Οι αρχές στη Λα Πάλμα, στην Ισπανία, διέταξαν νέες εκκενώσεις, εξαιτίας των ολοένα και πιο έντονων εκρήξεων του ηφαιστείου. 

 

Συγκεκριμένα, δόθηκε εντολή να εκκενωθούν οι πόλεις Ταχούγια, Τακάντε ντε Αμπάχο και το τμήμα της Τακάντε ντε Αρίμπα που δεν είχε εκκενωθεί έως τώρα. 

 

Αρχικά είχε δοθεί εντολή στους κατοίκους αυτών των πόλεων να μείνουν στα σπίτια τους, όμως τελικά αποφασίστηκε να γίνει επιχείρηση εκκένωσης, λόγω της ολοένα και πιο έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας.

 

Στο μεταξύ, οι πυροσβεστικές δυνάμεις διατάχθηκαν να αποσυρθούν από την πόλη Τοντόκε, λόγω των εντεινόμενων ηφαιστειακών εκρήξεων. 

 

«Αποσυρθήκαμε από την περιοχή λόγω της έντασης των ηφαιστειακών εκρήξεων, της αύξησης των πυροκλαστικών υλικών και της έντονης παρουσίας τέφρας», ανέφερε ανάρτηση που έκανε στο Twitter η Πυροσβεστική. 

 

Την ίδια ώρα, η αεροπορική εταιρεία των Καναρίων Νήσων Binter ανακοίνωσε ότι ακύρωσε όλες τις πτήσεις από και προς το Λα Πάλμα, λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης από το σύννεφο τέφρας. Η Iberia ακύρωσε τη μοναδική πτήση που είχε προγραμματίσει για σήμερα για το Λα Πάλμα, ενώ τα δρομολόγιά της ανέστειλε και η τοπική αεροπορική εταιρεία Canaryfly.

 

Από την Κυριακή, όταν εξερράγη, το Κούμπρε Βιέχα έχει εκτοξεύσει χιλιάδες τόνους λάβας, έχει καταστρέψει εκατοντάδες σπίτια και έχει προκαλέσει την απομάκρυνση χιλιάδων ανθρώπων. Προς το παρόν δεν έχουν καταγραφεί σοβαροί τραυματισμοί ή θάνατοι. 

 

Όμως, κινδυνεύει το 15% των κρίσιμων για την οικονομία του νησιού καλλιεργειών μπανάνας, κάτι που θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters