Κορωνοϊός: Μετάλλαξη Deltacron εντοπίστηκε στην Κύπρο- Καθησυχαστικός ο υπουργός Υγείας

Κορωνοϊός: Μετάλλαξη Deltacron εντοπίστηκε στην Κύπρο- Καθησυχαστικός ο υπουργός Υγείας Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
0

Νέο στέλεχος του κορωνοϊού, το Deltacron- από τις μεταλλάξεις Δέλτα και Όμικρον- ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν επιστήμονες στην Κύπρο

Στις πρώτες δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας της χώρας, Μιχάλης Χατζηπαντελάς, εμφανίστηκε καθησυχαστικός και δήλωσε ότι δεν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό. 

Η Deltacron ταυτοποιήθηκε σε 25 περιπτώσεις και φαίνεται ότι τα στελέχη έχουν γονιδιακό υπόβαθρο της μετάλλαξης Δέλτα, δήλωσε ο δρ. Λεόντιος Κωστρίκης, καθηγητής του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου. 

«Βρίσκουμε σημαντικό αριθμό παραλλαγών που έχουν ταυτοποιηθεί μόνον στην Όμικρον η οποία έχει διαφορές από τα υπόλοιπα στελέχη διότι το γονιδίωμά της έχει 30 διαφορετικές παραλλαγές. Από αυτές οι 10 παραλλαγές της Όμικρον εντοπίστηκαν στα περιστατικά που εντοπίσαμε στην Κύπρο. Υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον», είπε ο καθηγητής. 

Από τους 25 ασθενείς στους οποίους εντοπίστηκε η νέα μετάλλαξη, συμπλήρωσε, οι 11 ήταν νοσηλευόμενοι και 14 αφορούν τον γενικό πληθυσμό. «Η συχνότητα εύρεσης της νέα μετάλλαξης σε νοσηλευόμενους ήταν υψηλότερη παρά σε άτομα που δεν ήταν νοσηλευόμενοι. Μπορούμε να πούμε πως η συσχέτιση της Deltacron με την νόσο που απαιτούν νοσηλεία δεν είναι τυχαία», πρόσθεσε. 

Ο δρ. Κωστρίκης εξήγησε ότι η μετάλλαξη ονομάστηκε έτσι επειδή αφορά τα στελέχη Δέλτα και Όμικρον. «Υπήρχαν ψίθυροι για τέτοια μετάλλαξη αλλά δεν έχει ταυτοποιηθεί σε καμία χώρα», σημείωσε. 

Αναφερόμενος στις περιπτώσεις Deltacron, ο Μιχάλης Χατζηπαντελάς δήλωσε ότι το υπουργείο Υγείας ήταν ενήμερο και συμπλήρωσε ότι δεν είναι κάτι ανησυχητικό τη συγκεκριμένη στιγμή, αφού είναι συνδυασμός δυο μεταλλάξεων που ήδη υπάρχουν στη χώρα.

Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν σε συνέντευξη Τύπου στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, προανήγγειλε, ενώ εξέφρασε την υπερηφάνεια του για τους επιστήμονες της Κύπρου «γιατί τα αποτελέσματα και οι έλεγχοι και οι εξετάσεις που είχαμε χθες από τον κ. Κωστρίκη, είναι κάτι που θεωρώ ότι είναι πρωτοπόρα και βάζουν τη χώρα μας στον παγκόσμιο χάρτη, όσον αφορά θέματα υγείας».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ