Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σύμβαση για την προμήθεια μέχρι και 200 εκατ. δόσεων του εμβολίου της Novavax κατά του κορωνοϊού, που βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο.

 

«Η νέα μας συμφωνία με τη Novavax διευρύνει το χαρτοφυλάκιο μας για να συμπεριλάβει ένα ακόμη εμβόλιο με βάση την πρωτεΐνη, μια τεχνολογία που δίνει υποσχέσεις σε κλινικές δοκιμές», δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδη.

 

Η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi σε συνεργασία με τη βρετανική εταιρεία GlaxoSmithKline, προσπαθεί επίσης να παράγει ένα αντίστοιχο εμβόλιο COVID-19 και έχει ήδη υπογράψει συμφωνία προμήθειας με την ΕΕ. Αλλά οι δοκιμές τους απέτυχαν τον Δεκέμβριο, καθυστερώντας την ανάπτυξη.

 

Βάσει της σύμβασης, τα κράτη της ΕΕ θα μπορούν να αγοράσουν έως και 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Novavax, με δυνατότητα επιλογής 100 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων έως το 2023, αφού εγκριθεί η λήψη από τη ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της ΕΕ, η οποία το εξετάζει αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με την Επιτροπή.

 

Η Novavax κατέληξε σε μια προκαταρκτική συμφωνία με το μπλοκ τον Δεκέμβριο, αλλά η τελική σύμβαση καθυστέρησε για μήνες επειδή η αμερικανική εταιρεία αντιμετώπισε προβλήματα παραγωγής.

 

Η συμφωνία θα επιτρέψει στα κράτη της ΕΕ να λάβουν τις πρώτες δόσεις Novavax από το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, δήλωσε η Επιτροπή, επιβεβαιώνοντας μια έκθεση του Reuters από τον Μάιο.

 

Η Novavax επιβεβαίωσε τη συμφωνία σε ανακοίνωσή της και είπε ότι εργάζεται για την ολοκλήρωση της υποβολής των δεδομένων του εμβολίου στη ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της ΕΕ, το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με την παράδοση των αρχικών δόσεων να αναμένεται να ξεκινήσει μετά την έγκριση.

 

«Καθώς οι νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού εξαπλώνονται στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, αυτό το νέο συμβόλαιο με μια εταιρεία που ήδη δοκιμάζει το εμβόλιο της με επιτυχία σε αυτές (τις παραλλαγές) είναι μια πρόσθετη εγγύηση για την προστασία του πληθυσμού μας», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. .

 

Η ΕΕ έχει δεσμεύσει συνολικά 2,4 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech σε τρεις διαφορετικές συμβάσεις και έχει επίσης αγοράσει 460 εκατομμύρια δόσεις της Moderna, με σαφείς ενδείξεις προτίμησης στα εμβόλια τεχνολογίας mRNA.

 

Έχει επίσης κάνει κράτηση 405 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου mRNA που αναπτύχθηκε από την CureVac, αν και το εμβόλιο μέχρι στιγμής έχει δείξει περιορισμένη αποτελεσματικότητα στις δοκιμές και δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές.

 

Το μπλοκ έχει επίσης συμφωνίες προμήθειας με την AstraZeneca και την Johnson & Johnson που παράγουν και τα δύο εμβόλια ιικών φορέων κατά του COVID-19, αλλά η ΕΕ έχει μειώσει την εξάρτησή της από αυτά τα εμβόλια μετά από ανησυχίες για την υγεία αλλά και προβλήματα εφοδιασμού.

 

Η Novavax είναι η έβδομη εταιρεία με την οποία η ΕΕ υπέγραψε συμφωνία προμήθειας για εμβόλια COVID-19.

 

Με πληροφορίες του Reuters