Κολομβία: Τέλος στα πρόστιμα για μικρές ποσότητες ναρκωτικών

Κολομβία: Τέλος στα πρόστιμα για μικροποσότητες ναρκωτικών - Άλλαξε ο νόμος Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Unsplash
0

Τέλος στα πρόστιμα για την κατανάλωση μικρής ποσότητας ναρκωτικών βάζουν οι αρχές της Κολομβίας.

Σχετικό διάταγμα της κυβέρνησης προβλέπει κατάργηση των προστίμων για την κατοχή «ναρκωτικών ή ψυχοτρόπων ουσιών» προοριζόμενων για προσωπική χρήση, όχι προς πώληση. Συγκεκριμένα, από τις 7 Δεκεμβρίου με σχετικό διάταγμα η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «απαραίτητο» να «αποφεύγεται» η ποινικοποίηση της χρήσης μικρών ποσοτήτων ναρκωτικών.

Το διάταγμα όμως δεν μεταβάλλει τις ποινές, οι οποίες φθάνουν μέχρι και τα 20 χρόνια κάθειρξης, όπως προβλέπει η νομοθεσία της Κολομβίας για τη διακίνηση ναρκωτικών. Να σημειωθεί πως στη χώρα καταγράφεται η μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης στην υφήλιο.

Ο πρόεδρος Γκουστάβο Πέτρο μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα Χ ανέφερε ότι «το Σύνταγμα επιτρέπει την κατοχή δόσεων για προσωπική χρήση, η δράση της αστυνομίας δεν πρέπει να επικεντρώνεται στη δίωξη χρηστών ναρκωτικών, αλλά στους μείζονες βαρόνους των ναρκωτικών». Αξίζει να αναφερθεί πως ο Γκουστάβο Πέτρο προωθεί αλλαγή κατεύθυνσης του αγώνα κατά των ναρκωτικών στην Κολομβία, που υποστηρίζεται οικονομικά από τις ΗΠΑ.

Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση καταγγέλλει πως με τις αποφάσεις αυτές περιορίζεται η δυνατότητα των αρχών να καταπολεμήσουν τη διακίνηση ναρκωτικών, καθώς όπως επιχειρηματολογεί επεκτείνονται οι παράνομες καλλιέργειες και αυξάνεται η χρήση ουσιών στην ίδια τη χώρα.

Υπενθυμίζεται πως η κατοχή και η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων μαριχουάνας, κοκαΐνης και ορισμένων συνθετικών ναρκωτικών είχε ήδη αποποινικοποιηθεί με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου το 1994. Όμως το μέτρο της επιβολής διοικητικών προστίμων διατηρήθηκε σε ισχύ, με απόφαση της κυβέρνησης του συντηρητικού προέδρου Ιβάν Ντούκε το 2018.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν

Διεθνή / Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή ενώ κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν

Εξετάζεται και η ανάπτυξη πολεμικών πλοίων ικανών να αναχαιτίζουν βαλλιστικούς πυραύλους στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ανέφερε αξιωματούχος του Πενταγώνου
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία ανακοίνωσε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Διεθνή / Η Τουρκία ανακοίνωσε τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Η Τουρκία με την κόκκινη γραμμή στον χάρτη τέμνει το Αιγαίο στη μέση διεκδικώντας αντίστοιχη υφαλοκρηπίδα, ενώ αγνοεί το Δίκαιο της Θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών.
LIFO NEWSROOM
Σε κρίσιμο σημείο η συμμαχία AUKUS: Οι ΗΠΑ κάνουν πίσω για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια προς Αυστραλία

Διεθνή / Σε κρίσιμο σημείο η συμμαχία AUKUS: Οι ΗΠΑ κάνουν πίσω για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια προς Αυστραλία

Η συμφωνία AUKUS για μεταφορά πυρηνοκίνητων υποβρυχίων από ΗΠΑ προς Αυστραλία επανεξετάζεται από το Πεντάγωνο, με πολιτικές και στρατιωτικές εντάσεις να φουντώνουν
LIFO NEWSROOM