Λίβανος: Δεύτερη ημέρα βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων - Πάνω από 250 εκατ. ευρώ η διεθνής βοήθεια

Λίβανος: Δεύτερη ημέρα βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων - Πάνω από 250 εκατ. ευρώ η διεθνής βοήθεια Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Φωτιά ξέσπασε σε μία από τις εισόδους στην πλατεία του κοινοβουλίου στο κέντρο της Βηρυτού, ενώ, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα, η διεθνής βοήθεια προς τη χώρα θα ξεπεράσει τα 250 εκατ. ευρώ. 

Η φωτιά ξέσπασε καθώς εκατοντάδες οργισμένοι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στην περιοχή που έχουν αποκλείσει οι αστυνομικές δυνάμεις. Το γεγονός μεταδίδεται από λιβανέζικα τηλεοπτικά δίκτυα.

Στις εικόνες που μεταδίδονται ζωντανά διακρίνονται επίσης αστυνομικοί να κάνουν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν τους διαδηλωτές, ομάδες των οποίων εισέβαλαν στα γραφεία του υπουργείου Στέγασης και Μεταφορών.

Νωρίτερα το απόγευμα της Κυριακής έγινε γνωστό ότι νέες συγκρούσεις ξέσπασαν στο κέντρο της Βηρυτού μεταξύ των δυνάμεων επιβολής του νόμου και διαδηλωτών, κατά τη δεύτερη συναπτή ημέρα ταραχών μετά την πολύνεκρη έκρηξη στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

Λίβανος: Δεύτερη ημέρα βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων - Πάνω από 250 εκατ. ευρώ η διεθνής βοήθεια Facebook Twitter
ΕΡΑ
Λίβανος: Δεύτερη ημέρα βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων - Πάνω από 250 εκατ. ευρώ η διεθνής βοήθεια Facebook Twitter
ΕΡΑ

Σε μια λεωφόρο που οδηγεί στο κοινοβούλιο, οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και έριξαν πυροτεχνήματα εναντίον της αστυνομίας, η οποία απάντησε με χρήση δακρυγόνων προσπαθώντας να διαλύσει το πλήθος, διαπίστωσε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου, μία ημέρα μετά τα παρόμοια επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες άνθρωποι.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, ομάδα διαδηλωτών έκανε έφοδο στο κτίριο του υπουργείου Εργασίας στη Βηρυτό.

«O Λίβανος δεν είναι μόνος»

Πέντε ημέρες μετά την τρομακτική έκρηξη που ισοπέδωσε μέρος της Βηρυτού, η διεθνής κοινότητα διαβεβαίωσε σήμερα πως δεν «θα αφήσει τον Λίβανο να πέσει», όμως αξίωσε η βοήθειά της να διανεμηθεί «απευθείας» στον λαό του Λιβάνου και μια «διαφανής» έρευνα να διεξαχθεί για τα αίτια της καταστροφής.

«Σε αυτήν τη φρικτή περίοδο, ο Λίβανος δεν είναι μόνος», επισημαίνουν οι περίπου 30 αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων και υπουργοί, που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, την οποία συνδιοργάνωσαν ο ΟΗΕ και η Γαλλία για να βοηθήσουν τον Λίβανο. Πρέπει να «δράσουμε γρήγορα», προέτρεψε τους συμμετέχοντες ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν πως η βοήθειά τους θα πρέπει να είναι έγκαιρη, επαρκής και σε συμφωνία με τις ανάγκες του λαού του Λιβάνου, να συντονισθεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και να παρασχεθεί απευθείας στον λαό του Λιβάνου, με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα και διαφάνεια», επισήμαναν οι εκπρόσωποι των χωρών- δωρητών, μεταξύ αυτών οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας, Ντόναλντ Τραμπ και Εμανουέλ Μακρόν, σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την τηλεδιάσκεψη.

Οι περισσότερες από τις χώρες ανακοίνωσαν μια αύξηση του έκτακτης βοήθειάς τους στα θύματα της τεράστιας έκρηξης της Τρίτης στη Βηρυτό, με απολογισμό τουλάχιστον 158 νεκρούς, 6000 τραυματίες, δεκάδες αγνοούμενους και εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους.

Σύμφωνα με το γραφείο του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, το ποσό που δεσμεύτηκαν να προσφέρουν οι δωρητές στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης για άμεση ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο ανέρχεται σε σχεδόν 253 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος επισκέφθηκε τη πρωτεύουσα του Λιβάνου λίγες ημέρες μετά τις φονικές εκρήξεις. Μεταξύ άλλων, η Γαλλία προσέφερε το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε για ένα ποσό 60 εκατομμυρίων ευρώ, οι χώρες του Κόλπου υποσχέθηκαν 50 εκατομμύρια δολάρια.

Οι εταίροι του Λιβάνου είναι έτοιμοι να στηρίξουν τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάκαμψη της χώρας και ζητούν οι ηγέτες του Λιβάνου να δεσμευτούν πλήρως στις μεταρρυθμίσεις που αναμένουν οι πολίτες τους, προστίθεται.

Λίβανος: Δεύτερη ημέρα βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων - Πάνω από 250 εκατ. ευρώ η διεθνής βοήθεια Facebook Twitter
ΕΡΑ
Λίβανος: Δεύτερη ημέρα βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων - Πάνω από 250 εκατ. ευρώ η διεθνής βοήθεια Facebook Twitter
ΕΡΑ

Έκκληση Τραμπ για μία «διαφανή» έρευνα 

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παρότρυνε σήμερα την κυβέρνηση του Λιβάνου να διεξάγει μια «πλήρη και διαφανή» έρευνα για την έκρηξη που ισοπέδωσε τμήματα της Βηρυτού, σύμφωνα με τα πρακτικά που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο σχετικά με τη συμμετοχή του στη διεθνή τηλεδιάσκεψη για το θέμα. «Ο πρόεδρος Τραμπ επαναβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες και διατεθειμένες να συνεχίσουν να παράσχουν βοήθεια στον λαό του Λιβάνου», επισήμανε ο Λευκός Οίκος σε ένα δελτίο τύπου.

Ο Τραμπ «συμφώνησε με τους άλλους ηγέτες στην αναγκαιότητα να συντονίσουν στενά τη διεθνή απάντηση», διευκρίνισε η αμερικανική προεδρία. Επιπλέον, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους «προέτρεψε την κυβέρνηση του Λιβάνου να διεξάγει μια πλήρη και διαφανή έρευνα, για την οποία οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν τη βοήθειά τους».

Ο Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε έκκληση για ηρεμία στον Λίβανο αναγνωρίζοντας τη «νομιμότητα των εκκλήσεων των ειρηνικών διαδηλωτών για διαφάνεια, μεταρρυθμίσεις και για ανάληψη ευθυνών», καταλήγει ο Λευκός Οίκος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Διεθνή / Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Η άνοδος του «νέου Ελ Τσάπο», Μέντσο Οσεγέρα, του πιο ισχυρού άρχοντα ναρκωτικών παγκοσμίως. Πώς κυριαρχεί στην κοκαΐνη, ελέγχει καρτέλ και συνεργάζεται με πρώην εχθρούς
LIFO NEWSROOM
Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην τους από δικαστήριο της Μόσχας

Διεθνή / Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην από δικαστήριο της Μόσχας

«Το παράδοξο είναι πως βιαστές και δολοφόνοι στη Ρωσία καταδικάζονται σε 3 με 4 χρόνια, ενώ οι ακτιβιστές λαμβάνουν τερατώδεις ποινές για τις απόψεις τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του μέλος του συγκροτήματος
LIFO NEWSROOM
Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Διεθνή / Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει «ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού» - Ο Αμερικανός γερουσιαστής είχε δεχθεί κριτική επειδή απέφευγε τον όρο
LIFO NEWSROOM
Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογία

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος και βασίλισσα Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογίας

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρέθηκαν προσωπικότητες της τεχνολογίας όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia και ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, αλλά και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες προελαύνουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Διεθνή / Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Κάτοικοι ανέφεραν ότι η προέλαση του στρατού ακολούθησε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κτίρια και κεντρικούς δρόμους, οι οποίοι φαίνεται να προετοίμασαν το έδαφος για την εισβολή
LIFO NEWSROOM
Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Στη διάρκεια της συνάντησης έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, με έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων
LIFO NEWSROOM