No.1

Κορωνοϊός: Πλήθος παραγγελιών του «θεραπευτικού» ροφήματος από τη Μαδαγασκάρη - Παρά τις προειδοποιήσεις του ΠΟΥ

Κορωνοϊός: Πλήθος παραγγελιών του «θεραπευτικού» ροφήματος από τη Μαδαγασκάρη - Παρά τις προειδοποιήσεις του ΠΟΥ Facebook Twitter
Reuters
0

Πολλές χώρες της Αφρικής έχουν παραγγείλει ένα παρασκεύασμα από βότανα που η Μαδαγασκάρη διαφημίζει ως θεραπευτικό για την Covid-19, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί ενδεχόμενης επικινδυνότητάς του.

Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της χώρας, Andry Rajoelina παρουσίασε το φερόμενο θεραπευτικό αυτό ρόφημα σε συνέντευξη Τύπου, πίνοντας μάλιστα από ενα μπουκάλι γεμάτο με το κεχριμπαρένιο υγρό, το οποίο, όπως είπε, είχε ήδη θεραπεύσει δύο ανθρώπους.

Κορωνοϊός: Πλήθος παραγγελιών του «θεραπευτικού» ροφήματος από τη Μαδαγασκάρη - Παρά τις προειδοποιήσεις του ΠΟΥ Facebook Twitter
Ο Πρόεδρος της Μαγαδασκάρης Rajoelina κάλεσε τους μαθητές να πίνουν το εκχύλισμα αρκετές φορές μέσα στη μέρα, δίνοντας το καλό παράδειγμα.

Την Παρασκευή, αντιπροσωπεία από την Τανζανία έφτασε στη Μαδαγασκάρη για να παραλάβει την παραγγελία της.

Το ρόφημα, με βάση το ανθελονοσιακό εκχύλισμα του φυτού Αρτεμισία, δεν έχει δοκιμαστεί κλινικά ούτε έχει εγκριθεί από διεθνείς οργανισμούς. Και παρότι ο Rajoelina έχει εκθειάσει τα οφέλη του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει πως το παρασκεύασμα αυτό χρειάζεται να ελεγχθεί για την αποτελεσματικότητά του αλλά και τις παρενέργειες που ενδεχομένως προκαλεί, προτού κυκλοφορήσει ευρέως. 

 

 

Παρόλα αυτά, οι προειδοποιήσεις του ΠΟΥ δεν έχουν σταματήσει τη Μαδαγασκάρη που έχει διαθέσει χιλιάδες μπουκάλια του "COVID-19 Organics", το οποίο παρασκευάζεται από το κρατικό Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Έρευνας.

Μεταξύ των χωρών που έχουν ήδη λάβει και, μάλιστα, δωρεάν χιλιάδες δόσεις του "COVID-19 Organics" είναι οι: Τανζανία, Ισημερινή Γουινέα, Λιβερία, Κογκό και Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Γουινέα Μπισάου.

Νομική σύμβουλος του πρωθυπουργικού γραφείου τόνισε στο Reuters την περασμένη Τετάρτη πως η χώρα θα άρχιζε από δω και στο εξής να πουλά το παρασκεύασμα - το οποίο εντός Μαδαγασκάρης στοιχίζει περίπου 40 σεντ του δολαρίου το μπουκάλι.

«Το φάρμακο θα βγει στην αγορά. Η Μαδαγασκάρη έχει ήδη δεχτεί παραγγελίες από τις αρχές άλλων χωρών, αλλά και από ιδιώτες» τόνισε χαρακτηριστικά η Marie Michelle Sahondrarimalala.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μεμονωμένες ενώσεις εκχυλίσματος από το φυτό Αρτεμισία μπορούν να είναι αποτελεσματικές στα φάρμακα της ελονοσίας, ωστόσο το φυτό από μόνο του δεν μπορεί να θεραπεύσει την ελονοσία.

Η Matshidiso Moeti, επικεφαλής του ΠΟΥ Αφρικής επέστησε την προσοχή πως οι άνθρωποι που χρησιμοποιήσουν το υγρό αυτό, ίσως νιώσουν πως έχουν ανοσία στον κορωνοϊό και εμπλακούν σε ανεύθυνες ή επικίνδυνες συμπεριφορές: «Ανησυχούμε πως διαφημίζοντας το προϊόν αυτό ως προληπτικό μέτρο, ίσως κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν ασφαλείς» τόνισε η ίδια.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Το Πακιστάν κηρύσσει «ανοιχτό πόλεμο» μετά τους βομβαρδισμούς μεγάλων πόλεων στο Αφγανιστάν

«Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί», ξεκαθάρισε ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν μετά τις επιθέσεις - Ο πρωθυπουργός της χώρας διαμηνύει ότι δε θα υπάρξει καμία υποχώρηση στην υπεράσπιση της πατρίδας
THE LIFO TEAM
Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Διεθνή / Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Mέσα ενημέρωσης στο Μαρόκο είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι ο Έπσταϊν ενδέχεται να έβλεπε τη χώρα ως ασφαλές καταφύγιο, δεδομένου ότι δεν υφίσταται συμφωνία έκδοσης με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΗΠΑ ΠΡΕΣΒΗΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ισραήλ: «Όσοι θέλουν να φύγουν να το κάνουν ΣΗΜΕΡΑ» λέει ο Αμερικανός πρέσβης στο προσωπικό

Εντείνεται η ανησυχία για πιθανό πλήγμα κατά του Ιράν - Ο πρέσβης υπογράμμισε ότι όσοι θέλουν να αποχωρήσουν θα πρέπει να οργανώσουν γρήγορα τα σχέδιά τους, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν πτήσεις τις επόμενες ημέρες
THE LIFO TEAM