Νέο γύρο κατακραυγής και επικρίσεων της Λευκορωσίας, προκαλεί ένα βίντεο με την συλληφθείσα σύντροφο του Λευκορώσου μπλόγκερ Ρομάν Ποτασέβιτς.

 

Ο 26χρονος δημοσιογράφος τέθηκε υπό κράτηση μαζί με την Σοφία Σαπέγκα, την Κυριακή, αφού το αεροπλάνο με το οποίο ταξίδευαν από την Αθήνα για τη Βίλνιους της Λιθουανίας υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στη Λευκορωσία.

 

Η 23χρονη εμφανίσθηκε να «ομολογεί» σε ένα βίντεο, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει ότι είναι φανερό πως η κοπέλα εξαναγκάσθηκε σε αυτές τις δηλώσεις. 

 

Μιλώντας γρήγορα και μοιάζοντας να αισθάνεται άβολα, η Ρωσίδα Σαπέγκα λέει στο βίντεο πως ήταν συντάκτρια της εφαρμογής μηνυμάτων Telegram που δημοσιοποίησε τα προσωπικά δεδομένα μελών των λευκορωσικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου - κάτι που αποτελεί έγκλημα στη Λευκορωσία.

 

 

Το επιβατικό αεροπλάνο της Ryanair, που μετέφερε τον Προτασέβιτς, έναν δημοσιογράφο που επικρίνει τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, και την Σαπέγκα, υποχρεώθηκε να προσγειωθεί την Κυριακή στη Λευκορωσία.

 

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε δήλωση πως η Σαπέγκα, μια 23χρονη φοιτήτρια, μπορεί να αντιμετωπίσει ποινικές κατηγορίες βάσει αρκετών άρθρων του λευκορωσικού ποινικού κώδικα.

 

Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η επικεφαλής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης που βρίσκεται στη γειτονική Λιθουανία, έγραψε στο Twitter πως η Σαπέγκα φαινόταν να βρίσκεται κάτω από ψυχολογική πίεση. Ο Φράνακ Βιατσόρκα, σύμβουλος της Τιχανόφσκαγια, έγραψε στο Twitter πως η ομολογία της Σαπέγκα φαίνεται πως έγινε υπό πίεση.

 

«Είναι ένοχη επειδή είναι φίλη του Ρομάν. Και την ανάγκασαν να ομολογήσει «εγκλήματα» που δεν διέπραξε», έγραψε.

 

Οι λευκορωσικές αρχές θα κρατήσουν την Σαπέγκα προφυλακισμένη για δύο μήνες, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τον πατέρα της, τον Σεργκέι Ντούντιτς. Η μητέρα της Σαπέγκα, η Άννα Ντούντιτς, δήλωσε στο Reuters πως η κόρη της είναι αθώα και βρισκόταν απλώς στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή.

 

Η Σαπέγκα αισθανόταν καλά και δεν διαμαρτυρήθηκε για ανάρμοστη μεταχείριση, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο την πρεσβεία της Ρωσίας στη Λευκορωσία.

 

Η Σαπέγκα είναι φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο του Βίλνιους, της πρωτεύουσας της Λιθουανίας. Την Κυριακή μετέβαινε εκεί μαζί με τον Προτασέβιτς έπειτα από διαμονή τους στην Ελλάδα και επρόκειτο να υποστηρίξει τη διατριβή της για το μάστερ ενόψει της αποφοίτησής της, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο.