Κυρίαρχος του παιχνιδιού ο Τραμπ: Οι Ρεπουμπλικανοί κερδίζουν και τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Κυρίαρχος του παιχνιδιού ο Τραμπ: Οι Ρεπουμπλικανοί κερδίζουν και τη Βουλή των Αντιπροσώπων Facebook Twitter
Φωτ: Getty
0

Οι Ρεπουμπλικάνοι θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπως αναφέρει το CBS,  εδραιώνοντας την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, όπως και στον Λευκό Οίκο με την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα διατήρησε τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων παρά τις έντονες εσωτερικές συγκρούσεις στο εσωτερικό του, που συχνά βύθισαν την κάτω Βουλή στο χάος.

Σύμφωνα με αναλυτές πλέον ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορεί να προωθήσει χωρίς προβλήματα την ατζέντα του η οποία περιλαμβάνει φορολογικές μεταρρυθμίσεις, σκληρή μεταναστευτική πολιτική και αλλαγές στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Οι Ρεπουμπλικανοί προβλέπετε να κερδίσουν τουλάχιστον 218 έδρες, αφού επικράτησαν των Δημοκρατικών σε αρκετές αμφισβητούμενες περιφέρειες. Οι Δημοκρατικοί προβλέπετε να έχουν τουλάχιστον 211 έδρες. Αρκετές αναμετρήσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. 

Ο Τζον Θουν επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία 

Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές εξέλεξαν σήμερα τον Τζον Θουν από τη Νότια Ντακότα ως τον επόμενο επικεφαλής τους στη Γερουσία των ΗΠΑ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι εξασφάλισαν την πλειοψηφία στη Γερουσία στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, οι οποίες σηματοδότησαν την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Οι Δημοκρατικοί θα εξακολουθήσουν να έχουν τα ηνία στη Γερουσία μέχρι τον Ιανουάριο, ενώ ο Ρεπουμπλικάνος Μιτς ΜακΚόνελ θα παραμείνει μέχρι τότε επικεφαλής της μειοψηφίας. Ο 82χρονος ΜακΚόνελ είχε ανακοινώσει στην αρχή του έτους ότι σκόπευε να αποχωρήσει.

Ο 63χρονος Τζον Θουν εκπροσωπεί εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες τη Νότια Ντακότα στη Γερουσία των ΗΠΑ. Εξελέγη βουλευτής το 1997 και γερουσιαστής το 2005.

Στο παρελθόν είχε επικρίνει τον Τραμπ για τις προσπάθειές του να ανατρέψει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020, στις οποίες ηττήθηκε από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν. Ωστόσο, υποστήριξε την υποψηφιότητά του ρεπουμπλικάνου υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Νωρίτερα φέτος, ο Θουν είχε ψηφίσει υπέρ της παροχής βοήθειας στην Ουκρανία, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, εν αντιθέσει με άλλους σκληροπυρηνικούς Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο.

«Είναι μεγάλη μου τιμή που κέρδισα την υποστήριξη των συναδέλφων μου για να ηγηθώ της Γερουσίας στο 119ο Κογκρέσο. Είμαι υπερήφανος για τις προσπάθειες που καταβάλαμε ώστε να κερδίσουμε την πλειοψηφία και τον Λευκό Οίκο», αναφέρει ο Τζον Θουν σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Η ομάδα των Ρεπουμπλικάνων είναι εξ ολοκλήρου προσηλωμένη στην ατζέντα του προέδρου Τραμπ και η δουλειά μας ξεκινά σήμερα», συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από CBS, ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NEW YORK TIMES ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΗΝΥΣΗ

Διεθνή / Ισραήλ: Μηνύει τους NYT για άρθρο που καταγράφει βιασμούς Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους New York Times ότι «συκοφαντούν τους στρατιώτες του Ισραήλ» και επιχειρούν να δημιουργήσουν «ψευδή εξίσωση» ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό
THE LIFO TEAM
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM