Το κοινοβούλιο της Λιθουανίας απέρριψε σήμερα την πρόταση για το σύμφωνο συμβίωσης σε ζευγάρια του ιδίου φύλου, μια αμφιλεγόμενη πρόταση στο κατά βάση καθολικό κράτος μέλος της ΕΕ.

 

Ο ανοιχτά ομοφυλόφιλος βουλευτής Tomas Vytautas Raskevicius ήταν ο άνθρωπος πίσω από το νομοθετικό αυτό κίνημα. Είχε κερδίσει την υποστήριξη από την πρωθυπουργό Ingrida Simonyte, αλλά το νομοσχέδιο ηττήθηκε κατά την πρώτη ανάγνωση.

 

«Αυτό δεν είναι το τέλος. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την αλλαγή, ώστε όλοι οι άνθρωποι να είναι ίσοι ενώπιον του νόμου, για να μην είναι κανείς στο περιθώριο της κοινωνίας», δήλωσε η Ausrine Armonaite, αρχηγός του φιλελεύθερου κόμματος της Ελευθερίας. 

 

Ο Raskevicius είχε πει πριν από την ψηφοφορία ότι επιτρέποντας τα «ουδέτερες ως προς το φύλο» σύμφωνα συμβίωσης, αυτό θα αποτελούσε ένα τεράστιο βήμα για την κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ στη Λιθουανία. «Σα να διαβούμε τον Ρουβίκωνα» είχε πει χαρακτηριστικά.

 

Το νομοσχέδιο αποσκοπούσε στην παροχή νομικών προστασιών σε άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και σε ετεροφυλόφιλα ανύπαντρα ζευγάρια, όπως δικαιώματα κληρονομιάς, κοινής ιδιοκτησίας, δυνατότητα αλλαγής του επωνύμου κ.λπ όχι όμως και το δικαίωμα της υιοθεσίας.

 

 

Τα σωματεία των ομοφυλοφίλων δεν αναγνωρίζονται πουθενά στα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, εκτός από την Εσθονία.

 

Οι κινήσεις προκάλεσαν διαμαρτυρίες στη Λιθουανία, όπου μια έρευνα του Ευρωβαρόμετρου του 2019 διαπίστωσε ότι το 70% των ερωτηθέντων αντιτάχθηκαν στη νομική αναγνώριση των συμφώνων συμβίωσης για ομοφυλόφιλα ζευγάρια, σηματοδοτώντας την ισχυρότερη αντίθεση στα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στην ΕΕ.

 

Νωρίτερα αυτό το μήνα, χιλιάδες διαδήλωσαν κατά του νομοσχεδίου και άλλων προοδευτικών πρωτοβουλιών φιλελεύθερων βουλευτών, λέγοντας ότι ήθελαν να προστατεύσουν τις «παραδοσιακές οικογένειες».

 

Οι βουλευτές που αντιτίθενται στο νομοσχέδιο υποστήριξαν ότι αυτό απειλεί να υπονομεύσει τον τρόπο με τον οποίο οι οικογένειες ορίζονται τόσο κοινωνικά όσο και νομικά.

 

Ο Πρόεδρος της Λιθουανίας Gitanas Nauseda δήλωσε ότι οποιαδήποτε νομική αναγνώριση για ζευγάρια του ιδίου φύλου πρέπει να είναι σύμφωνη με το σύνταγμα, το οποίο ωστόσο, ορίζει το γάμο ως ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας.

 

Η προγραμματισμένη ψηφοφορία της Τρίτης ήταν η πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου.

 

Με πληροφορίες του AFP