«Κουραστήκαμε, ο θάνατος είναι πιο φιλεύσπλαχνος»: Τα λόγια της 7χρονης Αμάλ πριν πεθάνει στη Γάζα

«Κουραστήκαμε, ο θάνατος είναι πιο φιλεύσπλαχνος»: Τα λόγια της 7χρονης Αμάλ πριν πεθάνει στη Γάζα Facebook Twitter
Video Screen-Grab
0

Βομβαρδισμοί, θάνατος, ακρωτηρισμός, αναγκαστικός εκτοπισμός, έλλειψη τροφής και νερού: Τα παιδιά της Λωρίδας της Γάζας ζουν έναν ατελείωτο εφιάλτη.

«Φτάσαμε σε αυτό το σημείο... να σκαρφαλώνουμε σε ταράτσες μόνο και μόνο για να έχουμε ίντερνετ. Κουραστήκαμε από αυτή τη ζωή, ο θάνατος είναι πιο φιλεύσπλαχνος» είναι τα λόγια της 7χρονης Αμάλ Χανίγιε, από μία ταράτσα στη Γάζα, πριν χάσει τη ζωή της από τα ασσύμετρα ισραηλινά αντίποινα στον παλαιστινιακό θήλακα, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Τουλάχιστον 14.500 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Γάζα τους τελευταίους οκτώ μήνες πολέμου, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, με τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις να απευθύνουν δραματικές εκκλήσεις προκειμένου να αποφευχθούν περαιτερω καταστροφικές συνέπειες, δεδομένης της ταχύτατης εξαπλωσης του υποσιτισμού. 

«Οι βομβαρδισμοί, ο αναγκαστικός εκτοπισμός, η έλλειψη τροφής και νερού και η μη πρόσβαση στην εκπαίδευση τραυματίζουν μια ολόκληρη γενιά» ανέφερε την Τρίτη (4/6) ο ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι οι ομάδες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης συνεχίζουν να εργάζονται «για να δώσουν ανακούφιση και ελπίδα στα παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας». 

Βάσει των δεδομένων που συλλέχθηκαν μεταξύ Δεκεμβρίου 2023 και Απριλίου 2024, η UNICEF διαπίστωσε ότι «9 στα 10 παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας βιώνουν σοβαρή επισιτιστική φτώχεια, επιβιώνοντας με δύο ή λιγότερες ομάδες τροφίμων την ημέρα». Περιγράφοντας μια «τρομακτική κλιμάκωση της διατροφικής στέρησης», η έκθεση της UNICEF που δημοσιεύθηκε χθες, Πέμπτη (6/6), τόνισε επίσης ότι το 65% των παιδιών τρέφονταν με δίαιτες που περιείχαν «μόνο μία ή καμία ομάδα τροφίμων» τον Φεβρουάριο, μια εξαπλάσια αύξηση από το πρώτο εξάμηνο του Δεκεμβρίου του 2023. «Οι πολύμηνες εχθροπραξίες και οι περιορισμοί στην ανθρωπιστική βοήθεια έχουν καταρρεύσει τα συστήματα διατροφής και υγείας, με αποτέλεσμα "καταστροφικές συνέπειες" για τα παιδιά και τις οικογένειές τους στη Γάζα» τόνισε η οργάνωση.

Την ίδια ώρα, υπολογίζεται ότι 620.000 μαθητές έχουν στερηθεί την εκπαίδευση από τον Οκτώβριο και 88.000 δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τα πανεπιστήμιά τους, τα οποία έχουν καταστραφεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χιλή εκλογές Τραμπ

Διεθνή / Εκλογές στη Χιλή: Ο «Χιλιανός Τραμπ» προηγείται ενόψει δεύτερου γύρου

Γιος πρώην μέλους του ναζιστικού κόμματος και δηλωμένος θαυμαστής του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ, ο Καστ είναι γνωστός για τις θέσεις του κατά των αμβλώσεων και του γάμου ομοφύλων
THE LIFO TEAM
«Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Διεθνή / «Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Το κόστος ανοικοδόμησης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 70 δισ. δολάρια, γεγονός που καθιστά τη μεταπολεμική φάση ένα εξαιρετικά ελκυστικό πεδίο για ορισμένες εταιρείες
THE LIFO TEAM
Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Διεθνή / Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Η απόφαση αντανακλά, σύμφωνα με αναλυτές, τη σταδιακή συρρίκνωση των πολιτικών ελευθεριών που είχαν υποσχεθεί στο Χονγκ Κονγκ κατά την επιστροφή του στην κινεζική κυριαρχία το 1997
THE LIFO TEAM