Λαβρόφ: Η άρση των κυρώσεων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων- Το ΝΑΤΟ εμποδίζει τη διαδικασία

Λαβρόφ: Η άρση των κυρώσεων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων- Το ΝΑΤΟ εμποδίζει τη διαδικασία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η άρση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας αποτελεί μέρος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, που κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι εμποδίζει τη διαδικασία. 

Το Κίεβο προειδοποίησε την Παρασκευή ότι οι συνομιλίες βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης. «Στην παρούσα φάση, η ρωσική και η ουκρανική αντιπροσωπεία συζητούν σε καθημερινή βάση μέσω τηλεδιασκέψεων ένα προσχέδιο για μια συνθήκη», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη στο Xinhua.

«Η ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα ζητήματα της αποναζιστικοποίησης, την αναγνώριση της νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας, την άρση των κυρώσεων και το καθεστώς της ρωσικής γλώσσας», συμπλήρωσε ο Λαβρόφ. «Είμαστε υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων, αν και είναι δύσκολες», σημείωσε. 

Πυρά κατά του ΝΑΤΟ

Στην ίδια συνέντευξη ο Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ότι χρησιμοποιούν την Ουκρανία ως «ένα από τα εργαλεία για να περιορίσουν τη Ρωσία». 

«Τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν έχουν κάνει τίποτα για να σταματήσουν την ενδο-ουκρανική σύγκρουση. “Ξεσήκωσαν” το καθεστώς του Κιέβου με όπλα, εκπαιδευμένο και εξοπλισμένο ουκρανικό στρατό και εθνικιστικά τάγματα και γενικά υλοποιούσαν την στρατιωτική- πολιτική ανάπτυξη της Ουκρανίας. Ενθάρρυναν την επιθετική αντιρωσική πορεία που επεδίωξαν οι αρχές του Κιέβου», ανέφερε. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, συνέχισε προβάλλοντας τα συνήθη επιχειρήματα του Κρεμλίνου, η Ρωσία «δεν είχε άλλη επιλογή», παρά να αναγνωρίσει τις Λαϊκές Δημοκρατίας του Ντονέτσκ του Λουγκάνσκ και να ξεκινήσει μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», για την αποστρατικοποίηση και την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας. 

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας κατηγόρησε το ΝΑΤΟ πως κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να αποτρέψει την επίτευξη συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου. 

«Εκφράζοντας δημοσίως την υποστήριξη στο καθεστώς του Κιέβου, οι χώρες του ΝΑΤΟ κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν την ολοκλήρωση της επιχείρησης με την επίτευξη πολιτικών συμφωνιών. Διάφορα όπλα στέλνονται στην Ουκρανία μέσω της Πολωνίας και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, σε μια ατελείωτη ροή. Όλα αυτά γίνονται με το πρόσχημα της “αντιμετώπισης της εισβολής”, αλλά στην πραγματικότητα οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν πρόθεση να πολεμήσουν τη Ρωσία “μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό” και αδιαφορούν εντελώς για τη μοίρα της Ουκρανίας», δήλωσε. 

Αν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ενδιαφέρονταν πραγματικά για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, θα πρέπει να σταματήσουν να προμηθεύουν με όπλα και πυρομαχικά το Κίεβο, τόνισε ο Λαβρόφ. 

«Πρόκειται για μια στρατιωτική ρητορική και εμπρηστικές ενέργειες των δυτικών υποστηρικτών του Κιέβου. Στην πραγματικότητα τους ενθαρρύνουν να πολεμήσουν μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό, προμηθεύουν τη χώρα με όπλα και στέλνουν μισθοφόρους εκεί. Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, με τη βοήθεια δυτικών, έστησαν μια αιματηρή προβοκάτσια στην Μπούσα, μεταξύ άλλων για να περιπλέξουν τη διαπραγματευτική διαδικασία», υποστήριξε. 

Η επίτευξη συμφωνιών, συμπλήρωσε ο Λαβρόφ, είναι εφικτή όταν οδηγός του Κιέβου θα γίνει το συμφέρον των Ουκρανών και όχι των «συμβούλων από μακριά». 

Τέλος, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μεταφερθεί από την Ουκρανία στη Ρωσία, από τη στιγμή που ξεκίνησε η εισβολή. 

Ανάμεσα σε αυτούς είναι 120.000 ξένοι και άνθρωποι που απομακρύνθηκαν από το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών. Ο Λαβρόφ ισχυρίστηκε ότι 2,8 άνθρωποι έχουν ζητήσει να μεταφερθούν από την Ουκρανία στη Ρωσία. Το Κίεβο καταγγέλλει ότι η Μόσχα έχει απελάσει διά της βίας χιλιάδες πολίτες από την Ουκρανία στη Ρωσία. 

Ζελένσκι: Σκόπιμη ταπείνωση του ΟΗΕ η επίθεση στο Κίεβο 

Οι πυραυλικές επιθέσεις των Ρώσων στο Κίεβο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αντόνιο Γκουτέρες, ήταν σκόπιμη και μια βάναυση ταπείνωση του ΟΗΕ, που έμεινε χωρίς ισχυρή απάντηση, τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

«Δυστυχώς, μια τέτοια σκόπιμη και βάναυση ταπείνωση των Ηνωμένων Εθνών από τη Ρωσία έμεινε χωρίς ισχυρή απάντηση», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος στο νέο μήνυμά του. 

Συνέχισε περιγράφοντας τη Μαριούπολη ως ένα ρωσικό στρατόπεδο συγκέντρωσης εν μέσω συντριμμιών. 

«Η πόλη, που ήταν μία από τις πιο ανεπτυγμένες της περιοχής, είναι απλά ένα ρωσικό στρατόπεδο συγκέντρωσης εν μέσω συντριμμιών. Και η τάξη των κατακτητών στο τμήμα της Μαριούπολης που δυστυχώς ακόμη ελέγχουν, ελάχιστα διαφέρει από αυτό που έκαναν οι ναζί στα κατεχόμενα εδάφη της ανατολικής Ευρώπης», τόνισε. 

Όμως, συνέχισε, τα ρωσικά στρατεύματα «καταφέρνουν να είναι ακόμη πιο κυνικά από τους ναζί πριν από 80 χρόνια. Τότε, οι εισβολείς δεν έλεγαν ότι οι κάτοικοι και οι υπερασπιστές της Μαριούπολης είναι εκείνοι που βομβαρδίζουν και σκοτώνουν τους εαυτούς τους», πρόσθεσε. 

Ο Ζελένσκι επεσήμανε ότι είναι δύσκολη η κατάσταση στην περιφέρεια του Χαρκόβου, αλλά, συμπλήρωσε, ο ουκρανικός στρατός «έχει σημαντικές επιτυχίες». Στο Ντονμπάς «οι κατακτητές κάνουν τα πάντα για να καταστρέψουν τη ζωή σε αυτή την περιοχή. Διαρκείς βάναυση βομβαρδισμοί, διαρκείς ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές και κατοικημένες περιοχές δείχνουν ότι η Ρωσία θέλει να κάνει μη κατοικήσιμη αυτή την περιοχή», πρόσθεσε. 

Σε ό,τι αφορά τις κατεχόμενες περιοχές της Χερσώνας, ο Ζελένσκι είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται για τη μετάβαση στη «ζώνη του ρουβλίου». «Η όποια προσπάθεια μετάβασης του εδάφους μας σε ρωσικό διοικητικό, νομισματικό ή όποιο άλλο σύστημα θα σημαίνει μόνο ένα πράγμα. Ότι η Ρωσία θα υποφέρει από αυτό. Η απάντησή μας, οι κυρώσεις και οι αντιδράσεις του ελεύθερου κόσμου δεν θα καθυστερήσουν», κατέληξε. 

Λονδίνο: Η Μόσχα αναγκάστηκε να συγχωνεύσει μονάδες 

Η Ρωσία έχει αναγκαστεί να συγχωνεύσει και να μετακινήσει μονάδες από τη βορειοανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. 

Η Μόσχα «ελπίζει να διορθώσει ζητήματα που έχουν εμποδίσει την εισβολή της, συγκεντρώνοντας μαχητική ισχύ, μικραίνοντας τις γραμμές ανεφοδιασμού και απλοποιώντας τη διοίκηση», αναφέρει το βρετανικό υπουργείο στη σημερινή ενημέρωσή του για τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

«Η Ρωσία αντιμετωπίζει ακόμη σημαντικές προκλήσεις. Αναγκάστηκε να συγχωνεύσει και να μετακινήσει εξαντλημένες και ανόμοιες μονάδες από τις αποτυχημένες προωθήσεις στη βορειοανατολική Ουκρανία. Πολλές από αυτές τις μονάδες πιθανόν έχουν εξασθενημένο ηθικό», συνεχίζει το βρετανικό υπουργείο. 

Παράλληλα επισημαίνει ότι παραμένουν οι ελλείψεις στο συντονισμό των ρωσικών δυνάμεων. «Η έλλειψη δεξιοτήτων σε επίπεδο μονάδων και η ασυνεπής αεροπορική υποστήριξη έχει αφήσει τη Ρωσία ανίκανη να αξιοποιήσει πλήρως το μαχητικό μέγεθός της, παρά τις τοπικές βελτιώσεις», καταλήγει. 

«Κλοπή» τόνων σιτηρών 

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κλέψει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες τόνους σιτηρών στις περιοχές της Ουκρανίας που είναι υπό κατοχή, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας. 

Ο Τάρας Βισότσκι εξέφρασε ανησυχία οι Ρώσοι θα μπορούσαν να κλέψουν το μεγαλύτερο μέρος από τους 1,5 εκατομμύρια τόνους σιτηρών που είναι αποθηκευμένα σε αυτές τις περιοχές. Την Πέμπτη το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών επίσης κατηγόρησε τη Μόσχα ότι κλέβει σιτηρά από κατεχόμενες περιοχές, ενέργεια που- προειδοποίησε- αυξάνει την απειλή κατά της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας.  

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογία

Διεθνή / Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογίας

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρέθηκαν προσωπικότητες της τεχνολογίας όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia και ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, αλλά και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες προελαύνουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Διεθνή / Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Κάτοικοι ανέφεραν ότι η προέλαση του στρατού ακολούθησε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κτίρια και κεντρικούς δρόμους, οι οποίοι φαίνεται να προετοίμασαν το έδαφος για την εισβολή
LIFO NEWSROOM
Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Στη διάρκεια της συνάντησης έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, με έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Διεθνή / Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Μετά την υποδοχή του προέδρου και της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ από την Κέιτ Μίντλετον και τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή καλωσορίσματος με τον βασιλιά και τη βασίλισσα
LIFO NEWSROOM
Τσάρλι Κερκ: Η Τζέιμι Λι Κέρτις ξέσπασε σε κλάματα μιλώντας για τη δολοφονία του -

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η Τζέιμι Λι Κέρτις ξέσπασε σε κλάματα μιλώντας για τη δολοφονία του - «Διαφωνούσα μαζί του»

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ήταν πατέρας, σύζυγος και άνθρωπος με πίστη, και ελπίζω πως, ό,τι κι αν σημαίνει η σύνδεση με τον Θεό, να την ένιωσε εκείνη τη στιγμή.»
LIFO NEWSROOM