Κορωνοϊός: Πλήθος παραγγελιών του «θεραπευτικού» ροφήματος από τη Μαδαγασκάρη - Παρά τις προειδοποιήσεις του ΠΟΥ

Κορωνοϊός: Πλήθος παραγγελιών του «θεραπευτικού» ροφήματος από τη Μαδαγασκάρη - Παρά τις προειδοποιήσεις του ΠΟΥ Facebook Twitter
Reuters
0

Πολλές χώρες της Αφρικής έχουν παραγγείλει ένα παρασκεύασμα από βότανα που η Μαδαγασκάρη διαφημίζει ως θεραπευτικό για την Covid-19, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί ενδεχόμενης επικινδυνότητάς του.

Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της χώρας, Andry Rajoelina παρουσίασε το φερόμενο θεραπευτικό αυτό ρόφημα σε συνέντευξη Τύπου, πίνοντας μάλιστα από ενα μπουκάλι γεμάτο με το κεχριμπαρένιο υγρό, το οποίο, όπως είπε, είχε ήδη θεραπεύσει δύο ανθρώπους.

Κορωνοϊός: Πλήθος παραγγελιών του «θεραπευτικού» ροφήματος από τη Μαδαγασκάρη - Παρά τις προειδοποιήσεις του ΠΟΥ Facebook Twitter
Ο Πρόεδρος της Μαγαδασκάρης Rajoelina κάλεσε τους μαθητές να πίνουν το εκχύλισμα αρκετές φορές μέσα στη μέρα, δίνοντας το καλό παράδειγμα.

Την Παρασκευή, αντιπροσωπεία από την Τανζανία έφτασε στη Μαδαγασκάρη για να παραλάβει την παραγγελία της.

Το ρόφημα, με βάση το ανθελονοσιακό εκχύλισμα του φυτού Αρτεμισία, δεν έχει δοκιμαστεί κλινικά ούτε έχει εγκριθεί από διεθνείς οργανισμούς. Και παρότι ο Rajoelina έχει εκθειάσει τα οφέλη του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει πως το παρασκεύασμα αυτό χρειάζεται να ελεγχθεί για την αποτελεσματικότητά του αλλά και τις παρενέργειες που ενδεχομένως προκαλεί, προτού κυκλοφορήσει ευρέως. 

 

 

Παρόλα αυτά, οι προειδοποιήσεις του ΠΟΥ δεν έχουν σταματήσει τη Μαδαγασκάρη που έχει διαθέσει χιλιάδες μπουκάλια του "COVID-19 Organics", το οποίο παρασκευάζεται από το κρατικό Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Έρευνας.

Μεταξύ των χωρών που έχουν ήδη λάβει και, μάλιστα, δωρεάν χιλιάδες δόσεις του "COVID-19 Organics" είναι οι: Τανζανία, Ισημερινή Γουινέα, Λιβερία, Κογκό και Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Γουινέα Μπισάου.

Νομική σύμβουλος του πρωθυπουργικού γραφείου τόνισε στο Reuters την περασμένη Τετάρτη πως η χώρα θα άρχιζε από δω και στο εξής να πουλά το παρασκεύασμα - το οποίο εντός Μαδαγασκάρης στοιχίζει περίπου 40 σεντ του δολαρίου το μπουκάλι.

«Το φάρμακο θα βγει στην αγορά. Η Μαδαγασκάρη έχει ήδη δεχτεί παραγγελίες από τις αρχές άλλων χωρών, αλλά και από ιδιώτες» τόνισε χαρακτηριστικά η Marie Michelle Sahondrarimalala.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μεμονωμένες ενώσεις εκχυλίσματος από το φυτό Αρτεμισία μπορούν να είναι αποτελεσματικές στα φάρμακα της ελονοσίας, ωστόσο το φυτό από μόνο του δεν μπορεί να θεραπεύσει την ελονοσία.

Η Matshidiso Moeti, επικεφαλής του ΠΟΥ Αφρικής επέστησε την προσοχή πως οι άνθρωποι που χρησιμοποιήσουν το υγρό αυτό, ίσως νιώσουν πως έχουν ανοσία στον κορωνοϊό και εμπλακούν σε ανεύθυνες ή επικίνδυνες συμπεριφορές: «Ανησυχούμε πως διαφημίζοντας το προϊόν αυτό ως προληπτικό μέτρο, ίσως κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν ασφαλείς» τόνισε η ίδια.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΜΠΟΛΑ ΗΠΑ ΚΕΝΥΑ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / NYT: Η κυβέρνηση Τραμπ θα στέλνει στην Κένυα Αμερικανούς που εκτέθηκαν στον Έμπολα

Η προσέγγιση αυτή σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή σε σχέση με προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις, οι οποίες μετέφεραν πολίτες και υγειονομικούς πίσω στις ΗΠΑ για νοσηλεία σε εξειδικευμένες μονάδες υψηλής ασφάλειας
THE LIFO TEAM
GEN Z JONATHAN HAIDT NYU

Διεθνή / «Προστατεύστε την προσοχή σας»: Το μήνυμα του Jonathan Haidt στους αποφοίτους της Gen Z

Μιλώντας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο κοινωνικός ψυχολόγος κάλεσε τους νέους να προστατεύσουν την προσοχή τους από την ψηφιακή υπερφόρτωση και να επενδύσουν περισσότερο στις πραγματικές εμπειρίες και σχέσεις
THE LIFO TEAM
DANIELLA KLETTE ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Διεθνή / Στη φυλακή η «πιο καταζητούμενη γυναίκα» της Γερμανίας μετά από δεκαετίες στην παρανομία

Η Daniela Klette, πρώην μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, ζούσε επί δεκαετίες με ψεύτικη ταυτότητα στο Βερολίνο μέχρι που φωτογραφίες από φεστιβάλ οδήγησαν τις Αρχές στα ίχνη της
THE LIFO TEAM