Το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι έχει εισαγάγει πάνω από 700.000 μολυσμένα αυγά

Το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι έχει εισαγάγει πάνω από 700.000 μολυσμένα αυγά Facebook Twitter
EPA/PATRICK HUISMAN
0

Έρευνες διεξάγονται σήμερα στο Βέλγιο και στην Ολλανδία σχετικά με τη χρήση του εντομοκτόνου fipronil σε ορνιθοτροφεία, στην οποία οφείλεται η κρίση των μολυσμένων αυγών, ενώ η βρετανική υπηρεσία ασφάλειας των τροφίμων ανακοίνωσε πως σχεδόν 700.000 μολυσμένα αυγά έχουν εισαχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.


«Είναι πιθανό ο αριθμός των αυγών που έχουν φθάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο να είναι πιο κοντά στις 700.000 απ' ό,τι στις 21.000 που πιστεύαμε προηγουμένως πως είχαμε εισαγάγει», ανακοίνωσε η εν λόγω υπηρεσία στον ιστότοπό της.


«Αυτό αντιπροσωπεύει το 0,007% των αυγών που καταναλώνονται κάθε χρόνο» στη χώρα, πρόσθεσε. Τα αυγά αυτά δεν πωλήθηκαν απ' ευθείας στο κοινό, αλλά χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή προϊόντων τροφίμων - ιδιαίτερα γαρνιτούρες για σάντουιτς και άλλα προϊόντα ψυγείου όπως σαλάτες.


«Πολλά από τα αυγά αυτά αναμίχθηκαν με άλλα αυγά που δεν προέρχονται από τα εν λόγω ορνιθοτροφεία, έτσι τα υπολείμματα του fipronil έχουν αραιώσει πολύ», διευκρίνισε η υπηρεσία.


Αν και είναι «πολύ απίθανο τα αυγά αυτά να δημιουργούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία», τα προϊόντα που τα περιέχουν και δεν έχουν ακόμη καταναλωθεί θα αποσυρθούν από τα ράφια, υπογράμμισε.


Στο μεταξύ, στο Βέλγιο, η εισαγγελία της Αμβέρσας αναφέρει σε μια σύντομη ανακοίνωσή της πως «στο πλαίσιο της υπόθεσης fipronil διεξάγονται αυτή τη στιγμή πολλές έρευνες». Η εισαγγελία αρνούνταν μέχρι τώρα να γνωστοποιήσει οποιαδήποτε πληροφορία για τη διεξαγόμενη έρευνα.


«Θα γίνουν ανακοινώσεις στον Τύπο μόλις το επιτρέψει η έρευνα, πιθανόν αργότερα σήμερα το απόγευμα», προσθέτει.
«Έρευνες διεξάγονται στην Ολλανδία, από κοινού με τους Βέλγους», δήλωσε από την πλευρά της η Μαρίεκε φαν ντερ Μόλεν, εκπρόσωπος της ολλανδικής εισαγγελίας.


Αυτό το διατροφικό σκάνδαλο αποτελεί αντικείμενο ποινικών ερευνών στο Βέλγιο και στην Ολλανδία. Υπό κατηγορία βρίσκονται δύο εταιρείες, η ολλανδική ChickFriend, ειδικευμένη στον απολύμανση ορνιθοτροφείων, και η βελγική προμηθεύτριά της Poultry-Vision.

Οι έρευνες αυτές διεξάγονται ενώ ο βέλγος υπουργός Γεωργίας Ντενί Ντικάρμ κατηγόρησε χθες την Ολλανδία ότι αντιμετώπισε με ελαφρότητα τις πληροφορίες αναφορικά με την παρουσία fipronil στα ορνιθοτροφεία της χώρας, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγούς αυγών στον κόσμο. Υποστήριξε πως μια πληροφορία προς αυτή την κατεύθυνση είχαν λάβει οι ολλανδικές αρχές ήδη από τον Νοέμβριο 2016, κάτι που η Χάγη αμφισβήτησε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Het Laatste Nieuws, στόχοι των ερευνών είναι οκτώ διευθύνσεις στη Φλάνδρα (βόρειο Βέλγιο). Η φλαμανδική εφημερίδα υποστηρίζει πως πρόκειται κυρίως για εταιρείες εξειδικευμένες στην απολύμανση των ορνιθοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Η κρίση των μολυσμένων αυγών, η οποία προέρχεται από το Βέλγιο και την Ολλανδία, καθώς και από τη Γερμανία (Κάτω Σαξονία) όπου ενέχονται μερικά ορνιθοτροφεία, έχει επιπτώσεις σε άλλες πέντε χώρες της Ευρώπης στις οποίες παραδόθηκαν τα αυγά αυτά: στη Γαλλία, την Ελβετία, τη Σουηδία, τη Βρετανία και στο Λουξεμβούργο.

ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς οι Ιρανοί παρακάμπτουν τους περιορισμούς στο διαδίκτυο για να επικοινωνήσουν με το εξωτερικό

Καθώς οι περιορισμοί στο διαδίκτυο και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες εντείνονται στο Ιράν λόγω του πολέμου με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, πολλοί Ιρανοί αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους στο εξωτερικό
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΠΑ

Διεθνή / Ιράν: «Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να συνομιλήσουμε με τους Αμερικανούς»

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο CBS News ξεκαθάρισε πως - παρά τους ισχυρισμούς του Τραμπ - το Ιράν δεν έχει ζητήσει ούτε κατάπαυση πυρός ούτε κάποια διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει την πιο ενεργή συμμετοχή του στον πόλεμο

Ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας Εντ Μίλιμπαντ αποκάλυψε ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης εξετάζουν όλες τις επιλογές που έχει Ηνωμένο Βασίλειο να βοηθήσει στην επαναλειτουργία της ζωτικής σημασίας πλωτής οδού
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΚΟ ΜΠΛΕ ΠΟΛΗ

Διεθνή / Γιατί «η πιο μπλε πόλη του κόσμου» είναι μπλε; - Το μυστήριο με το Chefchaouen στο Μαρόκο

Τα πιθανά σενάρια για το μπλε χρώμα που κυριαρχεί στους τοίχους, στις σκάλες, στις πόρτες, στις καμάρες και στα πλακόστρωτα μιας από τις πιο πολυφωτογραφημένες περιοχές του Μαρόκου
THE LIFO TEAM
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Συνολικά 178 πλοία ελληνικών συμφερόντων στον Περσικό Κόλπο

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το σύνολο της ναυτιλιακής κοινότητας, εκδίδουμε οδηγίες προς τα πλοία και τις εταιρείες και παρακολουθούμε όλα τα γεγονότα», λέει ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Στέφανος Γκίκας
THE LIFO TEAM