Αυξήθηκε η χρήση κοκαΐνης και κάνναβης στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια των lockdowns

Κορωνοϊός: Αυξήθηκε η χρήση κοκαΐνης και κάνναβης κατά τη διάρκεια των lockdowns στην Ευρώπη Facebook Twitter
0

Το κλείσιμο νυχτερινών κέντρων και μπαρ κατά τη διάρκεια του lockdown για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού στην Ευρώπη πιθανότατα οδήγησε στη σημαντική μείωση της χρήσης του ναρκωτικού MDMA που καταναλωνόταν συνήθως σε πάρτι πέρυσι. 

Ωστόσο, συνεχίζεται να αυξάνεται η χρήση άλλων ουσιών όπως η κοκαΐνη και η κάνναβη, σύμφωνα με μελέτη της ΕΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η έρευνα, που διεξήγαγε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) με έδρα τη Λισαβόνα, μελέτησε τα λύματα από σχεδόν 45 εκατομμύρια ανθρώπους σε 75 ευρωπαϊκές πόλεις, αποκαλύπτοντας ότι η χρήση των περισσότερων ναρκωτικών ουσιών, εκτός από την ψυχοτρόπο ουσία MDMA (μεθυλαινοδιοξυμεθαμφεταμίνη), αυξήθηκε πέρυσι.

Περίπου οι μισές πόλεις όπου διεξήχθη η μελέτη, από τη Βαρκελώνη έως το Όσλο, κατέγραψαν αυξήσεις στα υπολείμματα κοκαΐνης, αμφεταμίνης, κάνναβης και μεθαμφεταμίνης που εντοπίστηκαν στα λύματα.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν τόσο αύξηση όσο και εξάπλωση για τις περισσότερες από τις ουσίες που μελετήθηκαν, αντανακλώντας ένα πρόβλημα της χρήσης ναρκωτικών που είναι τόσο διάχυτο όσο και περίπλοκο», δήλωσε ο διευθυντής του ΕΚΠΝΤ, Αλέξις Γκούσντιλ.

Μία έκθεση του 2021 των Ηνωμένων Εθνών έδειξε μεγάλη αύξηση των χρηστών ναρκωτικών παγκοσμίως λόγω της πανδημίας. Η έκθεση υπογράμμισε ότι πολλοί στράφηκαν στα ναρκωτικά λόγω της φτώχειας, της ανεργίας και της ανισότητας.

Το MDMA ήταν το μόνο ναρκωτικό του οποίου τα υπολείμματα μειώθηκαν στην πλειονότητα των πόλεων που μελετήθηκαν, πιθανόν λόγω του κλεισίματος χώρων νυχτερινής διασκέδασης εξαιτίας της πανδημίας όπου καταναλώνεται συχνά αυτή η ψυχοτρόπος ουσία, ανέφερε το ΕΚΠΝΤ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανομή της χρήσης ναρκωτικών σε ευρωπαϊκές πόλεις είναι πιο ομοιόμορφη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, όταν καταγράφονταν πιο διαφορετικά γεωγραφικά μοτίβα.

Η κοκαΐνη, για παράδειγμα, παραμένει πιο σημαντική στις πόλεις της δυτικής και νότιας Ευρώπης, αλλά εντοπίζεται όλο και περισσότερο στην ανατολική Ευρώπη. Η μεθαμφεταμίνη, ιστορικά συγκεντρωμένη στην Τσεχία και τη Σλοβακία, βρίσκεται τώρα σε πόλεις σε όλη την ήπειρο.

Η μελέτη ανέφερε ότι η χρήση κάνναβης φαίνεται να έχει επηρεαστεί λιγότερο από τα lockdown για την COVID-19 σε σχέση με άλλα φάρμακα. Σε μία έκθεση πέρυσι, το ΕΚΠΝΤ ανέφερε ότι οι χρήστες κάνναβης προμηθεύονταν αποθέματα μέσω του σκοτεινού δικτύου για να αποφύγουν τις ελλείψεις κατά τη διάρκεια των lockdown.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Αυστραλία: Τρεις ακόμη παίκτριες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του Ιράν επιστρέφουν στην Τεχεράνη

«Οι Αυστραλοί πρέπει να αισθάνονται περήφανοι που στη χώρα μας αυτές οι γυναίκες βρέθηκαν μπροστά σε πραγματικές επιλογές και ήρθαν σε επαφή με αρχές που προσπάθησαν να τις βοηθήσουν», δήλωσε ο Αυστραλός ΥΠΕΞ
THE LIFO TEAM
ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ CNN

Διεθνή / Πεντάγωνο και Λευκός Οίκος επιτίθενται στο CNN εξαιτίας άρθρου για τον πόλεμο στο Ιράν

Σε ανοιχτή σύγκρουση με το CNN πέρασαν το Πεντάωνο και ο Λευκός Οίκος, έπειτα από δημοσίευμα του δικτύου που αμφισβητεί την ετοιμότητα της επιχείρησης των ΗΠΑ στον πόλεμο με το Ιράν
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ

Διεθνή / Το Ιράν ανακοίνωσε τα αντίποινα για το πλήγμα στο Χαργκ: Καλεί τους κατοίκους των ΗΑΕ σε εκκενώσεις

Ο μουσουλμανικός πληθυσμός των ΗΑΕ και των οικιστικών τους κέντρων καλείται να εκκενώσει λιμάνια, αποβάθρες και τις περιοχές όπου βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις
THE LIFO TEAM
Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Η Γαλλία διευκολύνει προσωρινά την επιστροφή πολιτών της μαζί με κατοικίδια από τη Μέση Ανατολή, την ώρα που καταφύγια στο Ντουμπάι λένε ότι γεμίζουν από ζώα που μένουν πίσω λόγω του πολέμου με το Ιράν.
THE LIFO TEAM
Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Διεθνή / Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Η Νέα Υόρκη αποκτά για πρώτη φορά ειδικό γραφείο για θέματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, με την Taylor Brown να γίνεται το πρώτο τρανς πρόσωπο που αναλαμβάνει την ηγεσία γραφείου ή υπηρεσίας του δήμου.
THE LIFO TEAM
«Είστε χειρότεροι ο ένας από τον άλλον»: Ιρανοί αντικαθεστωτικοί στρέφονται κατά του Τραμπ

Διεθνή / «Είστε χειρότεροι ο ένας από τον άλλον»: Ιρανοί αντικαθεστωτικοί στρέφονται κατά του Τραμπ

Από την ελπίδα στην απογοήτευση φαίνεται να περνά η στάση πολλών Ιρανών, καθώς ο πόλεμος και οι αεροπορικές επιδρομές εντείνουν την καταστροφή και την αβεβαιότητα στη χώρα τους
THE LIFO TEAM