ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Κολομβία: Στειρώνουν τους ιπποπόταμους του Εσκομπάρ

Κολομβία: Στειρώνουν του ιπποπόταμους του Εσκομπάρ Facebook Twitter
AP
0

Η Κολομβία στειρώνει τους ιπποπόταμους του Πάμπλο Εσκομπάρ, μια ανεπιθύμητη κληρονομιά του διαβόητου ηγέτη των ναρκωτικών.

Ο Εσκομπάρ, που σκοτώθηκε από την αστυνομία το 1993, εισήγαγε παράνομα εξωτικά ζώα, συμπεριλαμβανομένου ενός αρσενικού και ενός θηλυκού ιπποπόταμου. Αυτοί ονομάστηκαν «ιπποπόταμοι κοκαΐνης».

Από τότε, ένας αυξανόμενος πληθυσμός ιπποπόταμων έχει καταλάβει την ύπαιθρο κοντά στο πρώην ράντσο του, Hacienda Nápoles.

Η κολομβιανή κυβέρνηση έχει στειρώσει μέχρι στιγμής 24 από πάνω από 80 ζώα.

Έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με μια χημική ουσία που θα τα κάνει υπογόνιμα.

Οι Κολομβιανοί περιβαλλοντολόγοι λένε ότι οι ιπποπόταμοι, που πιστεύεται ότι είναι το μεγαλύτερο κοπάδι εκτός Αφρικής, είναι ένα διεισδυτικό είδος και έχουν απωθήσει την ιθαγενή πανίδα.

Πολλοί έχουν κάνει εκστρατεία για τη σφαγή ή την στείρωση των ζώων.

Το 1993, όταν οι αρχές κατέλαβαν το Hacienda Nápoles, το πολυτελές κτήμα του Εσκομπάρ που βρίσκεται περίπου 250 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Μπογκοτά, τα περισσότερα ζώα που βρέθηκαν εκεί οδηγήθηκαν σε ζωολογικούς κήπους σε όλη τη χώρα. Όχι όμως και οι ιπποπόταμοι.

«Ήταν δύσκολο από την άποψη της μετακίνησης, οπότε οι αρχές τα άφησαν να παραμείνουν εκεί τα ζώα, πιθανότατα νομίζοντας ότι θα πέθαιναν», δήλωσε στο BBC νωρίτερα φέτος η Κολομβιανή βιολόγος Nataly Castelblanco.

Ωστόσο, χωρίς φυσικούς θηρευτές στη Νότια Αμερική, οι ιπποπόταμοι πολλαπλασιάστηκαν.

Οι επιστήμονες που μελετούν τις επιπτώσεις της ύπαρξης των ιπποπόταμων στο περιβάλλον εκεί, λένε ότι τα ζώα θα μπορούσαν να επηρεάσουν το τοπικό οικοσύστημα με διάφορους τρόπους: από τον εκτοπισμό ιθαγενών ειδών που ήδη απειλούνται με εξαφάνιση, μέχρι την αλλαγή των χημικών συνθέσεων των πλωτών οδών, που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την αλιεία.

Ωστόσο άλλες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσουν το περιβάλλον.

Ο Εσκομπάρ, ένας από τους πιο διαβόητους εγκληματίες όλων των εποχών, ήταν ο ιδρυτής του διαβόητου καρτέλ ναρκωτικών του Μεντεγίν τη δεκαετία του 1980, υπεύθυνος για απαγωγές, βομβιστικές επιθέσεις και δολοφονίες χωρίς διακρίσεις.

Κάποια στιγμή θεωρήθηκε ότι ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Διεθνή / Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Η αστυνομία βασιλικών πάρκων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε σχετική προειδοποίηση, μετά από καταγγελίες που έλαβε το Σαββατοκύριακο - Οδυνηρή πράξη για τα ζώα και ποινικό αδίκημα, αναφέρει η αστυνομία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

Διεθνή / «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

H Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα
NEWSROOM