Κοινή περιπολία Ρωσίας – Κίνας στην Ασία εν μέσω επίσκεψης Τζο Μπάιντεν

Κοινή περιπολία Ρωσίας – Κίνας στην Ασία εν μέσω επίσκεψης Τζο Μπάιντεν Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: EPA/Russian Ministry of Defence HANDOUT
0

Ρωσία και Κίνα πραγματοποίησαν την πρώτη κοινή τους στρατιωτική άσκηση, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, πραγματοποιούσε επίσκεψη στην Ασία.

Σε μία, προφανή, επίδειξη δύναμης οι δύο χώρες έστειλαν μαχητικά αεροσκάφη στη  βορειοανατολική Ασία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε την κοινή περιπολία, η οποία, όπως είπε, διήρκεσε 13 ώρες πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και την Ανατολική Σινική Θάλασσα και περιελάμβανε ρωσικά Tu-95 και κινεζικά Xian H-6 στρατηγικά βομβαρδιστικά.

Τα βομβαρδιστικά πέταξαν πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας νωρίς την Τρίτη και συνέχισαν νότια προς τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας και τη Θάλασσα των Φιλιππίνων, δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος σε συνέντευξή του αμέσως μετά την έναρξη της άσκησης.

Η Νότια Κορέα εξέδωσε λίγες ώρες αργότερα ανακοίνωση με την οποία επιβεβαίωσε την άσκηση, λέγοντας ότι δύο κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη και τέσσερα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη εισήλθαν στη ζώνη αναγνώρισης της αεράμυνάς της στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της χώρας, χωρίς να εισέλθουν στον εναέριο χώρο της.

Ο στρατός της Νότιας Κορέας απέστειλε μαχητικά αεροσκάφη πριν τα κινεζικά και ρωσικά βομβαρδιστικά εισέλθουν στη ζώνη και «έλαβε τακτικά μέτρα για να προφυλαχθεί από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης» αναφέρθηκε στην ίδια ανακοίνωση.

Ο ιαπωνικός στρατός, παράλληλα, δήλωσε ότι έστειλε, επίσης, μαχητικά για να προειδοποιήσει τα βομβαρδιστικά και να επιτηρήσει τις πτήσεις τους κοντά στον εναέριο χώρο της Ιαπωνίας. Όπως έγινε γνωστό, δεν παραβίασαν τον ιαπωνικό εναέριο χώρο.

«Θεωρούμε ότι η στρατιωτική άσκηση που διεξήχθη εν μέσω της συνάντησης κορυφής μεταξύ της Ιαπωνίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστραλίας και της Ινδίας αποσκοπεί σε επίδειξη δύναμης εναντίον της Ιαπωνίας, η οποία φιλοξένησε τη συνάντηση» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Νόμπουο Κίσι, υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας.

Η ίδια πλευρά έκρινε πως το ότι η άσκηση πραγματοποιήθηκε εν μέσω τετραμερούς την καθιστά πιο προκλητική από άλλες που έχουν γίνει στο παρελθόν.

«Όταν η διεθνής κοινότητα αντιδρά στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Κίνα συνεργάζεται με τον επιτιθέμενο, τη Ρωσία» σημειώθηκε, επίσης.

«Δεν μπορούμε παρά να ανησυχούμε γι' αυτό και δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε».

Η αντίδραση των ΗΠΑ

Αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, σημείωσε πως η κοινή άσκηση δείχνει το βάθος της ευθυγράμμισης των δύο χωρών.

«Νομίζουμε πως δείχνουν πως η Κίνα συνεχίζει να είναι πρόθυμη να ευθυγραμμισθεί στενά με τη Ρωσία, μέσω και της στρατιωτικής συνεργασίας», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε πως τέτοιες ενέργειες πρέπει να σχεδιάζονται καλά εκ των προτέρων.

«Η Κίνα δεν απομακρύνεται από τη Ρωσία. Μάλιστα τα γυμνάσια δείχνουν πως η Κίνα είναι έτοιμη να βοηθήσει τη Ρωσία να υπερασπιστεί τα ανατολικά της ενώ η Ρωσία πολεμά στα δυτικά της» είπε ο ίδιος.

Πρόσθεσε πως τα γυμνάσια με τα βομβαρδιστικά δείχνουν πως η Ρωσία θα είναι δίπλα στην Κίνα στις εδαφικές διαφορές της με γειτονικές χώρες στην Ανατολική και τη Νότια Σινική Θάλασσα.

Με πληροφορίες από New York Times και ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Διεθνή / Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Ο Νικολάς Μαδούρο έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας σε ύψιστο συναγερμό, ενώ δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τις ακριβείς προθέσεις της Ουάσιγκτον
LIFO NEWSROOM
Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Διεθνή / Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Ο Μασκ αντέδρασε οργισμένα στις αιχμές της Oates, αποκαλώντας τις «ψεύτικες» και τη συγγραφέα «κακεντρεχή», ενώ υποβάθμισε και το έργο της με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Διεθνή / «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Η κίνηση εντάσσεται στη Vision 2030 του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που στοχεύει στη διαφοροποίηση της οικονομίας από το πετρέλαιο και στον πλήρη μετασχηματισμό της σαουδαραβικής κοινωνίας
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Άντριου: O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση να εγκαταλείψει το Royal Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση να εγκαταλείψει το Royal Lodge

Τι είναι αυτό που πραγματικά τον έπεισε να εγκαταλείψει επιτέλους το Royal Lodge, την ώρα που υπήρχαν πολλαπλές οικογενειακές και πολιτικές πιέσεις και ο ίδιος θεωρούσε ότι μια δημόσια αποχώρηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως παραδοχή ενοχής
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θα διατάξει έρευνα για τις φερόμενες σχέσεις Έπσταϊν και Κλίντον

Διεθνή / Ο Τραμπ θα διατάξει έρευνα για τις φερόμενες σχέσεις Έπσταϊν και Κλίντον

«Ο Έπσταϊν ήταν Δημοκρατικός, και είναι πρόβλημα των Δημοκρατικών...Όλοι ξέρουν για αυτόν. Μην χάνετε τον χρόνο σας με τον Τραμπ. Έχω μια χώρα να διοικήσω!», έγραψε σε ανάρτησή του, ο Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
«Πράσινη ζώνη» και «κόκκινη ζώνη»: Tο αμερικανικό σχέδιο που αλλάζει τον χάρτη της Γάζας

Διεθνή / «Πράσινη ζώνη» και «κόκκινη ζώνη»: Tο αμερικανικό σχέδιο που αλλάζει τον χάρτη της Γάζας

Κεντρικό στοιχείο του αμερικανικού σχεδιασμού είναι η δημιουργία μιας διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης, που προβλέπεται να στηριχθεί κυρίως σε ευρωπαϊκά στρατεύματα
LIFO NEWSROOM