Κρίσιμες εκλογές στη Σουηδία - Φόβοι για άνοδο της ακροδεξιάς

Κρίσιμες εκλογές στη Σουηδία - Φόβοι για άνοδο της ακροδεξιάς Facebook Twitter
EPA/HANNA FRANZEN
0

Στις κάλπες καλούνται σήμερα οι Σουηδοί για τις βουλευτικές εκλογές, με το αποτέλεσμα να θεωρείται εξαιρετικά αμφίρροπο. 

Οι δύο παρατάξεις εξουσίας αναμένεται να δώσουν μάχη στήθος με στήθος, ενώ εκφράζονται ανησυχίες ότι το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών θα σημειώσει μεγάλα κέρδη και θα καταλάβει πολλές από τις 349 έδρες του κοινοβουλίου.

Οι δημοσκοπήσεις έδιναν στην κεντροαριστερή συμμαχία του πρωθυπουργού Στέφαν Λεβέν και των Σοσιαλδημοκρατών εντελώς οριακό προβάδισμα έναντι των τεσσάρων κομμάτων της κεντροδεξιάς, που αποκαλούνται απλά η Συμμαχία.

Και οι δύο παρατάξεις εξουσίας αθροιστικά δεν ξεπερνούν το 40% των προθέσεων ψήφου η καθεμιά, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Το 20% του εκλογικού σώματος δηλώνει αναποφάσιστο.

Ο σχηματισμός της επόμενης κυβέρνησης θεωρείται έτσι πως θα είναι περίπλοκη υπόθεση, αφού καμιά από τις παρατάξεις εξουσίας δεν προβλέπεται να εξασφαλίσει πλειοψηφία των εδρών.

Τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες όσο και οι Πράσινοι, ο ήσσων εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, έχουν δει τα ποσοστά τους να πέφτουν εξαιτίας της φθοράς τους κατά την άσκηση της εξουσίας με την υποστήριξη του κόμματος της Αριστεράς.

Η Συμμαχία — τα κόμματα των Μετριοπαθών, των Φιλελευθέρων, του Κέντρου και των Χριστιανοδημοκρατών — θέλει ο συντηρητικός ηγέτης Ουλφ Κριστερσόν να αντικαταστήσει τον Λεβέν.

Παράλληλα, το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών προβλέπεται να αυξήσει σημαντικά τις δυνάμεις του. Είχε συγκεντρώσει το 13% των ψήφων το 2014· και έκτοτε κέρδισε έδαφος, καθώς τα ζητήματα που άπτονται της υποδοχής μεταναστών και προσφύγων, και της εγκληματικότητας σταδιακά μονοπώλησαν την επικαιρότητα.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη φθορά που υφίστατο, η κυβέρνηση Λεβέν έκανε πολύ πιο αυστηρούς τους κανόνες για την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών το 2015, μετά την έλευση 163.000 αιτούντων άσυλο, ανθρώπων που εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους για να σωθούν από ένοπλες συρράξεις, ειδικά Σύρων.

Οι Σουηδοί Δημοκράτες, που πιστώθηκαν από 16% ως 25% των προθέσεων ψήφου στις δημοσκοπήσεις, θέλουν να αποκτήσουν λόγο στη χάραξη της πολιτικής της επόμενης κυβέρνησης. Τα άλλα κόμματα πάντως έχουν δεσμευθεί πως δεν θα συνεργαστούν μαζί τους, επικαλούμενα τη νεοναζιστική κληρονομιά του κόμματος και τις ανοικτά ρατσιστικές σε πολλές περιπτώσεις θέσεις του.

Περίπου 7,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία. Τα εκλογικά κέντρα θα ανοίξουν στις 08:00 (09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 20:00 (21:00).

Πέραν των μελών του κοινοβουλίου, οι εκλογείς καλούνται να αναδείξουν τα μέλη 20 νομαρχιακών και 290 δημοτικών συμβουλίων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/dpa/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκία: Ποινική έρευνα σε βάρος queer τραγουδιστή για «άσεμνο» τραγούδι και «αισχρολογία»

Διεθνή / Τουρκία: Ποινική έρευνα σε βάρος queer τραγουδιστή για «άσεμνο» τραγούδι και «αισχρολογία»

Η κυβέρνηση του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει πρόσφατα αυξήσει την πίεση που ασκεί στις ψηφιακές πλατφόρμες, τους τραγουδιστές και τους μουσικούς
LIFO NEWSROOM
Δολοφονία στη Φοινικούντα: Η διαθήκη–μυστήριο του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ - Ανοίγει η κληρονομιά του 68χρονου

Διεθνή / Δολοφονία στη Φοινικούντα: Η διαθήκη–μυστήριο του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ - Ανοίγει η κληρονομιά του 68χρονου

Ανοίγει η διαθήκη του 68χρονου από τη Φοινικούντα, ιδιοκτήτη κάμπινγκ, και οι Αρχές εξετάζουν τροποποιήσεις που ενδέχεται να τον έβαλαν στο στόχαστρο
LIFO NEWSROOM
Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Διεθνή / Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Η νέα συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς δίνει ελπίδα για το τέλος του διετούς πολέμου που στάθηκε αφορμή για την καταστροφή της Γάζας - Τι προβλέπει η συμφωνία
LIFO NEWSROOM
Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Διεθνή / Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων συμβουλεύει τους κατοίκους των παράκτιων πόλεων στα κεντρικά και νότια της χώρας να εκκενώσουν αμέσως τις περιοχές τους και να μεταβούν σε υψηλότερα σημεία
LIFO NEWSROOM
Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

LiFO politics / Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Λάβδας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τον ρόλο του ΟΗΕ, την κατάσταση στη Γάζα, και εξηγεί γιατί το Ισραήλ χάνει τη δημόσια στήριξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποίεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

Διεθνή / «Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποιεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

«Ενώ οι ψηφιακές συσκευές υπόσχονται να μας κρατούν συνδεδεμένους, στην πραγματικότητα συχνά κάνουν το αντίθετο», έγραψε η Πριγκίπισσα της Ουαλίας σε άρθρο που συνέγραψε με καθηγητή του Χάρβαρντ
LIFO NEWSROOM
Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Διεθνή / Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Η επιστροφή εκτοπισμένων στη Συρία φέρνει νέες τραγωδίες: εγκαταλελειμμένα εκρηκτικά σκοτώνουν παιδιά και ενήλικες στο Mrei’iyeh, καθιστώντας την εκκαθάριση νάρκων άμεση προτεραιότητα για την ανοικοδόμηση
LIFO NEWSROOM