Αυξήθηκε η χρήση κοκαΐνης και κάνναβης στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια των lockdowns

Κορωνοϊός: Αυξήθηκε η χρήση κοκαΐνης και κάνναβης κατά τη διάρκεια των lockdowns στην Ευρώπη Facebook Twitter
0

Το κλείσιμο νυχτερινών κέντρων και μπαρ κατά τη διάρκεια του lockdown για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού στην Ευρώπη πιθανότατα οδήγησε στη σημαντική μείωση της χρήσης του ναρκωτικού MDMA που καταναλωνόταν συνήθως σε πάρτι πέρυσι. 

Ωστόσο, συνεχίζεται να αυξάνεται η χρήση άλλων ουσιών όπως η κοκαΐνη και η κάνναβη, σύμφωνα με μελέτη της ΕΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η έρευνα, που διεξήγαγε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) με έδρα τη Λισαβόνα, μελέτησε τα λύματα από σχεδόν 45 εκατομμύρια ανθρώπους σε 75 ευρωπαϊκές πόλεις, αποκαλύπτοντας ότι η χρήση των περισσότερων ναρκωτικών ουσιών, εκτός από την ψυχοτρόπο ουσία MDMA (μεθυλαινοδιοξυμεθαμφεταμίνη), αυξήθηκε πέρυσι.

Περίπου οι μισές πόλεις όπου διεξήχθη η μελέτη, από τη Βαρκελώνη έως το Όσλο, κατέγραψαν αυξήσεις στα υπολείμματα κοκαΐνης, αμφεταμίνης, κάνναβης και μεθαμφεταμίνης που εντοπίστηκαν στα λύματα.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν τόσο αύξηση όσο και εξάπλωση για τις περισσότερες από τις ουσίες που μελετήθηκαν, αντανακλώντας ένα πρόβλημα της χρήσης ναρκωτικών που είναι τόσο διάχυτο όσο και περίπλοκο», δήλωσε ο διευθυντής του ΕΚΠΝΤ, Αλέξις Γκούσντιλ.

Μία έκθεση του 2021 των Ηνωμένων Εθνών έδειξε μεγάλη αύξηση των χρηστών ναρκωτικών παγκοσμίως λόγω της πανδημίας. Η έκθεση υπογράμμισε ότι πολλοί στράφηκαν στα ναρκωτικά λόγω της φτώχειας, της ανεργίας και της ανισότητας.

Το MDMA ήταν το μόνο ναρκωτικό του οποίου τα υπολείμματα μειώθηκαν στην πλειονότητα των πόλεων που μελετήθηκαν, πιθανόν λόγω του κλεισίματος χώρων νυχτερινής διασκέδασης εξαιτίας της πανδημίας όπου καταναλώνεται συχνά αυτή η ψυχοτρόπος ουσία, ανέφερε το ΕΚΠΝΤ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανομή της χρήσης ναρκωτικών σε ευρωπαϊκές πόλεις είναι πιο ομοιόμορφη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, όταν καταγράφονταν πιο διαφορετικά γεωγραφικά μοτίβα.

Η κοκαΐνη, για παράδειγμα, παραμένει πιο σημαντική στις πόλεις της δυτικής και νότιας Ευρώπης, αλλά εντοπίζεται όλο και περισσότερο στην ανατολική Ευρώπη. Η μεθαμφεταμίνη, ιστορικά συγκεντρωμένη στην Τσεχία και τη Σλοβακία, βρίσκεται τώρα σε πόλεις σε όλη την ήπειρο.

Η μελέτη ανέφερε ότι η χρήση κάνναβης φαίνεται να έχει επηρεαστεί λιγότερο από τα lockdown για την COVID-19 σε σχέση με άλλα φάρμακα. Σε μία έκθεση πέρυσι, το ΕΚΠΝΤ ανέφερε ότι οι χρήστες κάνναβης προμηθεύονταν αποθέματα μέσω του σκοτεινού δικτύου για να αποφύγουν τις ελλείψεις κατά τη διάρκεια των lockdown.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Δεξιά δεν μισεί κάθε queer σώμα. Μισεί αυτό που τη ξεσκεπάζει

Διεθνή / Ο «κανονικός γκέι» της αμερικανικής Δεξιάς και η βία απέναντι σε όλους τους άλλους

Η ιστορία γύρω από τον σύζυγο της Κρίστι Νόεμ δεν έφερε στην επιφάνεια μόνο άλλη μία υπόθεση πολιτικής υποκρισίας. Ξανάνοιξε κάτι παλιό και πολύ βρόμικο: η Δεξιά μπορεί να ανεχθεί τον «κανονικό» γκέι, τον διακριτικό, τον αρκετά ανδρικό, τον σωστά ντυμένο. Αυτό που δεν αντέχει είναι το queer σώμα που εκθέτει ότι η αρρενωπότητά της δεν είναι φύση αλλά σκηνοθεσία.
THE LIFO TEAM
Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Διεθνή / Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Η Ρις Γουίδερσπουν κάλεσε δημόσια τις γυναίκες να αρχίσουν να μαθαίνουν τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας ότι είναι ώρα να εξοικειωθούν με τα εργαλεία της και να μη μείνουν πίσω. Η τοποθέτησή της έρχεται ενώ και άλλες σταρ του Χόλιγουντ, όπως η Σάντρα Μπούλοκ, μιλούν πιο ανοιχτά για μια πιο πρακτική σχέση με το AI.
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Νέα προειδοποίηση Τραμπ: «Η εκεχειρία μπορεί να λήξει αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Τετάρτη»

Η εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν εκπνέει την Τετάρτη, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μη παράτασής της, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για αποφυγή κλιμάκωσης
THE LIFO TEAM