Πρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού και της διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον εξήγγειλε νωρίτερα σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

 

Σε συνέντευξη Τύπου από την Ντάουνινγκ Στριτ το βράδυ της Τετάρτης, ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι η παραλλαγή Όμικρον διαδίδεται ταχύτερα από τη Δέλτα. Στο πλαίσιο αυτό, η Βρετανία προχώρησε στο plan b, μία «αναλογική και υπεύθυνη κίνηση», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, που έχει ως με στόχο την επιβράδυνση της μετάδοσης του ιού.

 

Σύσταση για τηλεργασία

 

Τα νέα περιοριστικά μέτρα , τα οποία αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από την ερχόμενη εβδομάδα, αφορούν μεταξύ άλλων, στην επέκταση της χρήσης μάσκας και στη σύσταση της τηλεργασίας, όπου είναι δυνατό.

 

«Πηγαίνετε στη δουλειά σας αν πρέπει να πάτε, αλλά εργαστείτε από το σπίτι αν αυτό είναι δυνατό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Επέκταση χρήσης μάσκας

 

Εκτός από την προτροπή για τηλεργασία, ο Τζόνσον είπε ότι η χρήση μάσκας θα γίνει υποχρεωτική στους περισσότερους κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των θεάτρων και των κινηματογράφων. Ήδη η μάσκα ήταν υποχρεωτική στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα καταστήματα. Θα εξακολουθήσουν να ισχύουν ορισμένες εξαιρέσεις, όπως όταν οι άνθρωποι τρώνε, πίνουν, τραγουδούν ή ασκούνται.

 

Πιστοποιητικό εμβολιασμού για είσοδο στα νυχτερινά κέντρα

 

Παράλληλα, υιοθετείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ένα αρνητικό τεστ για την είσοδο σε νυχτερινά κέντρα και άλλους χώρους όπου συγκεντρώνεται μεγάλο πλήθος.

 

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού που εκδίδει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) θα είναι υποχρεωτικό να επιδεικνύεται από όλους όσοι θέλουν να μπουν σε νυχτερινά κέντρα και σε άλλους χώρους όπου συγκεντρώνονται μεγάλα πλήθη. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ σε μία εβδομάδα.

 

Για όσους ήρθαν σε επαφή με κρούσματα της Όμικρον, θα προτιμηθεί να κάνουν καθημερινά τεστ αντί να μπαίνουν σε καραντίνα.

 

Ο Τζόνσον είπε ότι επιτρέπονται τα χριστουγεννιάτικα πάρτι αλλά «προφανώς όλοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί» και πρόσθεσε ότι ο καλός εξαερισμός, το τακτικό πλύσιμο των χεριών και οι εξετάσεις είναι τα εύλογα πράγματα που πρέπει να γίνονται.