Χειριστής drone πήρε το «πράσινο φως» προκειμένου να προσπαθήσει να διασώσει τρεις σκύλους που έχουν παγιδευτεί κοντά στο ηφαίστειο της Λα Πάλμα. 

 

Η επιχείρηση στοχεύει στο να πιαστούν τα τρία ζώα με δίχτυ, ώστε να τα μεταφέρει το drone με ασφαλές σημείο, περνώντας πάνω από ένα ποτάμι λάβας.  

 

Οι τρεις σκύλοι έχουν εγκλωβιστεί εδώ και εβδομάδες σε μία εγκαταλελειμμένη αυλή, που έχει καλυφθεί από ηφαιστειακή τέφρα. Τα ταΐζουν με τη βοήθεια drone, που τους ρίχνουν τροφή, αλλά έως τώρα δεν έχει καταστεί δυνατή η διάσωσή τους. Τα ελικόπτερα δεν επιτρέπεται να πετάξουν στην περιοχή, εξαιτίας των θερμών αερίων που μπορούν να τους προκαλέσουν βλάβη. 

 

Αφού αξιολόγησαν την πρόταση, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσαν ότι επιτρέπουν να γίνει αυτή η αποστολή διάσωσης. 

 

Το σχέδιο προβλέπει την αποστολή drone 50 κιλών, που θα είναι εξοπλισμένο με μεγάλο δίχτυ, προκειμένου να πιαστούν οι σκύλοι- ένας κάθε φορά- και να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο, σε απόσταση 450 μέτρων, εξήγησε ο Χάιμε Περέιρα, CEO της εταιρείας διαχείρισης drone Aerocamaras. 

 

«Είναι η πρώτη φορά που θα διασωθεί ζώο με drone και η πρώτη φορά που θα πρέπει να πιαστεί. Αν είναι αυτή η τελευταία επιλογή, τότε θα το προσπαθήσουμε», δήλωσε στο Reuters. 

 

Ο χειριστής του drone θα έχει στη διάθεσή του μόλις τέσσερα λεπτά, προκειμένου να παρασύρει τον σκύλο στο δίχτυ και άλλα τέσσερα λεπτά για την αερομεταφορά του ζώου. 

 

«Αυτό που δεν θέλουμε είναι να μείνει από μπαταρία όταν θα πετά πάνω από τη λάβα», τόνισε ο Περέιρα αναφερόμενος στο drone. Στο μεταξύ, γίνονται δοκιμαστικές πτήσεις, αλλά η όλη αποστολή εξαρτάται από το πώς θα αντιδράσουν οι σκύλοι, τόνισε ο Περέιρα. 

 

«Τρώνε ελάχιστο φαγητό εδώ και εβδομάδες. Μπορεί να πλησιάσουν το drone ή να τρομάξουν από αυτό. Πραγματικά εξαρτόμαστε από την αντίδρασή τους», υπογράμμισε.