Κορωνοϊός: Πλήθος παραγγελιών του «θεραπευτικού» ροφήματος από τη Μαδαγασκάρη - Παρά τις προειδοποιήσεις του ΠΟΥ

Κορωνοϊός: Πλήθος παραγγελιών του «θεραπευτικού» ροφήματος από τη Μαδαγασκάρη - Παρά τις προειδοποιήσεις του ΠΟΥ Facebook Twitter
Reuters
0

Πολλές χώρες της Αφρικής έχουν παραγγείλει ένα παρασκεύασμα από βότανα που η Μαδαγασκάρη διαφημίζει ως θεραπευτικό για την Covid-19, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί ενδεχόμενης επικινδυνότητάς του.

Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της χώρας, Andry Rajoelina παρουσίασε το φερόμενο θεραπευτικό αυτό ρόφημα σε συνέντευξη Τύπου, πίνοντας μάλιστα από ενα μπουκάλι γεμάτο με το κεχριμπαρένιο υγρό, το οποίο, όπως είπε, είχε ήδη θεραπεύσει δύο ανθρώπους.

Κορωνοϊός: Πλήθος παραγγελιών του «θεραπευτικού» ροφήματος από τη Μαδαγασκάρη - Παρά τις προειδοποιήσεις του ΠΟΥ Facebook Twitter
Ο Πρόεδρος της Μαγαδασκάρης Rajoelina κάλεσε τους μαθητές να πίνουν το εκχύλισμα αρκετές φορές μέσα στη μέρα, δίνοντας το καλό παράδειγμα.

Την Παρασκευή, αντιπροσωπεία από την Τανζανία έφτασε στη Μαδαγασκάρη για να παραλάβει την παραγγελία της.

Το ρόφημα, με βάση το ανθελονοσιακό εκχύλισμα του φυτού Αρτεμισία, δεν έχει δοκιμαστεί κλινικά ούτε έχει εγκριθεί από διεθνείς οργανισμούς. Και παρότι ο Rajoelina έχει εκθειάσει τα οφέλη του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει πως το παρασκεύασμα αυτό χρειάζεται να ελεγχθεί για την αποτελεσματικότητά του αλλά και τις παρενέργειες που ενδεχομένως προκαλεί, προτού κυκλοφορήσει ευρέως. 

 

 

Παρόλα αυτά, οι προειδοποιήσεις του ΠΟΥ δεν έχουν σταματήσει τη Μαδαγασκάρη που έχει διαθέσει χιλιάδες μπουκάλια του "COVID-19 Organics", το οποίο παρασκευάζεται από το κρατικό Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Έρευνας.

Μεταξύ των χωρών που έχουν ήδη λάβει και, μάλιστα, δωρεάν χιλιάδες δόσεις του "COVID-19 Organics" είναι οι: Τανζανία, Ισημερινή Γουινέα, Λιβερία, Κογκό και Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Γουινέα Μπισάου.

Νομική σύμβουλος του πρωθυπουργικού γραφείου τόνισε στο Reuters την περασμένη Τετάρτη πως η χώρα θα άρχιζε από δω και στο εξής να πουλά το παρασκεύασμα - το οποίο εντός Μαδαγασκάρης στοιχίζει περίπου 40 σεντ του δολαρίου το μπουκάλι.

«Το φάρμακο θα βγει στην αγορά. Η Μαδαγασκάρη έχει ήδη δεχτεί παραγγελίες από τις αρχές άλλων χωρών, αλλά και από ιδιώτες» τόνισε χαρακτηριστικά η Marie Michelle Sahondrarimalala.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μεμονωμένες ενώσεις εκχυλίσματος από το φυτό Αρτεμισία μπορούν να είναι αποτελεσματικές στα φάρμακα της ελονοσίας, ωστόσο το φυτό από μόνο του δεν μπορεί να θεραπεύσει την ελονοσία.

Η Matshidiso Moeti, επικεφαλής του ΠΟΥ Αφρικής επέστησε την προσοχή πως οι άνθρωποι που χρησιμοποιήσουν το υγρό αυτό, ίσως νιώσουν πως έχουν ανοσία στον κορωνοϊό και εμπλακούν σε ανεύθυνες ή επικίνδυνες συμπεριφορές: «Ανησυχούμε πως διαφημίζοντας το προϊόν αυτό ως προληπτικό μέτρο, ίσως κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν ασφαλείς» τόνισε η ίδια.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Διεθνή / Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Η κλιμάκωση στη νότια Συρία –με ταυτόχρονη εμπλοκή του Ισραήλ και πολιτική αστάθεια στην περιοχή της Σουέιντα– επαναφέρει το ζήτημα της εσωτερικής συνοχής στη Συρία
LIFO NEWSROOM
Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

Διεθνή / Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

«Η κυβέρνηση αυτή επιλέγει να επιτεθεί στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους αντί να κυνηγήσει τη σπατάλη», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, κλιμακώνοντας την πίεση προς τον πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη δίνει προθεσμία στο Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, διαφορετικά θα επανέλθουν οι κυρώσεις

Διεθνή / Η Ευρώπη δίνει προθεσμία στο Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, διαφορετικά θα επανέλθουν οι κυρώσεις

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία δηλώνουν ότι χωρίς σαφή δέσμευση από το Ιράν, θα επαναφέρουν τα εμπάργκο που είχαν αρθεί πριν από 10 χρόνια
LIFO NEWSROOM
Ταϊλάνδη: Γυναίκα εκβίαζε βουδιστές μοναχούς με ερωτικά βίντεο - Είχε αποκομίσει 12 εκατ. δολάρια

Διεθνή / Ταϊλάνδη: Γυναίκα εκβίαζε βουδιστές μοναχούς με ερωτικά βίντεο - Είχε αποκομίσει 12 εκατ. δολάρια

Η «κυρία Γκολφ» κατέγραφε σε φωτογραφίες και βίντεο τις σεξουαλικές της συνευρέσεις με τους μοναχούς και κατόπιν τους εκβίαζε, αποσπώντας τους τεράστια χρηματικά ποσά
LIFO NEWSROOM
Μπουρλά κατά Μαμντάνι για την «Παγκοσμιοποίηση της Ιντιφάντα»: Ζήτησε εξηγήσεις, ως γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Μπουρλά κατά Μαμντάνι για την «Παγκοσμιοποίηση της Ιντιφάντα»: Ζήτησε εξηγήσεις, ως γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος

Ο επικεφαλής της Pfizer ρώτησε προσωπικά τον υποψήφιο δήμαρχο της Νέας Υόρκης για το σύνθημα που χρησιμοποίησε και το οποίο εκλαμβάνεται ως πρόκληση άσκησης βίας κατά Εβραίων
LIFO NEWSROOM
To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Διεθνή / To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Η επίδραση του Τραμπ αρχίζει να γίνεται αισθητή στην οικονομία, ιδίως λόγω των δασμολογικών και των μεταναστευτικών πολιτικών του Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM