Λιβύη: Η ΕΕ στέλνει πολεμικά πλοία για να εφαρμοστεί το εμπάργκο όπλων

Λιβύη: Η ΕΕ στέλνει πολεμικά πλοία για να εφαρμοστεί το εμπάργκο όπλων Facebook Twitter
Η ΕΕ στέλνει πολεμικά πλοία στη Λιβύη, για να εφαρμοστεί το εμπάργκο όπλων (Πηγή φωτό EPA)
1

Η ΕΕ θα στείλει πολεμικά πλοία, προκειμένου να εφαρμοστεί το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, καθώς η σχετική συμφωνία επετεύχθη έπειτα από μακρά διαπραγμάτευση.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ανακοίνωσε πως οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν να ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση με πολεμικά πλοία, αεροσκάφη και δορυφόρους, προκειμένου να εφαρμοστεί το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη.

Προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις που υπήρχαν, για το ενδεχόμενο αυτή η επιχείρηση να μετατραπεί σε αποστολή διάσωσης μεταναστών, ο Μπορέλ υποσχέθηκε ότι τα πλοία θα αποσυρθούν αν διαπιστωθεί ότι η παρουσία τους ενθαρρύνει τους μετανάστες να επιχειρήσουν το επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι από τη Λιβύη προς την Ευρώπη.

Αυτή η δέσμευση του Μπορέλ είχε ως αποτέλεσμα να αρθούν οι αντιρρήσεις της Ιταλίας και της Αυστρίας, που αρχικά μπλόκαραν τη συμφωνία. Τελικά αυτή επετεύχθη «έπειτα από τον μακρύτερο διάλογο που μπορώ να θυμηθώ», είπε ο Μπορέλ.

Όπλα και ξένοι μισθοφόροι συρρέουν στη Λιβύη. Χαρακτηριστικό είναι πως το σαββατοκύριακο η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Στέφανι Γουίλιαμς, χαρακτήρισε «αστείο» το εμπάργκο όπλων. Η νέα αποστολή θα ονομάζεται «Επιχείρηση Ενεργής Επιτήρησης της ΕΕ». Στο πλαίσιο αυτής, τα πλοία θα κάνουν περιπολίες περίπου 60 μίλια από τις ακτές της Λιβύης, σε περιοχή από την οποία θεωρείται ότι περνά η βασική διαδρομή για τα όπλα που φτάνουν στη χώρα.

Έτοιμη να συνεισφέρει η Ελλάδα

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής με την απόφαση για την επιχείρηση επιτήρησης του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεισφέρει σε αυτή την προσπάθεια, με μέσα, αλλά και οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη θα χρειαστεί, συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας.

Με πληροφορίες από τον Guardian

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ