Λέκκας από την Τουρκία: Δεν μπορούν να σωθούν όλοι ταυτόχρονα, οι διασώστες επιλέγουν

Λέκκας από την Τουρκία: Δεν μπορούν να σωθούν όλοι ταυτόχρονα, οι διασώστες επιλέγουν Facebook Twitter
Φωτ.: NECATI SAVAS/EPA
0

Για τις δραματικές συνθήκες που επικρατούν στην Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ μίλησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, οποίος έχει ταξιδέψει στη γείτονα χώρα μαζί με σωστικό συνεργείο που συμμετέχει στις έρευνες στα συντρίμμια. 

«Το πρώτο 12ωρο δεν είναι εύκολο να αντιδράσει οποιοδήποτε κράτος. Η καταστροφή είναι μεγάλη. Είναι χιλιάδες οι καταρρεύσεις. Έχει αρχίσει η κατάσταση και ελέγχεται μετά το πρώτο 24ωρο» επεσήμανε, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Για την επιχείρηση της ελληνικής ομάδας διάσωσης, σημείωσε πως διασώθηκαν σήμερα δύο άτομα, μεταξύ αυτών ένα παιδί, αλλά «ένα κοριτσάκι μας έφυγε την ώρα που τη μεταφέραμε».

«Τώρα αντιμετωπίζουμε κάποιες δύσκολες περιπτώσεις, αλλά η καταστροφή είναι μεγάλη. Ο τομέας της πόλης που γειτνιάζει με το αρχαιολογικό μουσείο είναι ολόκληρος κατεστραμμένος» ανέφερε για το Χατάι.

Ερωτώμενος εάν τα κτήρια που κατέρρευσαν είχαν δομικά προβλήματα, εξήγησε πως «δεν μπορεί γίνει αποτίμηση με οπτικό έλεγχο εάν τα κτήρια που κατέρρευσαν είχαν κατασκευαστικά προβλήματα. Το θέμα είναι πολύπλοκο»

«Πάντως, όλα τα κτήρια υπέστησαν βλάβες. Τα πιο πρόσφατα κτήρια που χτίστηκαν σε σύγχρονο αντισεισμικό κανονισμό υπέστησαν τις μικρότερες βλάβες ή καθόλου» συμπλήρωσε. 

«Η επιτάχυνση του σεισμού, που είναι πολύ κρίσιμη για τα κτήρια ήταν μιάμιση φορά πάνω από τη βαρύτητα» είπε σε άλλο σημείο, αναφερόμενος στη σφοδρότητα της δόνησης. 

Επανερχόμενος στο θέμα των ερευνών εξήγησε πως «έχουμε 10 μέτωπα να διερευνήσουμε, 10 περιπτώσεις να κάνουμε διεισδύσεις. Επιχειρούμε εκεί που είναι πιο εύκολα και που οι πιθανότητες να έχει επιτυχή έκβαση η επιχείρηση είναι περισσότερες. Πάντα μέσα από αξιολόγηση των πληροφοριών».

 Έκανε, δε, τη μακάβρια αποκάλυψη πως σε τέτοιου είδους συμβάντα οι διασώστες αναγκάζονται να επιλέξουν ποιον θα σώσουν. «Δυστυχώς, σε όλες τις περιπτώσεις που έχω συμμετάσχει σε αποστολές σε όλο τον κόσμο, η παγκόσμια κοινότητα των διασωστών δυστυχώς πρέπει να επιλέξει ποιον θα σώσει. Δεν μπορούν να σωθούν όλοι ταυτόχρονα».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΤΡΑΜΠ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ

Διεθνή / Σε αδιέξοδο ο Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ: Γιατί είναι «πολύ επικίνδυνο» το σχέδιό του για πολεμικά πλοία

Τα προβλήματα στα Στενά του Ορμούζ ξεκίνησαν μετά την 28η Φεβρουαρίου και τις αμερικανο-ισραηλινές επιθέσεις κατά του Ιράν, ξεκινώντας τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, φτάνοντας στην τρίτη εβδομάδα του
THE LIFO TEAM
ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δηλώνει ότι η Ουκρανία θέλει χρήματα και τεχνολογία σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια στη Μέση Ανατολή

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι η βοήθεια που έχει σταλθεί «δεν πρόκειται για συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο με το Ιράν»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Axios: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή μετρούν ήδη δύο εβδομάδες και συνεχίζουν. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι επιθέσεις στο Ιράν θα διαρκέσουν 4 με 6 εβδομάδες. Γιατί όμως όλοι προβλέπουν μια μακροχρόνια κρίση;
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Τραμπ: «Ήξερα για τα Στενά του Ορμούζ, όπως και ότι ο Μπιν Λάντεν θα επιτίθετο στους Δίδυμους Πύργους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε για ακόμη μία φορά πως στο βιβλίο του, με τίτλο «The America We Deserve», είχε προβλέψει την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΙΡΑΚ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Mission Accomplished;» - Η θριαμβολογία του 2003 που στοιχειώνει τη σημερινή σύγκρουση με το Ιράν

Η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και η πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν - Με αφορμή τον πόλεμο ΗΠΑ - Ιράν σήμερα, πολλοί αναλυτές βλέπουν ανησυχητικές ομοιότητες ανάμεσα στις δύο συγκρούσεις
THE LIFO TEAM