«Κρατική αεροπειρατεία»- ΕΕ: Οι «27» θα κλείσουν τον εναέριο χώρο της Ευρώπης για τη Λευκορωσία

GETTY IMAGES Facebook Twitter
0

Οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσουν σήμερα να αποφεύγουν οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Παράλληλα, αναμένεται ότι θα συμφωνήσουν να απαγορεύσουν στους λευκορωσικούς αερομεταφορείς να χρησιμοποιούν τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια και τον εναέριο χώρο της ΕΕ, σύμφωνα με ένα προσχέδιο απόφασης.

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αυτό το προσχέδιο, μετέδωσε ότι οι «27» θα συμφωνήσουν επίσης να επιβάλουν κυρώσεις στο Μινσκ ενώ θα ζητήσουν από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) να ερευνήσει επειγόντως την εξαναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της εταιρείας Ryanair στο Μινσκ, την Κυριακή.

Χωρίς ηλεκτρονικές συσκευές οι ηγέτες στην Σύνοδο Κορυφής

Ξεκίνησε λίγο πριν από τις 21:00 ώρα Ελλάδος η συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών στην Σύνοδο Κορυφής με πρώτο θέμα την Λευκορωσία. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ η συζήτηση θα διεξαχθεί χωρίς οι επικεφαλής των κρατών-μελών να έχουν τις ηλεκτρονικές τους συσκευές.

«Για να διασφαλιστεί η εμπιστευτικότητα της συζήτησης για τη Λευκορωσία και για τη Ρωσία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζήτησε να διεξαχθεί η συζήτηση χωρίς ηλεκτρονικές συσκευές», ανέφερε χαρακτηριστικά, ο Μπάρεντ Λέιντς.

Ο Eurocontrol εργάζεται για να βοηθήσει τις αεροπορικές εταιρείες να παρακάμψουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας

Νωρίτερα σήμερα ο ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας ανέφερε ότι εργάζεται με σκοπό να βοηθήσει τις αεροπορικές εταιρείες να παρακάμψουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, εφόσον το επιθυμούν, αφού το Μινσκ ανάγκασε ένα αεροσκάφος της Ryanair να προσγειωθεί την Κυριακή και στη συνέχεια οι λευκορωσικές αρχές συνέλαβαν έναν αντιφρονούντα δημοσιογράφο.

Την ώρα που οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν στις Βρυξέλλες πιθανές κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας, ο Eurocontrol ανέφερε ότι μόνο σήμερα αναμένονται να πετάξουν στον εναέριο χώρο της ΕΕ 64 πτήσεις του λευκορωσικού αερομεταφορέα Belavia.

Ο Eurocontrol σημείωσε ότι «εργάζεται με τις αεροπορικές εταιρίες και τις υπηρεσίες αεροναυτιλίας στις γειτονικές χώρες της Λευκορωσίας» ώστε να διασφαλιστεί ότι τα αεροσκάφη τους θα μπορούν να αποφύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, εφόσον το επιθυμούν.

Σύμφωνα με τον Eurocontrol, τρεις ευρωπαϊκές εταιρείες, η γερμανική Lufthansa, η πολωνική LOT και η λετονική airBaltic εκτελούν 14 πτήσεις την εβδομάδα από και προς τη Λευκορωσία. Επειδή είναι κλειστό το ανατολικό τμήμα του εναέριου χώρου της Ουκρανίας «ορισμένες εταιρείες της ΕΕ χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας στις πτήσεις τους προς την Ασία», πρόσθεσε.

Κατά την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 19 Μαΐου, περίπου 2.500 πτήσεις που χρησιμοποίησαν τον εναέριο χώρο της ΕΕ απογειώθηκαν, προσγειώθηκαν ή πέρασαν από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. Οι 419 από αυτές ήταν πτήσεις της Belavia. Η εταιρεία αυτή εκτελεί πτήσεις από και προς 21 ευρωπαϊκές πόλεις, από το Ελνσίνκι της Φινλανδίας μέχρι τη Λάρνακα στην Κύπρο.

Ο Eurocontrol υπενθύμισε ότι η λεγόμενη Σύμβαση του Σικάγο για την ασφάλεια των πολιτικών πτήσεων απαγορεύει τη χρήση όπλων εναντίον πολιτικών αεροσκαφών εν πτήσει. Αν αναχαιτιστεί ένα τέτοιο αεροπλάνο «η ζωή των προσώπων που επιβαίνουν και η ασφάλεια του αεροσκάφους δεν πρέπει να τεθούν σε κίνδυνο», αναφέρει αυτή η διεθνής συμφωνία.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Χρειάζεται «ισχυρή απάντηση» απέναντι στο καθεστώς Λουκασένκο

Την ανάγκη να υπάρξει ισχυρή απάντηση στην «απολύτως απαράδεκτη» αεροπειρατεία της πτήσης της Ryanair από τις αρχές της Λευκορωσίας, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι σήμερα η Σύνοδος θα εστιάσει στις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ και ακόμα περισσότερο στο θέμα της Λευκορωσίας. Χαρακτήρισε «εξοργιστική» τη συμπεριφορά του Μινσκ και τόνισε ότι ο Πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο πρέπει να καταλάβει ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες».

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι υπάρχουν στο τραπέζι διάφορες επιλογές για κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, τόσο κατά προσώπων που έχουν εμπλακεί με την αεροπειρατεία, αλλά και κατά επιχειρήσεων και οικονομικών οντοτήτων που χρηματοδοτούν το καθεστώς Λουκασένκο. Παράλληλα, η Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι εξετάζονται κυρώσεις κατά του αεροπορικού τομέα της Λευκορωσίας.

Κατέληξε, λέγοντας ότι ο Λευκορώσος δημοσιογράφος, Ρομάν Προτασέβιτς πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα. «Θα ασκήσουμε πίεση στο καθεστώς μέχρι να μάθει να σέβεται την ελευθερία των ΜΜΕ και του Τύπου», πρόσθεσε.

Σημείωσε, τέλος, ότι το ευρωπαϊκό επενδυτικό και οικονομικό πακέτο, ύψους 3 δισ. ευρώ, έχει «παγώσει», μέχρι η Λευκορωσία να ξαναγίνει μια δημοκρατική χώρα.

Μητσοτάκης: Τέτοιες πρακτικές δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές

«Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σήμερα μια σειρά από θέματα που αφορούν τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ. Επιτρέψτε μου να σταθώ μόνο στο περιστατικό της εκτροπής της πτήσης της Ryanair από την Αθήνα στο Βίλνιους. Είναι πράξη η οποία ισοδυναμεί ουσιαστικά με κρατική αεροπειρατεία, δεν αρκεί μόνο να παραμείνουμε σε φραστικές καταδίκες, η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει το συντομότερο δυνατόν ένα νέο πλέγμα ισχυρών κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας έτσι ώστε να στείλει ένα μήνυμα ότι τέτοιες πρακτικές δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές στην ευρωπαϊκή ήπειρο», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Πρόεδρος Λιθουανίας: Χρειάζονται ξεκάθαρες πράξεις

Για «γεγονός άνευ προηγουμένου» έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

«Το αεροσκάφος της Ryanair αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ» ανέφερε ο Λιθουανός Πρόεδρος, και προσέθεσε ότι ο λόγος που συνέβη αυτό ήταν επειδή στην πτήση της Ryanair επέβαινε «ο ακτιβιστής της αντιπολίτευσης και η φωνή της αντιπολίτευσης, Ρομάν Προτασέβιτς».

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο Προτασέβιτς συνελήφθη μαζί με την φίλη του, ενώ έκανε λόγο για κρατική τρομοκρατία εναντίον μιας «ευρωπαϊκης κοινότητας». Επίσης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στο αεροπλάνο επέβαιναν 18 εθνικότητες και στο ότι χρειάζονται «ξεκάθαρες πράξεις».

Σχετικά με τα πιθανά μέτρα, ο κ. Ναουσέντα αναφέρθηκε στο ότι θα μπορούσε:

1) Να απαγορευτεί ή να κλείσει ο εναέριος χώρος της ΕΕ για τις αερογραμμές της Λευκορωσίας

2) Να αναγνωριστεί ο εναέριος χώρος της Λευκορωσίας ως "μη ασφαλής" για τις πολιτικές πτήσεις και

3) Να επεκταθούν οι κυρώσεις.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ