Κλήτευση του Τραμπ από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Κλήτευση του Τραμπ από τη Βουλή για την εισβολή στο Καπιτώλιο Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/PETER DASILVA
0

Η ειδική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων η οποία κάνει έρευνα για την εισβολή στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021 κλήτευσε τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑΝτόναλντ Τραμπ, απαιτώντας να εμφανιστεί ενώπιον της και να παραδόσει σχετικά στοιχεία. 

Η κλήτευση αφορά σε αρχεία που πρέπει να έχουν κατατεθεί έως τις 4 Νοεμβρίου, ενώ ο τέως πρόεδρος πρέπει να εμφανιστεί για την ένορκη κατάθεσή του περί τις 14 του ίδιου μήνα. 

«Όπως αποδείχθηκε στις ακροάσεις μας, έχουμε συγκεντρώσει συντριπτικά στοιχεία, μεταξύ άλλων από δεκάδες πρώην διορισμένους και το προσωπικό σας, ότι εσείς προσωπικά ενορχηστρώσατε και επιβλέπατε μια πολυμερή προσπάθεια για την ανατροπή των προεδρικών εκλογών του 2020 και την παρεμπόδιση της ειρηνικής μετάβασης της εξουσίας» έγραψε η επιτροπή σε επιστολή προς τον Τραμπ την Παρασκευή.

Τα επτά Δημοκρατικά και δύο Ρεπουμπλικανικά μέλη της ειδικής επιτροπής της Βουλής ψήφισαν ομόφωνα στις 13 Οκτωβρίου υπέρ της κλήτευσης του Τραμπ, μια κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ποινικές διώξεις αν δεν συμμορφωθεί.

Απόρρητα έγγραφα για Ιράν και Κίνα στην κατοχή του

Παράλληλα, γίνεται γνωστό πως στην έρευνα που πραγματοποίησε στην κατοικία του πρώην προέδρου βρέθηκαν πολύ ευαίσθητες πληροφορίες, που αφορούσαν το Ιράν και την Κίνα.

Σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Washington Post, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στην έρευνα, γράφει ότι στα κατασχεθέντα περιλαμβάνονταν διαβαθμισμένα έγγραφα που αφορούσαν εργασίες συγκέντρωσης πληροφοριών για την Κίνα και τουλάχιστον ένα από αυτά περιέγραφε το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν. Τα έγγραφα αυτά θεωρούνται ότι είναι από τα πιο «ευαίσθητα» που βρήκε το FBI.

Η δημοσιοποίηση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται σε αυτά θα ενείχε πολλούς κινδύνους. Θα μπορούσαν, μεταξύ άλλων, να διατρέξουν κίνδυνο τα πρόσωπα που βοήθησαν τις προσπάθειες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και να διακυβευτούν οι προσπάθειες αυτές, σύμφωνα με τους ειδικούς που μίλησαν στην εφημερίδα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνά αν ο Τραμπ παραβίασε τον νόμο παίρνοντας μαζί του κυβερνητικά αρχεία, μεταξύ των οποίων και περίπου 100 απόρρητα έγγραφα, όταν αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο, τον Ιανουάριο του 2021. Εξετάζεται επίσης αν ο Τραμπ ή μέλη της ομάδας του παρεμπόδισαν τη δικαιοσύνη όταν το FBI έστειλε πράκτορες να ψάξουν το σπίτι του στο Μαρ-α-Λάγκο. Το υπουργείο προειδοποίησε επίσης ότι ενδέχεται να λείπουν και άλλα έγγραφα.

Με πληροφορίες από Reuters/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκλογές στη Ρουμανία: Στις κάλπες οι πολίτες για τον αμφίρροπο β΄ γύρο

Διεθνή / Εκλογές στη Ρουμανία: Στις κάλπες οι πολίτες για τον αμφίρροπο β΄ γύρο

Δύο υποψήφιοι πρόεδροι της Ρουμανίας: ο 38χρονος Τζόρτζε Σιμιόν, επικεφαλής του εθνικιστικού AUR και θαυμαστής του Ντόναλντ Τραμπ, και ο 55χρονος Νικουσόρ Νταν, δήμαρχος Βουκουρεστίου με κεντρώο προφίλ
LIFO NEWSROOM
Ο εφιάλτης του Ζελένσκι: Αν σταματήσει η βοήθεια των ΗΠΑ, η Ουκρανία τελείωσε

Διεθνή / Ο εφιάλτης του Ζελένσκι: Αν σταματήσει η βοήθεια των ΗΠΑ, η Ουκρανία τελείωσε

Η Ουκρανία εξαρτάται από τη στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ για να συνεχίσει να αντιστέκεται στη Ρωσία - Ο Τραμπ απειλεί να κόψει αυτή τη βοήθεια, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια την επιβίωση της χώρας και του Ζελένσκι
LIFO NEWSROOM
Η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ήθελε να σταματήσει τη συμφωνίας Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας - Τι αποκαλύπτουν έγγραφα

Διεθνή / Η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ήθελε να σταματήσει τη συμφωνίας Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας - Τι αποκαλύπτουν έγγραφα

Απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν σε τούνελ της Γάζας αποκαλύπτουν ότι η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου για να εμποδίσει τη συμφωνία Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας - Ο ρόλος του Ιράν και οι επιπτώσεις στην ειρηνευτική διαδικασία
LIFO NEWSROOM
Χώρα τεμπέληδων; - Γιατί ο Μερτς θέλει να δουλεύουν περισσότερο οι Γερμανοί

Διεθνή / Χώρα τεμπέληδων; - Γιατί ο Μερτς θέλει να δουλεύουν περισσότερο οι Γερμανοί

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς καλείται να λύσει το γερμανικό παράδοξο: υψηλή απασχόληση αλλά ιστορικά χαμηλές ώρες εργασίας ανά εργαζόμενο. Ποιες μεταρρυθμίσεις προωθεί για να στηρίξει την οικονομία;
LIFO NEWSROOM
Έκρυθμη η κατάσταση στη Λιβύη: Η Τουρκία απομακρύνει υπηκόους της – ΟΗΕ ζητά τήρηση εκεχειρίας

Διεθνή / Έκρυθμη η κατάσταση στη Λιβύη: Η Τουρκία απομακρύνει υπηκόους της – ΟΗΕ ζητά τήρηση εκεχειρίας

Η Τουρκία επαναπατρίζει 82 υπηκόους της από την Τρίπολη λόγω σφοδρών συγκρούσεων - Η διεθνής κοινότητα ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός και πολιτική σταθερότητα στη Λιβύη.
LIFO NEWSROOM