Λέκκας από την Τουρκία: Δεν μπορούν να σωθούν όλοι ταυτόχρονα, οι διασώστες επιλέγουν

Λέκκας από την Τουρκία: Δεν μπορούν να σωθούν όλοι ταυτόχρονα, οι διασώστες επιλέγουν Facebook Twitter
Φωτ.: NECATI SAVAS/EPA
0

Για τις δραματικές συνθήκες που επικρατούν στην Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ μίλησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, οποίος έχει ταξιδέψει στη γείτονα χώρα μαζί με σωστικό συνεργείο που συμμετέχει στις έρευνες στα συντρίμμια. 

«Το πρώτο 12ωρο δεν είναι εύκολο να αντιδράσει οποιοδήποτε κράτος. Η καταστροφή είναι μεγάλη. Είναι χιλιάδες οι καταρρεύσεις. Έχει αρχίσει η κατάσταση και ελέγχεται μετά το πρώτο 24ωρο» επεσήμανε, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Για την επιχείρηση της ελληνικής ομάδας διάσωσης, σημείωσε πως διασώθηκαν σήμερα δύο άτομα, μεταξύ αυτών ένα παιδί, αλλά «ένα κοριτσάκι μας έφυγε την ώρα που τη μεταφέραμε».

«Τώρα αντιμετωπίζουμε κάποιες δύσκολες περιπτώσεις, αλλά η καταστροφή είναι μεγάλη. Ο τομέας της πόλης που γειτνιάζει με το αρχαιολογικό μουσείο είναι ολόκληρος κατεστραμμένος» ανέφερε για το Χατάι.

Ερωτώμενος εάν τα κτήρια που κατέρρευσαν είχαν δομικά προβλήματα, εξήγησε πως «δεν μπορεί γίνει αποτίμηση με οπτικό έλεγχο εάν τα κτήρια που κατέρρευσαν είχαν κατασκευαστικά προβλήματα. Το θέμα είναι πολύπλοκο»

«Πάντως, όλα τα κτήρια υπέστησαν βλάβες. Τα πιο πρόσφατα κτήρια που χτίστηκαν σε σύγχρονο αντισεισμικό κανονισμό υπέστησαν τις μικρότερες βλάβες ή καθόλου» συμπλήρωσε. 

«Η επιτάχυνση του σεισμού, που είναι πολύ κρίσιμη για τα κτήρια ήταν μιάμιση φορά πάνω από τη βαρύτητα» είπε σε άλλο σημείο, αναφερόμενος στη σφοδρότητα της δόνησης. 

Επανερχόμενος στο θέμα των ερευνών εξήγησε πως «έχουμε 10 μέτωπα να διερευνήσουμε, 10 περιπτώσεις να κάνουμε διεισδύσεις. Επιχειρούμε εκεί που είναι πιο εύκολα και που οι πιθανότητες να έχει επιτυχή έκβαση η επιχείρηση είναι περισσότερες. Πάντα μέσα από αξιολόγηση των πληροφοριών».

 Έκανε, δε, τη μακάβρια αποκάλυψη πως σε τέτοιου είδους συμβάντα οι διασώστες αναγκάζονται να επιλέξουν ποιον θα σώσουν. «Δυστυχώς, σε όλες τις περιπτώσεις που έχω συμμετάσχει σε αποστολές σε όλο τον κόσμο, η παγκόσμια κοινότητα των διασωστών δυστυχώς πρέπει να επιλέξει ποιον θα σώσει. Δεν μπορούν να σωθούν όλοι ταυτόχρονα».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Προσφέρεται να ανοίξει ξανά τα Στενά του Ορμούζ αν οι ΗΠΑ άρουν τον αποκλεισμό τους

Η πρόταση του Ιράν για άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ με αντάλλαγμα την άρση του αμερικανικού αποκλεισμού και τον τερματισμό του πολέμου εντείνει το γεωπολιτικό αδιέξοδο και προκαλεί νέα αναταραχή στις διεθνείς αγορές ενέργειας
THE LIFO TEAM
Ο Ζόχραν Μαμντάνι βάζει μια queer αρχειονόμο να φυλάξει τη μνήμη της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Ο Ζόχραν Μαμντάνι βάζει μια queer αρχειονόμο να φυλάξει τη μνήμη της Νέας Υόρκης

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζόχραν Μαμντάνι, διόρισε τη Σον(τά) Σμιθ-Κρουζ στην υπηρεσία που διαχειρίζεται τα δημοτικά αρχεία της πόλης, σε μια περίοδο όπου η ιστορική μνήμη και η πρόσβαση στα δημόσια δεδομένα έχουν μετατραπεί σε πεδίο πολιτικής σύγκρουσης.
THE LIFO TEAM
ΓΑΖΑ ΝΕΡΟ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Γάζα: Οι σφοδρές ισραηλινές επιθέσεις επιδεινώνουν την κρίση έλλειψης νερού

Η οξεία έλλειψη καθαρού νερού στη Γάζα έχει οδηγήσει σε σοβαρή υγειονομική κρίση, με την εξάπλωση ασθενειών και τις επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού να επιδεινώνονται λόγω της καταστροφής των υποδομών και των ελλείψεων σε βασικά είδη υγιεινής
THE LIFO TEAM
ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΔΡΑΣΤΗΣ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Διεθνή / Πυροβολισμοί στην Ουάσινγκτον: «Δεν περιμένω συγχώρεση» έγραφε ο 31χρονος δράστης

Οι αρχές εξετάζουν τις αναρτήσεις και το ιστορικό του στα social media, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τα κίνητρα πίσω από την επίθεση, την ώρα που ο 31χρονος δεν συνεργάζεται με τους ανακριτές
THE LIFO TEAM