Κρεμλίνο: Ο Σολτς συμφώνησε να συζητηθούν οι πληρωμές του φυσικού αερίου σε ρούβλια- Διαψεύδει το Βερολίνο

Κρεμλίνο: Ο Σολτς συμφώνησε να συζητηθούν οι πληρωμές του φυσικού αερίου σε ρούβλια- Διαψεύδει το Βερολίνο Facebook Twitter
0

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν είχε σήμερα ο Όλαφ Σολτς, για την οποία η Μόσχα και το Βερολίνο παρουσίασαν διαφορετικές εκδοχές. 

Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο Ρώσος πρόεδρος και ο Γερμανός καγκελάριος συμφώνησαν ότι ειδικοί από τις δύο χώρες θα συζητήσουν πώς θα μπορούσαν να γίνονται σε ρούβλια οι πληρωμές για τις εξαγωγές του ρωσικού φυσικού αερίου, αναφέρει το Reuters σύμφωνα με το TASS. 

Όμως, το Βερολίνο το διέψευσε αυτό, τονίζοντας ότι ο Όλαφ Σολτς τηρεί τη συμφωνία της G7 που προβλέπει ότι οι ενεργειακές εξαγωγές από τη Ρωσία θα πληρώνονται μόνο σε ευρώ ή δολάρια. 

Στη συνομιλία, που έγινε με πρωτοβουλία του Πούτιν, ο Ρώσος είπε στον Σολτς ότι θα νομοθετήσει ώστε από την 1η Απριλίου οι εξαγωγές ενέργειας να γίνονται σε ρούβλια. Όμως, σύμφωνα με το Βερολίνο, δεν θα αλλάξει κάτι στις συμβάσεις των Ευρωπαίων. 

Οι πληρωμές θα συνεχίσουν να γίνονται σε ευρώ και να μεταφέρονται στην Gazprombank, η οποία δεν επηρεάζεται από τις κυρώσεις, δήλωσε εκπρόσωπος του καγκελάριου. Αυτή η τράπεζα θα μετατρέπει τις πληρωμές σε ρούβλια, συμπλήρωσε. 

«Ο Σολτς δεν συμφώνησε σε αυτή τη διαδικασία κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, αλλά ζήτησε πληροφορίες γραπτώς, προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα τη διαδικασία», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του Γερμανού καγκελάριου, τονίζοντας ότι παραμένει σε ισχύ η συμφωνία της G7. «Οι προμήθειες ενέργειας θα πληρώνονται αποκλειστικά σε ευρώ ή δολάρια, όπως προβλέπουν οι συμβάσεις», κατέληξε. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ