Προβληματισμό έχει προκαλέσει στη διεθνή κοινότητα η αναβολή των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού σε πολλές χώρες, ενώ κριτική ασκείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον αριθμό εμβολίων που παρήγγειλε. 

 

Σημειώνεται πως πάνω από πενήντα χώρες έχουν ξεκινήσει τα προγράμματα εμβολιασμών. Η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που άλλαξε εμβολιαστική στρατηγική καθώς η κυβέρνηση έδωσε έμφαση στη μαζική χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου για τον κορωνοϊό, με χρονική μετάθεση της δεύτερης δόσης. Οι βρετανικές Αρχές αποβλέπουν στη χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου σε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, ενώ στηρίζουν πολλές ελπίδες στο εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca, η διανομή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα 4.

 

Παράλληλα οι καθυστερήσεις προκάλεσαν δυσφορία στη Γερμανία όπου εμβολιαστικά κέντρα έκλεισαν μερικές ημέρες αφού ξεκίνησε η εκστρατεία εμβολιασμού στις 27 Δεκεμβρίου. Στη Γερμανία, την Πέμπτη, οι ειδικοί πρότειναν την αναβολή της χορήγησης της δεύτερης δόσης του εμβολίου λόγω της ανεπάρκειας, ώστε να εμβολιαστούν περισσότεροι. 

 

Στις ΗΠΑ, έως το τέλος της προηγούμενης χρονιάς εμβολιάστηκαν 2,8 εκατομμύρια Αμερικανοί και η χώρα να απέχει πολύ από τον στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση για τον εμβολιασμό 20 εκατομμυρίων πολιτών. 

 

Για καθυστερήσεις στις παραδόσεις ενημερώνει η BioNTech

 

Ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν, της start-up που συνεργάζεται με τη Pfizer για την παραγωγή του εμβολίου κατά της Covid-19, προειδοποίησε ότι ενδέχεται να υπάρξουν κενά στις παραδόσεις μέχρι να αρχίσουν να διανέμονται και άλλα εμβόλια.

 

Η γερμανική startup κέρδισε την κούρσα του εμβολίου, καθώς το δικό της ήταν το πρώτο που έλαβε έγκριση για χρήση, όμως παρατηρούνται καθυστερήσεις στη διανομή των εμβολίων στην ΕΕ, οι οποίες οφείλονται μεταξύ άλλων στη σχετικά μικρή παραγγελία που έχουν κάνει οι Βρυξέλλες και την καθυστέρηση στην έγκριση άλλων εμβολίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

 

«Αυτή τη στιγμή τα πράγματα δεν δείχνουν καλά, φαίνεται να υπάρχει ένα κενό, διότι δεν υπάρχουν άλλα εγκεκριμένα εμβόλια και πρέπει να καλύψουμε το κενό με το δικό μας» εξήγησε ο Σαχίν, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Spiegel.

 

Η ανακοίνωση της BioNTech, ήρθε να επιβεβαιώσει τους φόβους που εξέφραζαν ειδικοί και ΜΜΕ, πως η Ευρώπη αγόρασε λιγότερα εμβόλια από όσα χρειάζονται οι 27 χώρες. 

 

Το θέμα, είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της ΕΕ, με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν να υπογραμμίζει πως όταν ξεκίνησαν οι διαδικασίες, κανείς δεν ήξερε ποιο εμβόλιο θα εγκριθεί, οπότε προτίμησε να κλείσει συμφωνίες με πολλές υποσχόμενες εταιρείες, από το να πάρει πολλά εμβόλια από μόνο μία.

 

Η BioNTech ελπίζει να ξεκινήσει νέα γραμμή παραγωγής στο Μάρμπουργκ της Γερμανίας τον Φεβρουάριο, η οποία θα παρασκευάσει 250.000.000 δόσεις το πρώτο μισό του 2021.
 

 

AstraZeneca και Moderna 

 

Η AstraZeneca αναφέρει ότι υπέβαλε πλήρη δεδομένα για να ζητήσει από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) την αδειοδότηση για το εμβόλιο, αλλά ο Οργανισμός ανέφερε ότι χρειάζεται ακόμη περισσότερες πληροφορίες για να δώσει την έγκρισή του. Στις ΗΠΑ οι αρμόδιες Αρχές πιθανώς να ανάψουν το πράσινο φως στο εμβόλιο αυτό τον Απρίλιο.

 

Όσον αφορά στο εμβόλιο της Μοderna, η διανομή του οποίου έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ και τον Καναδά, στην Ευρώπη αναμένεται να λάβει σε λίγες μέρες (6 Ιανουαρίου) την έγκριση για έκτακτη χρήση του από τον ΕΜΑ.
 

ΠΟΕΔΗΝ: Καταγγελίες για αναβολές 

 

Η Ελλάδα προβλέπεται ότι θα λάβει 1.250.000 δόσεις του εμβολίου ως το τέλος Μαρτίου. Η ΠΟΕΔΗΝ, κατήγγειλε χθες ότι αναβλήθηκαν οι εμβολιασμοί σε διάφορες περιοχές της χώρας αναφέροντας πως το μεσημέρι της Πέμπτης «ειδοποιήθηκαν οι συνάδελφοι ότι αναβάλλονται οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί για τη Δευτέρα και για όλη την εβδομάδα» αφού ήταν έτοιμα τα εμβολιαστικά κέντρα και είχαν κλεισθεί τα ραντεβού για να εμβολιαστούν.

 

«Μάλιστα τα νοσοκομεία ειδοποιήθηκαν και ετοιμάστηκαν να παραλάβουν τα εμβόλια τη Κυριακή. Προφανώς λοιπόν υπήρξε ζήτημα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων. Προκλήθηκε αναστάτωση στους εργαζόμενους των εν λόγω νοσοκομείων», υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ.