Κυπριακό: Κρίσιμη η αυριανή συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί, δηλώνει ο Άιντε

Κυπριακό: Κρίσιμη η αυριανή συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί, δηλώνει ο Άιντε Facebook Twitter
EPA/KATIA CHRISTODOULOU
0

Κρίσιμης σημασίας χαρακτήρισε ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε, τη συνάντηση που θα έχουν την Τετάρτη o πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, γιατί, όπως είπε, θα πρέπει να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα. 

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Άιντε είπε ότι αύριο θα δούμε πως θα αξιοποιήσουμε τις επόμενες μέρες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να προετοιμαστούμε για επιστροφή στη διεθνή διάσκεψη.

Ο ίδιος σημείωσε πως θεωρεί ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες για να συγκληθεί τώρα μία νέα διάσκεψη για το Κυπριακό, σε διεθνές επίπεδο. Δήλωσε ότι η συμφωνία της Γενεύης «είναι να επανέλθουμε, όταν ο χρόνος θα είναι σωστός». Όπως πρόσθεσε, αυτό είναι κάτι που θα συμφωνηθεί από τους ηγέτες και φυσικά από τους άλλους συμμετέχοντες στη διάσκεψη. «Δεν θα έλεγα ότι αυτό είναι πρόβλημα, αλλά χρειάζεται καλύτερη κατανόηση για το τι απαιτείται να γίνει εδώ, ώστε να υπάρξει μία επιτυχής επανάλυψη της διάσκεψης», ανέφερε.

Σε ερώτηση εάν είναι η στιγμή να υπάρξει «πάρε-δώσε» για να προχωρήσει η διαδικασία, ο κ. Άιντε απάντησε πως «ίσως δεν είμαστε μακριά από κάτι τέτοιο», σημειώνοντας ότι «θα είναι κέρδος και για τις δυο πλευρές».

Για τις δηλώσεις του περί πενταμερούς διάσκεψης, τόνισε ότι δεν ήταν ιδιαίτερο θέμα στη συνάντηση του με τον κ. Αναστασιάδη και ότι συμφώνησαν πως η μορφή της διάσκεψης για την Κύπρο θα παραμείνει βάση των συμφωνημένων δηλώσεων που την αφορούν, δηλαδή της 1ης Δεκεμβρίου και της ανακοίνωσης που εξεδόθη μετά τη διασκεψη. «Δεν νομιζω ότι έχουμε ουσιαστική διαφωνία», κατέληξε.

Ο κ. Άιντε είχε συνάντηση και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Κύπριος πρόεδρος επεσήμανε στον ειδικό σύμβουλο του γγ των Ηνωμένων Εθνών πως δεν συζητεί υπό προϋποθέσεις, ούτε αποδέχεται προϋποθέσεις για τον διάλογο. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Αναστασιάδης ήγειρε στον κ. Άιντε το θέμα των δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων, υποδεικνύοντας πως δημιουργούν πρόβλημα στον διάλογο. Ιδιαίτερα φέρεται να έθεσε το ζήτημα των τεσσάρων ελευθεριών της ΕΕ, που αξιώνει η Άγκυρα να απολαμβάνουν Τούρκοι υπήκοοι στην Κύπρο μετά τη λύση και ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περίπτωση ο ίδιος να αποδεχθεί παραχώρηση των ευρωπαϊκών ελευθεριών. Επίσης, υπογράμμισε ότι από τουρκικής πλευράς συνεχώς εγείρονται νέα θέματα στις συνομιλίες.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Αναστασιάδης υπέδειξε στον κ. Άιντε οι δηλώσεις του να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Θέμα που προέκυψε από δηλώσεις του Νορβηγού διπλωμάτη περί πενταμερούς και μόνο διάσκεψης για την Κύπρο, μη περιλαμβάνοντας την Κυπριακή Δημοκρατία.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Απετράπη τρομοκρατική ενέργεια στο Μάντσεστερ: Υποστηρικτές του ISIS σχεδίαζαν επίθεση κατά εβραϊκών στόχων

Εάν το σχέδιο στο Μάντσεστερ είχε υλοποιηθεί, θα μπορούσε να εξελιχθεί στη «φονικότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου» σύμφωνα με τις αρχές
THE LIFO TEAM
Οι ΗΠΑ σκέφτονται να πραγματοποιήσουν διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Διεθνή / Οι ΗΠΑ σκέφτονται να πραγματοποιήσουν διάσκεψη με θέμα την ανοικοδόμηση της Γάζας

Η διάσκεψη θα αποτελούσε μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να συνεχίσει να προχωρά το ειρηνευτικό σχέδιο 20 σημείων του Τραμπ, το οποίο παρουσιάστηκε κατά την υπογραφή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός
THE LIFO TEAM
Ο Τραμπ πέταξε με τον Έπσταϊν σε ιδιωτικό τζετ μαζί με μια 20χρονη, σύμφωνα με νέα αρχεία

Διεθνή / Ο Τραμπ πέταξε με τον Έπσταϊν και μια 20χρονη σε ιδιωτικό τζετ, σύμφωνα με νέα αρχεία

Μεταξύ των αρχείων περιλαμβάνεται και μια επιστολή που φαίνεται να έχει σταλεί από τον Έπσταϊν προς τον Λάρι Νάσαρ, τον γιατρό της εθνικής ομάδας ενόργανης γυμναστικής των ΗΠΑ, ο οποίος έχει καταδικαστεί για τη σεξουαλική κακοποίηση δεκάδων νεαρών αθλητριών
THE LIFO TEAM