ΟΗΕ: Εν αναμονή των συντεταγμένων ΑΟΖ Τουρκίας και Λιβύης - Ανησυχία στην Αθήνα

ΟΗΕ: Εν αναμονή των συντεταγμένων ΑΟΖ Τουρκίας και Λιβύης - Ανησυχία στην Αθήνα Facebook Twitter
0

Ανησυχία έχει προκαλέσει στην Αθήνα η επικείμενη ανάρτηση από τον ΟΗΕ των συντεταγμένων θαλάσσιας δικαιοδοσίας που ορίζει το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης.

Ειδικότερα, ζήτημα ημερών αποτελεί, η ανάρτηση από τη Διεύθυνση Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) των συντεταγμένων θαλάσσιας δικαιοδοσίας που ορίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο συνυπέγραψαν η Άγκυρα με την κυβέρνηση Σάρατζ της Τρίπολης. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής», με αυτή την εξέλιξη το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης θα αποκτήσει χαρακτήρα επίσημου εγγράφου στις βάσεις δεδομένων του ΟΗΕ. Η επισημοποίηση του μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες, επίσης, θα αποδεσμεύσει την Άγκυρα για να διεξαγάγει έρευνες σε αυτές.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα, η οποία προετοιμάζεται για τις επιπτώσεις που θα έχει. Γι' αυτό ξεκινά αύριο Δευτέρα ο τεχνικός διάλογος σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.


Εφόσον, λοιπόν, παραχθούν κάποια αποτελέσματα από τις συζητήσεις για τα ΜΟΕ αυτή την εβδομάδα, θα ανοίξει ξανά ο διάλογος για νέα συνάντηση ανάμεσα στους αρμόδιους γενικούς γραμματείς των δύο υπουργείων Εξωτερικών.

Επίσης, στην Αθήνα γίνεται, μια προσπάθεια ανάγνωσης της πραγματικής κατάστασης μέσα στην Τουρκία προκειμένου να διαπιστώσει αν μπορεί να εξελιχθεί ένα σενάριο προκήρυξης πρόωρων εκλογών από τον Ερντογάν ως το 2021.

Με βάση τις γεωγραφικές ακροβασίες στις οποίες έχει προχωρήσει η Άγκυρα προκειμένου να κατορθώσει να πετύχει τη συνάντηση της τουρκικής με τη λιβυκή ΑΟΖ σε ένα σύνορο μόλις 29,7 χλμ., το νησί της Κρήτης έχει περιορισμένη επήρεια, η Κάσος, η Κάρπαθος και η Ρόδος την ελάχιστη δυνατή και μικρότερα νησιά, όπως το Καστελλόριζο, εντελώς ανύπαρκτη επήρεια. Αντιθέτως, προκειμένου να επιτευχθεί η οριοθέτηση αυτή, έχουν χρησιμοπιηθεί τουρκικές ακατοίκητες βραχονησίδες, στις οποίες και έχει αποδοθεί πλήρης επήρεια για τον καθορισμό ΑΟΖ, αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

Διεθνή / Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

«Αναμφίβολα αξίζετε το πρώτο Βραβείο Ειρήνης της FIFA για τις πράξεις σας, για όσα έχετε επιτύχει με τον δικό σας τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Διεθνή / Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Τα αυξημένα μέτρα έρχονται λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Παρισιού να ακυρώσει τη μεγάλη συναυλία της Παραμονής Πρωτοχρονιάς στα Ηλύσια Πεδία
LIFO NEWSROOM
«Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Διεθνή / «Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Το κείμενο διατυπώνει ευθεία πολιτική στήριξη σε ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι ορισμένες χώρες «κινδυνεύουν να γίνουν κατά πλειονότητα μη ευρωπαϊκές»
LIFO NEWSROOM
Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Διεθνή / Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Η 22χρονη εντοπίστηκε στο Παρίσι από Ουκρανό δημοσιογράφο, ο οποίος τη ρώτησε πώς αισθάνεται για τις πράξεις του Ρώσου προέδρου, ενώ την κάλεσε να επισκεφτεί το Κίεβο
LIFO NEWSROOM