Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από κορωνοϊό στις ΗΠΑ από την 1η Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

 

Στις ΗΠΑ καταγράφεται ο βαρύτερος απολογισμός από την πανδημία. Μέχρι τώρα, στη χώρα έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 461.700 άνθρωποι, ενώ τα κρούσματα φτάνουν τα 26,9 εκατομμύρια.

 

Αν και τα κρούσματα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία καταγράφουν πτώση, ειδικοί προειδοποιούν ότι οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού, που είναι πιο μεταδοτικές, μπορεί να ανατρέψουν την κατάσταση. Αυτή την περίοδο καταγράφονται κατά μέσο όρο 124.000 μολύνσεις και περίπου 3.200 θάνατοι κάθε ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

 

Ο Τζο Μπάιντεν έχει θέσει στόχο να γίνουν 100 εκατομμύρια εμβολιασμοί τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του. Έως την Παρασκευή είχαν διανεμηθεί 59,3 εκατομμύρια δόσεις, από τις οποίες είχαν χορηγηθεί οι 39 εκατομμύρια.

 

Στο μεταξύ, μοντέλο του Institute for Health Metrics and Evaluation, του πανεπιστημίου της πολιτείας της Ουάσινγκτον προβλέπει ότι οι θάνατοι από κορωνοϊό στις ΗΠΑ θα έχουν φτάσει τους 631.000 μέχρι την 1η Ιουνίου.

 

Η πρόβλεψη εξαρτάται από την πορεία της εκστρατείας του εμβολιασμού αλλά και την εξάπλωση των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού. Στο χειρότερο σενάριο του Ινστιτούτου, οι θάνατοι ενδέχεται να φτάσουν τους 703.000 στις αρχές Ιουνίου.

 

Η αύξηση της χρήσης μασκών από το τρέχον επίπεδο (≈77%) στο 95% μπορεί να σώσει 44.000 ζωές, σύμφωνα με το Ινστιτούτο. Παράλληλα σημειώνει πως τουλάχιστον 123.600 ζωές πιθανόν θα σωθούν χάρη στον εμβολιασμό.

 

Το Ινστιτούτο σημειώνει ότι χρειάζεται επιτάχυνση των εμβολιασμών, συνέχιση και επέκταση της χρήσης μασκών και συντονισμένη προσπάθεια περιορισμού των μετακινήσεων. Ορισμένες πολιτείες αίρουν περιοριστικά μέτρα γρήγορα, κάτι που εγείρει κίνδυνο αυξημένης μετάδοσης των μεταλλάξεων, την ώρα που το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί παραμένει συγκριτικά χαμηλό, προειδοποιεί το Ινστιτούτο.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Xinhua