Levi Strauss, Amazon και Citigroup πληρώνουν το ταξίδι στις εργαζόμενες που θέλουν να κάνουν άμβλωση

Levi Strauss, Amazon και Citigroup αποζημιώνουν το ταξιδιωτικό κόστος σε εργαζόμενες που θέλουν να κάνουν άμβλωση Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Η Levi Strauss, η Amazon και η Citigroup είναι οι τελευταίες εταιρείες που παίρνουν θέση απέναντι στις αμβλώσεις και ανακοινώνουν ότι θα αποζημιώνουν τις εργαζόμενές τους που θα αναγκαστούν να ταξιδέψουν σε άλλη πολιτεία προκειμένου να λάβουν υγειονομική περίθαλψη.

Σε δήλωσή της η Levi's, χθες ανέφερε ότι οι εργαζόμενες θα μπορούσαν να λάβουν αποζημίωση για τα έξοδα ταξιδιού, προκειμένου να λάβουν υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, που δεν είναι διαθέσιμες στην πολιτεία όπου ζουν, συμπεριλαμβανομένων των αμβλώσεων, μέσω του προγράμματος παροχών της εταιρείας. Πρόνοια υπάρχει και για τις ωρομίσθιες υπαλλήλους μερικής απασχόλησης, οι οποίες επίσης θα μπορούσαν να ζητήσουν αποζημίωση.

«Γνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια μεγάλη συζήτηση· δεν είναι κάτι στο οποίο παίρνουμε θέση επιπόλαια. Αλλά οι γυναίκες αποτελούν το 58% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού μας και τα τελευταία χρόνια, πολλοί υπάλληλοι έχουν εκφράσει στην ηγεσία τον αυξανόμενο φόβο τους για την ανάκληση όλων των μορφών αναπαραγωγής φροντίδας», είπε η εταιρεία.

«Η θέση μας σε αυτό είναι σύμφωνη με τις προσπάθειές μας να υποστηρίξουμε τους εργαζόμενους και τα μέλη των οικογενειών τους σε όλα τα στάδια της ζωής τους».

Είναι μια από τις πιο πρόσφατες ιδιωτικές εταιρείες που διαβεβαιώνει τους εργαζόμενους που ζουν σε πολιτείες με περιορισμούς ή απαγορεύσεις αμβλώσεων ότι θα τους βοηθούσε να καλύψουν το κόστος του ταξιδιού εκτός πολιτείας για να αναζητήσουν περίθαλψη στον τομέα της αναπαραγωγικής υγείας.

Τέτοιες κινήσεις συγκέντρωσαν εκ νέου την προσοχή αυτή την εβδομάδα, αφού ένα σχέδιο γνωμοδότησης που διέρρευσε από το Ανώτατο Δικαστήριο δίνει την πιθανότητα να ανατραπεί το δεδικασμένο της υπόθεσης Roe v. Wade, πράγμα που σημαίνει ότι εκατομμύρια Αμερικανές θα μπορούσαν να χάσουν την πρόσβαση σε αμβλώσεις στις περιοχές όπου ζουν.

Ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα πληρώνει στους υπαλλήλους του έως και 4.000 δολάρια για ταξιδιωτικά έξοδα κάθε χρόνο για μη απειλητικές για τη ζωή ιατρικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων των αμβλώσεων, σύμφωνα με το Reuters.

Αλλά ακόμη και πριν από τη διαρροή της επίμαχης απόφασης, ένα πρόσφατο κύμα νόμων που υπογράφηκε από Ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες για τον περιορισμό ή την απαγόρευση των αμβλώσεων - παρόλο που το Ανώτατο Δικαστήριο δεν έχει πει ακόμη ότι αυτοί οι κανόνες είναι συνταγματικοί - είχε ήδη ωθήσει ορισμένους εργοδότες να ανακοινώσουν ότι θα βοηθούσαν τις εργαζόμενές τους να έχουν πρόσβαση στις αμβλώσεις.

Η Citigroup σημείωσε τον Απρίλιο ότι «σε απάντηση στις αλλαγές στη νομοθεσία περί αναπαραγωγικής υγειονομικής περίθαλψης σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, ξεκινώντας από το 2022, παρέχουμε ταξιδιωτικά οφέλη για να διευκολύνουμε την πρόσβαση σε επαρκείς πόρους».

Αυτή η ανακοίνωση προκάλεσε κριτική από τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο, και στο Τέξας, το οποίο θέσπισε δια νόμου πέρυσι την απαγόρευση των αμβλώσεων μετά από περίπου έξι εβδομάδες κύησης.

Άλλες εταιρείες που έχουν ανακοινώσει παρόμοιες προσπάθειες για να παρακάμψουν τους νέους περιορισμούς στις αμβλώσεις είναι οι Yelp, Uber και Lyft, σύμφωνα με το CNN.

Με πληροφορίες του Reutes/npr

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ