Κλιμάκωση με το πλήγμα στη Βηρυτό: «Χειρουργικό χτύπημα», νεκρός το Νο2 της Χαμάς

Κλιμάκωση με το πλήγμα στη Βηρυτό: «Χειρουργικό χτύπημα», νεκρός το Νο2 της Χαμάς Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Νέους φόβους για διεύρυνση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή προκαλεί η έκρηξη στη Βηρυτό, στην οποία σκοτώθηκε το Νο2 της Χαμάς, Σαλέχ αλ Αρούρι. Ο Λίβανος και η Χαμάς κατηγορούν το Ισραήλ ότι εξαπέλυσε την επίθεση με drone. 

Η έκρηξη σημειώθηκε στο Dahiyeh, νότιο προάστιο της Βηρυτού και από αυτή σκοτώθηκαν έξι άτομα. Εκτός από τον Σαλέχ αλ Αρούρι, νεκροί είναι και δύο διοικητές των Ταξιαρχιών Εζεντίν Αλ Κασάμ- του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς- σύμφωνα με το κανάλι της οργάνωσης: οι Σαμίρ Φίντι Άμπου Αμέρ και Αζάμ αλ Άκρα Άμπου Αμάρ. 

Αν επιβεβαιωθεί η εμπλοκή του Ισραήλ, αυτό θα σηματοδοτήσει σημαντική κλιμάκωση. Παράλληλα, αυτή θα είναι η πρώτη επίθεση του Ισραήλ στη Βηρυτό, από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος με τη Χαμάς, καθώς μέχρι σήμερα οι συγκρούσεις των IDF με τη Χεζμπολάχ γίνονται σε παραμεθόριες περιοχές. 

Τι λέει το Ισραήλ για την επίθεση στη Βηρυτό 

Μέχρι στιγμής το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει, ούτε έχει διαψεύσει την εμπλοκή του στην επίθεση στη Βηρυτό. 

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μάρκ Ρέγκεβ, σύμβουλος του Μπενιαμίν Νετανιάχου και πρώην πρεσβευτής του Ισραήλ στη Βρετανία, μίλησε για «χειρουργικό χτύπημα» και συμπλήρωσε πως «όποιος κι αν διέπραξε» την επίθεση, αυτή δεν ήταν εναντίον του λιβανέζικου κράτους. 

«Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για αυτή την επίθεση. Αλλά όποιος τη διέπραξε, πρέπει να είναι σαφές: αυτή δεν ήταν μια επίθεση σε βάρος του λιβανέζικου κράτους. Όποιος το διέπραξε αυτό, έκανε ένα χειρουργικό χτύπημα εναντίον της ηγεσίας της Χαμάς», δήλωσε ο Ρέγκεβ στο ΜSNBC. 

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, Ντάνιελ Χαγκάρι, δεν έκανε κάποιο σχόλιο για την επίθεση. Ωστόσο, δήλωσε: «Οι IDF είναι σε επίπεδο πολύ υψηλής ετοιμότητας σε όλα τα πεδία, στην άμυνα και την επίθεση. Είμαστε εξαιρετικά προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο. Το πιο σημαντικό που μπορούμε να πούμε απόψε είναι πως παραμένουμε συγκεντρωμένοι στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς». 

Χαμάς: Ποιος ήταν ο Σαλέχ αλ Αρούρι 

Ο Σαλέχ αλ Αρούρι γεννήθηκε το 1966 στην Αρούρα, της Δυτικής Όχθης. Από το 2010 ήταν μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς και το Νο2 από τον Οκτώβριο του 2017, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Mapping Palestinian Politics. 

Επίσης, υπήρξε ιδρυτής της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς στη Δυτική Όχθη και σύμφωνα με το Associated Press ήταν στόχος του Μπενιαμίν Νετανιάχου πριν από την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. 

Σύμφωνα με το Mapping Palestinian Politics, ήταν επικεφαλής της αποστολής στις διαδοχικές διαπραγματεύσεις συμφιλίωσης με τη Φατάχ. Επίσης, το 2011 βοήθησε στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Τζίλαντ Σαλίτ, που είχε αιχμαλωτιστεί, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 1.027 Παλαιστινίων που κρατούνταν στο Ισραήλ. 

Εντάχθηκε στη Χαμάς το 1987 και ήταν επικεφαλής του φοιτητικού κινήματος, προτού βοηθήσει στη δημιουργία της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης στη Δυτική Όχθη. Είχε συλληφθεί επανειλημμένα και έμεινε πολλά χρόνια σε φυλακές του Ισραήλ. Το 2010 απελάθηκε από το Ισραήλ στη Συρία, όπου έζησε τρία χρόνια προτού εγκατασταθεί στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών πίστευαν ότι βοήθησε να σχεδιαστεί η απαγωγή και δολοφονία Ισραηλινών τριών εφήβων τον Ιούνιο του 2014, όπως και πολλές άλλες επιθέσεις. 

Κλιμάκωση με το πλήγμα στη Βηρυτό: «Χειρουργικό χτύπημα», νεκρός το Νο2 της Χαμάς Facebook Twitter
Ο Σαλέχ αρ Αρούρι (αριστερά), με τον ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια (Φωτ.: EPA)

Washington Post: Οι ΗΠΑ πιστεύουν πως το Ισραήλ ευθύνεται για την επίθεση 

Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με την Washington Post, έχουν ήδη καταλήξει πως το Ισραήλ «ευθύνεται» για την έκρηξη στη Βηρυτό. 

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της άμυνας είπε στην εφημερίδα πως οι IDF ευθύνονται για το χτύπημα και ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις κάνουν αποτίμηση για το αν σκοτώθηκε ο Σαλέχ αρ Αρούρι. 

Τον Νοέμβριο, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως έδωσε εντολή στη Μοσάντ να εκτελέσει όλους τους ηγέτες της Χαμάς, όπου κι αν βρίσκονται

Στις αρχές Δεκεμβρίου, ηχογράφησε ηχητικό στο οποίο ο Ρόνεν Μπαρ, επικεφαλής της Σιν Μπετ, έλεγε σε βουλευτές ότι θα σκοτώσουν τους ηγέτες της Χαμάς «στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, τον Λίβανο, την Τουρκία, το Κατάρ, παντού… Θα πάρει μερικά χρόνια, αλλά θα είμαστε εκεί για να το κάνουμε». 

Οι αντιδράσεις από Χαμάς, Λίβανο και Ιράν 

Η δολοφονία του Σαλέχ αλ Αρούρι συνιστά «τρομοκρατική ενέργεια», παραβίαση της κυριαρχίας του Λιβάνου και κλιμάκωση των εχθρικών ενεργειών του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων, δήλωσε ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια. 

«Οι δυνάμεις κατοχής φέρουν την ευθύνη για αυτή την επιθετικότητα και δεν θα καταφέρουν να κάμψουν την αντίσταση του λαού μας», συμπλήρωσε στη δήλωσή του. 

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, χαρακτήρισε «ισραηλινό έγκλημα» την επίθεση στη Βηρυτό, που έχει ως στόχο «να παρασύρει» τη χώρα του «σε μια νέα φάση αντιπαράθεσης». Επίσης, ο Λίβανος ανακοίνωσε πως θα καταγγείλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την επίθεση. 

Το Ιράν προειδοποίησε ότι η δολοφονία του ηγετικού στελέχους της Χαμάς θα πυροδοτήσει «άλλη μια έκρηξη στη φλέβα της αντίστασης» και κατήγγειλε την παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Λιβάνου.

«Το αίμα του μάρτυρα θα πυροδοτήσει αναμφίβολα άλλη μια έκρηξη στις φλέβες της αντίστασης και το κίνητρο κατά των σιωνιστών κατακτητών, όχι μόνο στην Παλαιστίνη αλλά και στην περιοχή και ανάμεσα σε όλους όσοι αναζητούν την ελευθερία παγκοσμίως», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Κανανί.

Με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ/ Reuters, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ