

 

Την περασμένη εβδομάδα, ένας ανώτερος υπερ-Ορθόδοξος ραβίνος είπε ότι αυτοί οι γάμοι πρέπει να σταματήσουν.

 

Ραβίνοι σε μεγάλες συναγωγές στην περιοχή έκαναν επίσης κηρύγματα σχετικά με τη σημασία της τήρησης των κυβερνητικών οδηγιών.

 

Το οκταήμερο Φεστιβάλ Πάσχα, το οποίο ξεκινά στις 27 Μαρτίου, είναι επίσης πιθανό να περιοριστεί από τους κανόνες κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

 

Πέρυσι, ήταν η πρώτη μεγάλη θρησκευτική εκδήλωση που έγινε υπό καθεστώς lockdown.

 

Με πληροφορίες του Guardian