Κυρίαρχος του παιχνιδιού ο Τραμπ: Οι Ρεπουμπλικανοί κερδίζουν και τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Κυρίαρχος του παιχνιδιού ο Τραμπ: Οι Ρεπουμπλικανοί κερδίζουν και τη Βουλή των Αντιπροσώπων Facebook Twitter
Φωτ: Getty
0

Οι Ρεπουμπλικάνοι θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπως αναφέρει το CBS,  εδραιώνοντας την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, όπως και στον Λευκό Οίκο με την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα διατήρησε τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων παρά τις έντονες εσωτερικές συγκρούσεις στο εσωτερικό του, που συχνά βύθισαν την κάτω Βουλή στο χάος.

Σύμφωνα με αναλυτές πλέον ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορεί να προωθήσει χωρίς προβλήματα την ατζέντα του η οποία περιλαμβάνει φορολογικές μεταρρυθμίσεις, σκληρή μεταναστευτική πολιτική και αλλαγές στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Οι Ρεπουμπλικανοί προβλέπετε να κερδίσουν τουλάχιστον 218 έδρες, αφού επικράτησαν των Δημοκρατικών σε αρκετές αμφισβητούμενες περιφέρειες. Οι Δημοκρατικοί προβλέπετε να έχουν τουλάχιστον 211 έδρες. Αρκετές αναμετρήσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. 

Ο Τζον Θουν επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία 

Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές εξέλεξαν σήμερα τον Τζον Θουν από τη Νότια Ντακότα ως τον επόμενο επικεφαλής τους στη Γερουσία των ΗΠΑ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι εξασφάλισαν την πλειοψηφία στη Γερουσία στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, οι οποίες σηματοδότησαν την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Οι Δημοκρατικοί θα εξακολουθήσουν να έχουν τα ηνία στη Γερουσία μέχρι τον Ιανουάριο, ενώ ο Ρεπουμπλικάνος Μιτς ΜακΚόνελ θα παραμείνει μέχρι τότε επικεφαλής της μειοψηφίας. Ο 82χρονος ΜακΚόνελ είχε ανακοινώσει στην αρχή του έτους ότι σκόπευε να αποχωρήσει.

Ο 63χρονος Τζον Θουν εκπροσωπεί εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες τη Νότια Ντακότα στη Γερουσία των ΗΠΑ. Εξελέγη βουλευτής το 1997 και γερουσιαστής το 2005.

Στο παρελθόν είχε επικρίνει τον Τραμπ για τις προσπάθειές του να ανατρέψει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020, στις οποίες ηττήθηκε από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν. Ωστόσο, υποστήριξε την υποψηφιότητά του ρεπουμπλικάνου υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Νωρίτερα φέτος, ο Θουν είχε ψηφίσει υπέρ της παροχής βοήθειας στην Ουκρανία, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, εν αντιθέσει με άλλους σκληροπυρηνικούς Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο.

«Είναι μεγάλη μου τιμή που κέρδισα την υποστήριξη των συναδέλφων μου για να ηγηθώ της Γερουσίας στο 119ο Κογκρέσο. Είμαι υπερήφανος για τις προσπάθειες που καταβάλαμε ώστε να κερδίσουμε την πλειοψηφία και τον Λευκό Οίκο», αναφέρει ο Τζον Θουν σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Η ομάδα των Ρεπουμπλικάνων είναι εξ ολοκλήρου προσηλωμένη στην ατζέντα του προέδρου Τραμπ και η δουλειά μας ξεκινά σήμερα», συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από CBS, ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιρτζίνια Τζιούφρε: «Φοβόμουν ότι θα πέθαινα ως σκλάβα του σεξ στα χέρια του Έπσταϊν»

Διεθνή / Βιρτζίνια Τζιούφρε: «Φοβόμουν ότι θα πέθαινα ως σκλάβα του σεξ στα χέρια του Έπσταϊν»

Το βιβλίο «Nobody’s Girl», που αναμένεται να κυκλοφορήσει την Τρίτη –σχεδόν έξι μήνες μετά την αυτοκτονία της Τζιούφρε– περιγράφει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τη φρίκη που βίωσε στα χέρια του
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Γιατί η υπόθεση Τζον Μπόλτον είναι πιο σοβαρή από εκείνες εναντίον άλλων επικριτών

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Γιατί η υπόθεση Τζον Μπόλτον είναι πιο σοβαρή από εκείνες εναντίον άλλων επικριτών

Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να πιέζει για διώξεις εναντίον επικριτών του, με τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον να αντιμετωπίζει 18 κατηγορίες για κακή διαχείριση απόρρητων πληροφοριών
LIFO NEWSROOM
Ο σκιώδης στόλος της Ρωσίας στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Διεθνή / Ο σκιώδης στόλος της Ρωσίας στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει σχέδιο για επιθεωρήσεις στα πλοία του «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας, με στόχο να περιορίσει τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία και να ενισχύσει την ασφάλεια των θαλασσών
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ προέτρεψε τον Ζελένσκι να αποδεχτεί τους όρους του Πούτιν, αλλιώς θα «καταστραφεί» από τη Ρωσία.

Διεθνή / Ο Τραμπ προέτρεψε τον Ζελένσκι να αποδεχτεί τους όρους του Πούτιν, αλλιώς θα «καταστραφεί» από τη Ρωσία

Σάλο προκαλεί η συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, όπου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να ζήτησε από τον Ουκρανό ηγέτη να αποδεχθεί τους όρους του Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Τα οκτώ αντικείμενα που εκλάπησαν μέσα σε λίγα λεπτά

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Τα οκτώ αντικείμενα που εκλάπησαν μέσα σε λίγα λεπτά

Η γαλλική εφημερίδα Le Parisien είχε προηγουμένως αναφέρει ότι το αντικείμενο που ανακτήθηκε στο μουσείο ήταν το στέμμα της συζύγου του Ναπολέοντα Γ', της αυτοκράτειρας Ευγενίας, και ότι ήταν σπασμένο
LIFO NEWSROOM
Βενεζουέλα: Γιατί ο Μαδούρο παραμένει ακλόνητος - Πώς ο φόβος και η διαφθορά μπλοκάρουν τις ένοπλες δυνάμεις

Διεθνή / Βενεζουέλα: Γιατί ο Μαδούρο παραμένει ακλόνητος - Πώς ο φόβος και η διαφθορά μπλοκάρουν τις ένοπλες δυνάμεις

Πώς ο Νικολάς Μαδούρο ανέπτυξε ένα «ακλόνητο» καθεστώς: προαγωγές, οικονομικά ανταλλάγματα και κουβανική αντικατασκοπεία που αποτρέπουν το στρατιωτικό πραξικόπημα
LIFO NEWSROOM
«Active Club»: Νέες νεοναζιστικές λέσχες μάχης σε 27 χώρες - Υπό παρακολούθηση από μυστικές υπηρεσίες

Διεθνή / «Active Club»: Νέες νεοναζιστικές λέσχες μάχης σε 27 χώρες - Υπό παρακολούθηση από μυστικές υπηρεσίες

Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποιούν για τις «Active Club» – Νεοφασιστικές λέσχες μάχης που εξαπλώνονται σε 27 χώρες, οργανώνοντας διασυνοριακή δράση
LIFO NEWSROOM