Κορωνοϊός: «Αποκλεισμένο» το Ην. Βασίλειο λόγω της μετάλλαξης - Οι χώρες που απαγόρευσαν τις πτήσεις

Κορωνοϊός: «Αποκλεισμένο» το Ην. Βασίλειο λόγω της μετάλλαξης - Οι χώρες που απαγόρευσαν τις πτήσεις Facebook Twitter
Κορωνοϊός: «Αποκλεισμένο» το Ην. Βασίλειο - Οι χώρες που επέβαλαν ήδη περιορισμούς (Pixabay)
0

Οι ηγέτες της ΕΕ είναι έτοιμοι να συναντηθούν σήμερα, προκειμένου να συζητήσουν για το νέο στέλεχος του κορωνοϊού αλλά και το ενδεχόμενο λήψης ενιαίων μέτρων στις μετακινήσεις προς και από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην ΕΕ, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Δανίας, της Ολλανδίας, της Ιρλανδίας, της Αυστρίας, της Πορτογαλίας, της Σουηδίας και του Βελγίου, έχουν ήδη ανακοινώσει προσωρινές απαγορεύσεις πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο, αν και αρκετές χώρες έχουν επιτρέψει εξαιρέσεις για την κυκλοφορία των εμπορευμάτων.

Αναλυτικότερα, μέχρι στιγμής:

Η Γαλλία ανέστειλε όλους τους ταξιδιωτικούς συνδέσμους, συμπεριλαμβανομένων των φορτηγών, με το Ηνωμένο Βασίλειο για 48 ώρες από τα μεσάνυχτα της Κυριακής και ενώ χιλιάδες φορτηγά κινούνται καθημερινά μεταξύ των χωρών.

Η Eurotunnel δήλωσε ότι θα αναστείλει την πρόσβαση στο τερματικό της Folkestone για την κυκλοφορία προς το Calais. Οι επιβάτες που έχουν κάνουν κράτηση για να ταξιδέψουν τη Δευτέρα θα έχουν επιστροφή των χρημάτων τους. Τα τρένα ωστόσο θα συνεχίσουν να εκτελούν δρομολόγια από το Calais στο Folkestone.

Ο τερματικός σταθμός των φέρι στο Dover είναι πλέον κλειστός για όλες τις μετακινήσεις που εξέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι νεωτέρας ειδοποίησης λόγω των γαλλικών περιορισμών. Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον θα προεδρεύσει σε συνάντηση έκτακτης ανάγκης για να συζητήσει το ζήτημα αργότερα σήμερα.

Η Δανία ανέστειλε τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο για 48 ώρες από τις 09:00 τη Δευτέρα τοπική ώρα.

Η Ολλανδία απαγορεύει όλες τις πτήσεις επιβατών από το Ηνωμένο Βασίλειο έως την 1η Ιανουαρίου «το αργότερο». Απαγορεύεται και η είσοδος στη χώρα των επιβατών των φέρι που φθάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο αν και θα συνεχιστούν οι εμπορικές μεταφορές.

Οι εξερχόμενες σιδηροδρομικές υπηρεσίες μέσω της σήραγγας της Μάγχης - συμπεριλαμβανομένου του Eurostar - έχουν ήδη σταματήσει.

Στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, απαγορεύονται οι πτήσεις που φθάνουν από τη Βρετανία για 48 ώρες τουλάχιστον από τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Έκκληση έχει γίνει και προς τους πολίτες να μην ταξιδεύουν ούτε με θαλάσσια μέσα. Τα πορθμεία θα παραμείνουν ανοιχτά για τα φορτία.

Στη Γερμανία, απαγορεύεται να προσγειώνονται οι επιβατικές πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο ήδη από τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Επιτρέπονται μόνο οι εμπορικές πτήσεις.

Το Βέλγιο διέκοψε τις πτήσεις και τα δρομολόγια των τρένων από το Ηνωμένο Βασίλειο, από τα μεσάνυχτα για τουλάχιστον 24 ώρες.

Η Ιταλία έχει αποκλείσει όλες τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο έως τις 6 Ιανουαρίου.

Η Τουρκία έχει απαγορεύσει προσωρινά όλες τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο όπως και η Ελβετία.

Η Αυστρία επίσης, θα απαγορεύσει τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο από τις 11 απόψε το βράδυ (τοπική ώρα) και όποιος φτάσει στη χώρα πριν, υποχρεούται σε καραντίνα για 10 ημέρες.

Η Βουλγαρία ανέστειλε τις πτήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο από τα μεσάνυχτα με την απαγόρευση να συνεχίζεται έως τις 31 Ιανουαρίου.

Ο Καναδάς ανέστειλε την είσοδο όλων των επιβατικών πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο για 72 ώρες, από τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα). Οι επιβάτες που έφτασαν στον Καναδά την Κυριακή «υπόκεινται σε δευτερογενή έλεγχο και ενισχυμένα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου ελέγχου των σχεδίων καραντίνας», αναφέρουν οι τοπικές αρχές.

Το Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ, το Ιράν, η Κροατία, η Αργεντινή, η Χιλή, το Μαρόκο και το Κουβέιτ επέβαλαν περιορισμούς στα ταξίδια από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τέλος, η Σαουδική Αραβία ανέστειλε όλες τις διεθνείς πτήσεις για μία εβδομάδα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ελλείψεις στα σούπερ μάρκετ

 

Ο βρετανικός όμιλος σούπερ μάρκετ Sainsbury προειδοποίησε σήμερα ότι εντός ημερών θα αρχίσουν να είναι εμφανείς οι ελλείψεις στα ράφια εάν δεν αποκατασταθεί γρήγορα η σύνδεση σε ό,τι αφορά τις μεταφορές με την ηπειρωτική Ευρώπη.

Η γαλλική κυβέρνηση έκλεισε τα σύνορά της σε αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο για 48 ώρες, το οποίο σημαίνει ότι κανένα φορτηγό δεν μπορεί να φύγει από το αγγλικό λιμάνι του Dover, τη βασική πύλη εξόδου προς την Ευρώπη.

«Εάν δεν αλλάξει κάτι, θα αρχίσουμε να βλέπουμε ελλείψεις τις επόμενες ημέρες σε μαρούλι, κάποια χορταρικά, κουνουπίδι, μπρόκολο και εσπεριδοειδή. Όλα εκ των οποίων εισάγονται από την ηπειρωτική Ευρώπη αυτή την περίοδο του χρόνου», ανέφερε η εταιρία.

Παράλληλα, η Sainsbury's προέτρεψε τις κυβερνήσεις Βρετανίας και Γαλλίας να καταλήξουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα θέτει ως προτεραιότητα την άμεση διέλευση προϊόντων και άλλων τροφίμων στα λιμάνια.

Η Sainsbury's, η δεύτερη μεγαλύτερη στη Βρετανία αλυσίδα σούπερ μάρκετ, ανέφερε ότι όλα τα προϊόντα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι των Βρετανών είναι ήδη στη χώρα και «έχουμε επάρκεια σε αυτά».

Ο όμιλος ανέφερε ότι προμηθεύεται ό,τι μπορεί από εγχώριες εταιρίες και ότι αναζητά εναλλακτικές λύσεις μεταφοράς για τα προϊόντα που προέρχονται από την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον σύνδεσμο λιανεμπόρων της Μεγάλης Βρετανίας (BRC), οι εταιρίες λιανικής πώλησης έχουν επαρκές στοκ σε προϊόντα ενόψει των Χριστουγέννων, το οποίο θα αποτρέψει τα όποια άμεσα προβλήματα.

Ο BRC προειδοποίησε, ωστόσο, ότι το παρατεταμένο κλείσιμο των γαλλικών συνόρων θα αποτελέσει πρόβλημα καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο διανύει τις τελευταίες ημέρες πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Δεκεμβρίου.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέος νόμος - «βόμβα» για τα μουσεία της Αγγλίας: Θα μπορούν να επιστρέφουν αντικείμενα συλλογών για «ηθικούς λόγους»

Διεθνή / Νέος νόμος - «βόμβα» για τα μουσεία της Αγγλίας: Θα μπορούν να επιστρέφουν αντικείμενα συλλογών για «ηθικούς λόγους»

Η διάταξη που αλλάζει το καθεστώς, αναμένεται να δρομολογήσει σημαντικές εξελίξεις για περιπτώσεις αξιώσεων επιστροφών, όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα
NEWSROOM
Πολωνία: Ακυρώθηκαν συναυλίες του Ρότζερ Γουότερς λόγω δηλώσεών του για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Διεθνή / Πολωνία: Ακυρώθηκαν συναυλίες του Ρότζερ Γουότερς λόγω δηλώσεών του για τον πόλεμο στην Ουκρανία

«Ενθαρρύνω όλους τους εμπλεκόμενους στον καταστροφικό πόλεμο στην Ουκρανία και ιδίως τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας, να εργαστούν για μια ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων»
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ