Κομισιόν: Ζητά εξηγήσεις από την Ουγγαρία για τη χαλάρωση περιορισμών στη βίζα στους Ρώσους

Κομισιόν: Ζητά εξηγήσεις από την Ουγγαρία για τη χαλάρωση περιορισμών στη βίζα για τους Ρώσους Facebook Twitter
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν / Φωτ.: ΕΡΑ
0

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε εξηγήσεις από την Ουγγαρία για την πρόσφατη απόφασή της να χαλαρώσει τους περιορισμούς στην έκδοση βίζας για τους πολίτες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, η οποία, όπως ανησυχούν οι Βρυξέλλες, «θα μπορούσε να οδηγήσει σε de facto καταστρατήγηση» των περιορισμών του μπλοκ και να υπονομεύσει τα πρότυπα ασφαλείας σε ολόκληρη τη ζώνη Σένγκεν χωρίς διαβατήρια.  

«Η Ρωσία αποτελεί απειλή για την ασφάλεια. Χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη επαγρύπνηση. Το να δώσουμε σε πιθανούς Ρώσους κατασκόπους και σαμποτέρ εύκολη πρόσβαση στην ΕΕ θα υπονομεύσει την ασφάλεια όλων μας» δήλωσε η Ίλβα Γιόχανσον, η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων. «Εάν το σύστημα εύκολης πρόσβασης αποτελεί κίνδυνο, θα δράσουμε» υπογράμμισε.  

Σε επιστολή που απευθύνεται στο υπουργείο Εσωτερικών της Ουγγαρίας, με ημερομηνία 1 Αυγούστου, η Γιόχανσον αμφισβητεί τις νέες αλλαγές στο σύστημα της Ουγγαρίας, το οποίο απλοποιεί τις διαδικασίες έκδοσης βίζας και τον έλεγχο του ιστορικού ασφαλείας για τους «φιλοξενούμενους εργαζόμενους» σε συγκεκριμένους τομείς. 

Η άδεια διαρκεί δύο χρόνια και μπορεί να ανανεωθεί για άλλα τρία, ανοίγοντας το δρόμο για την απόκτηση μόνιμης κατοικίας. 

«Η Ρωσία έχει τώρα πολύ λιγότερους "παραδοσιακούς" κατασκόπους στην Ευρώπη απ' ό,τι είχε πριν από τον πόλεμο μεγάλης κλίμακας. Έτσι, η Ρωσία αναγκάζεται να βασίζεται όλο και περισσότερο σε άλλες μορφές κατασκοπείας. Έτσι, τα καθήκοντα αυτά δεν θα εκτελούνται από κατασκόπους μεταμφιεσμένους σε διπλωμάτες, αλλά μάλλον με άλλες μορφές "κάλυψης", ως φιλοξενούμενοι εργάτες, για παράδειγμα», δήλωσε ο András Rácz, ερευνητής του Γερμανικού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 500 πράκτορες ή κατάσκοποι των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών έχουν εκδιωχθεί από την ΕΕ από το 2022, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από Euronews

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Διεθνή / To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Η επίδραση του Τραμπ αρχίζει να γίνεται αισθητή στην οικονομία, ιδίως λόγω των δασμολογικών και των μεταναστευτικών πολιτικών του Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
Fauja Singh: Συνελήφθη ο οδηγός που ευθύνεται για τον θάνατο του θρυλικού μαραθωνοδρόμου

Διεθνή / Fauja Singh: Συνελήφθη ο οδηγός που ευθύνεται για τον θάνατο του θρυλικού μαραθωνοδρόμου

Ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο, Fauja Singh, έχασε τη ζωή του μετά την παράσυρση και εγκατάλειψή του από 26χρονο οδηγό - «Αν είχε σταματήσει να τον βοηθήσει ίσως να είχε σωθεί», σύμφωνα με την αστυνομία
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι η γενική εισαγγελέας πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα κάθε «αξιόπιστη» πληροφορία για τον Επστάιν

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι η γενική εισαγγελέας πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα κάθε «αξιόπιστη» πληροφορία για τον Επστάιν

Η Παμ Μπόντι έχει δεχτεί έντονη κριτική από μέρος της πολιτικής βάσης του Τραμπ, αφού τη προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Επστάιν διατηρούσε «λίστα πελατών» ή εκβίαζε ισχυρά πρόσωπα
LIFO NEWSROOM
Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Διεθνή / Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Πρόκειται για 92 Δρούζους, ανάμεσά τους 21 πολίτες που εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από δυνάμεις των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών, 93 μέλη δυνάμεων προσκείμενων στην κυβέρνηση και 18 Βεδουίνους
LIFO NEWSROOM
Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Διεθνή / Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ, ο διευθύνων σύμβουλος Jensen Huang κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψει τις εξαγωγές του H20 - Πιέσεις από την Ουάσινγκτον και εμπορική εκεχειρία με το Πεκίνο στο παρασκήνιο
LIFO NEWSROOM