Κολύμπι με φόντο τον Άιφελ: Το Παρίσι «βουτάει» ξανά στον Σηκουάνα, έναν αιώνα μετά

Κολύμπι με φόντο τον Άιφελ: Το Παρίσι «βουτάει» ξανά στον Σηκουάνα, έναν αιώνα μετά Facebook Twitter
Φωτ: EPA, αρχείου
0

Για πρώτη φορά μετά από εκατό χρόνια, οι Παριζιάνοι και οι επισκέπτες της πόλης θα μπορούν να κολυμπήσουν στον Σηκουάνα. Ο ποταμός, που επί δεκαετίες ήταν απαγορευμένος για λόγους ρύπανσης και ασφάλειας, επανασυστήνεται στο κοινό μετά από έργο καθαρισμού ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Από το Σάββατο, ανοίγουν τρία σημεία κολύμβησης, ένα κοντά στην Παναγία των Παρισίων, ένα στο τον Πύργο του Άιφελ και ένα ακόμη στην ανατολική πλευρά της πόλης. Η χρήση θα επιτρέπεται σε καθορισμένες ώρες, με παρουσία ναυαγοσωστών και καθημερινούς ελέγχους ποιότητας νερού.

Η αποκατάσταση του ποταμού επιταχύνθηκε λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, καθώς ο Σηκουάνας αποτέλεσε σκηνικό για την τελετή έναρξης αλλά και για τις αγωνιστικές δραστηριότητες στο τρίαθλο και την κολύμβηση σε ανοιχτή θάλασσα. Οι βροχοπτώσεις δημιούργησαν προβλήματα στην ποιότητα του νερού, προκαλώντας καθυστερήσεις σε κάποιους αγώνες, αλλά το έργο κρίθηκε γενικά επιτυχημένο.

Η επιστροφή ενός συμβόλου

«Είναι μια συμβολική στιγμή: παίρνουμε πίσω τον ποταμό μας», δήλωσε η προπονήτρια και influencer Λουσίλ Γούντγουορντ, η οποία θα συμμετάσχει στον πρώτο αγώνα κολύμβησης ανοιχτού νερού στον Σηκουάνα την Κυριακή.

Η ίδια είχε ήδη κάνει δοκιμαστική βουτιά μαζί με τη δήμαρχο Παρισίων, Αν Ινταλγκό, πριν από την έναρξη των Αγώνων.

Προκειμένου να μειωθεί η ρύπανση, η πόλη δημιούργησε μονάδες απολύμανσης και μια τεράστια δεξαμενή αποθήκευσης λυμάτων, ώστε να αποτραπεί η διοχέτευσή τους στον Σηκουάνα όταν βρέχει. Παράλληλα, τα πλωτά σπίτια και οι κατοικίες κατά μήκος του ποταμού υποχρεώθηκαν να συνδεθούν με το αποχετευτικό δίκτυο.

Αντιδράσεις και επιφυλάξεις

Παρότι τα επίσημα τεστ δείχνουν πως η ποιότητα του νερού είναι εντός των ευρωπαϊκών προδιαγραφών, δεν λείπουν οι ενστάσεις. Ο Νταν Ανζελέσκου, διευθύνων σύμβουλος της Fluidion, εταιρείας που παρακολουθεί την ποιότητα του νερού με ανεξάρτητες μετρήσεις, υποστηρίζει πως τα επίσημα τεστ υποεκτιμούν την παρουσία βακτηρίων.

«Υπάρχουν μόνο λίγες ημέρες κατά τις οποίες η ποιότητα του νερού είναι πραγματικά κατάλληλη για κολύμβηση», τόνισε.

Παρά τις αντιρρήσεις, η εικόνα Παριζιάνων και τουριστών να κάνουν βουτιές δίπλα από τον Πύργο του Άιφελ δείχνει πως το κοινό είναι έτοιμο να αγκαλιάσει την ιδέα ή έστω να τη δοκιμάσει.

Δωρεάν είσοδος μέχρι τον Αύγουστο

Τα νέα σημεία θα λειτουργούν δωρεάν έως τα τέλη Αυγούστου για άτομα άνω των 10 ή 14 ετών (ανάλογα με την τοποθεσία), με ναυαγοσώστες παρόντες. Οι επισκέπτες θα ενημερώνονται για την καταλληλότητα του νερού μέσω σηματοδότησης, με την πράσινη σημαία να σημαίνει «καθαρό» και η κόκκινη «μη ασφαλές».

Με πληροφορίες από Associated Press

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΦΑΝΑΡΙ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

Διεθνή / Θεοφάνεια στο Φανάρι: Μήνυμα εκκλησιαστικής ενότητας για την Ουκρανία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Σε πανηγυρικό κλίμα η Θεία Λειτουργία - Παρευρέθηκαν Κυριάκος Πιερρακάκης, Νίκος Ανδρουλάκης και Σοφία Ζαχαράκη αλλά και ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιος
THE LIFO TEAM
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΗΠΑ ΣΤΙΒΕΝ ΜΙΛΕΡ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / «Κανείς δεν θα μας πολεμήσει για τη Γροιλανδία»: Προκαλούν εκ νέου οι δηλώσεις του Στίβεν Μίλερ

«Tο πραγματικό ερώτημα είναι με ποιο δικαίωμα η Δανία ισχυρίζεται ότι ελέγχει τη Γροιλανδία» δήλωσε ο Μίλερ, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο
THE LIFO TEAM
Η πρώην αναπληρώτρια πρωθυπουργός του Καναδά αναλαμβάνει τη θέση της συμβούλου του Ζελένσκι

Διεθνή / Η πρώην αναπληρώτρια πρωθυπουργός του Καναδά αναλαμβάνει τη θέση της συμβούλου του Ζελένσκι

«Αυτή τη στιγμή, η Ουκρανία χρειάζεται να ενισχύσει την εσωτερική της ανθεκτικότητα», έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος σε ανάρτησή του, ανακοινώνοντας τον νέο ρόλο της Κρίστια Φρίλαντ
THE LIFO TEAM