Το Περού είναι πλέον η χώρα με τους περισσότερους θανάτους από κορωνοϊό ανά 100.000 κατοίκους, έπειτα από αναθεώρηση του αριθμού των θυμάτων της πανδημίας.

 

Εδώ και καιρό οι ειδικοί προειδοποιούσαν ότι τα επίσημα στοιχεία του Περού δεν αντικατόπτριζαν τον πραγματικό τραγικό απολογισμό από την πανδημία. Τώρα, η κυβέρνηση αναθεώρησε τον αριθμό των θανάτων από 69.342 που ήταν έως την Κυριακή σε 180.764 νεκρούς.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεια του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, η Ουγγαρία είχε έως τώρα τους περισσότερους κατά κεφαλήν θανάτους από κορωνοϊό, με περίπου 300 νεκρούς ανά 100.000 κατοίκους. Μετά την αναθεώρηση, το Περού πλέον έχει περισσότερους από 500 νεκρούς ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με το Reuters.

 

Το Περού έχει 5.484 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων- από 2.103 πριν από την αναθεώρηση- ενώ η Ουγγαρία έχει καταγράψει 3.077 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

 

Η αναθεώρηση έγινε από επιτροπή με ειδικούς από το Περού και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. «Από σήμερα θα έχουμε πιο διεξοδικά στοιχεία, που έχουν μεγάλη χρησιμότητα για την παρακολούθηση της πανδημίας και τη λήψη των κατάλληλων μέτρων για την αντιμετώπισή της», δήλωσε η πρωθυπουργός του Περού, Βιολέτα Μπερμούντες. Μέχρι τώρα οι υγειονομικές αρχές κατέγραφαν μόνο τους θανάτους ασθενών που είχε επιβεβαιωθεί με εξετάσεις ότι είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

 

Πλέον στον απολογισμό θα συμπεριλαμβάνονται θάνατοι με βάση επτά κριτήρια, συμπεριλαμβανομένων πιθανών κρουσμάτων που συνδέονταν αποδεδειγμένα με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Θα καταμετρώνται επίσης «ύποπτα κρούσματα (...) με κλινική εικόνα που συνάδει με την Covid-19».

 

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ/ AFP