Κορωνοϊός: Η Σουηδία αντιμέτωπη με μεγαλύτερη ύφεση από την κρίση του 2008

Κορωνοϊός: Η Σουηδία αντιμέτωπη με μεγαλύτερη ύφεση από την κρίση του 2008 Facebook Twitter
Κορωνοϊός: Η Σουηδία αντιμέτωπη με μεγαλύτερη ύφεση από την κρίση 2008 (EPA)
0

Αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη ύφεση έρχεται η σουηδική οικονομία λόγω του κορωνοϊού.

Η μεγαλύτερη σκανδιναβική οικονομία ενδέχεται να βυθιστεί στη χειρότερη ύφεση των τελευταίων χρόνων, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να προκαλέσει περισσότερες ζημιές από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν πιθανότατα θα πέσει περίπου κατά 4% φέτος, ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Swedbank σε νέα έκθεσή τους, σήμερα.

Αλλά η πτώση θα μπορούσε να είναι τόσο άσχημη ώστε να φτάσει και το 8%, αν η οικονομική κρίση αναγκάσει ένα κύμα εταιρειών σε πτώχευση.

Η ανεργία αναμένεται να ξεπεράσει το 10% τους επόμενους μήνες, «παρά τα πρωτοφανή δημοσιονομικά κίνητρα», αναφέρει η έκθεση.

Η πρόβλεψη δείχνει πόσο γρήγορα η εξάπλωση του κορωνοϊού έχει αλλάξει τα πάντα. Τον Ιανουάριο, η Swedbank προέβλεπε ότι η οικονομία της Σουηδίας θα αυξηθεί κατά 1,4% φέτος.

Όμως, με την παγκόσμια οικονομία να βρίσκεται «σε καραντίνα», το σκανδιναβικό κράτος, που εξαρτάται από το εμπόριο, αντιμετωπίζει τώρα μια ύφεση που θα είναι «ευρύτερη και ταχύτερη από ό, τι εκείνη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008», σύμφωνα με την Swedbank.

Η Riksbank, από την πλευρά της, η οποία έκλεισε τις αρνητικές ισοτιμίες τον Δεκέμβριο, κατέστησε σαφές ότι θα βασιστεί σε άλλα μέτρα στήριξης εκτός από τις περικοπές των επιτοκίων.

Αυτές περιλαμβάνουν τις αγορές εταιρικών ομολόγων και φθηνά τραπεζικά δάνεια για την αποτροπή πιστωτικής κρίσης.

Με πληροφορίες του Bloomberg

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ