ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Το κινητό του Τζεφ Μπέζος «χακαρίστηκε από τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν»

Το κινητό του Τζεφ Μπέζος «χακαρίστηκε από τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν» Facebook Twitter
Το κινητό του Τζεφ Μπέζος «χακαρίστηκε» με εντολή του Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται ο Guardian
1

Το κινητό τηλέφωνο του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος, χακαρίστηκε με διαφαινόμενη εμπλοκή του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται ο Guardian. 

To smartphone του πλουσιότερου άνδρα στον πλανήτη χακαρίστηκε το 2018, αφού δέχθηκε ένα μήνυμα στο WhatsApp, που φαίνεται πως είχε σταλεί από τον προσωπικό λογαριασμού του πρίγκιπα διαδόχου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Το κωδικοποιημένο μήνυμα από τον αριθμό του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, πιστεύεται πως περιείχε ένα αρχείο με κακόβουλο λογισμικό που εγκαταστάθηκε στο κινητό του Μπέζος, όπως έδειξαν ψηφιακοί έλεγχοι. 

Από την ανάλυση που ακολούθησε θεωρείται «πολύ πιθανό» η ηλεκτρονική εισβολή να πυροδοτήθηκε από ένα αρχείο βίντεο που εστάλη από τον διάδοχο του θρόνου στον ιδιοκτήτη της Washington Post. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι δύο άνδρες διατηρούσαν μία φιλική επικοινωνία όταν, τον Μάιο του 2018, το αρχείο εστάλη στον Μπέζος, όπως αποκαλύπτουν ασφαλείς πηγές στον Guardian, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας. 

Μέσα σε λίγες ώρες, μεγάλα πακέτα δεδομένων υπεκλάπησαν από το κινητό του CEO της Amazon με τον Guardian να υπογραμμίζει πως παραμένει άγνωστο τι ακριβώς διέρρευσε και πώς χρησιμοποιήθηκαν οι πληροφορίες. Ωστόσο η αποκάλυψη εγείρει ερωτήματα για την σχέση του περιστατικού με τις ιδιωτικές φωτογραφίες και τα μηνύματα του Τζεφ Μπέζος που ήρθαν στη δημοσιότητα από τον National Enquirer εννέα μήνες αργότερα. 

Άλλωστε οι έρευνες είχαν ξεκινήσει μετά την δημοσίευση προσωπικών φωτογραφικών και μηνυμάτων του Μπέζος από την εφημερίδα, ενώ ο Σαουδάραβας πρίγκιπας είχε αρνηθεί και κατά το παρελθόν οποιαδήποτε εμπλοκή. Οι αποκαλύψεις είχαν φέρει στο φως την εξωσυζυγική σχέση του Μπέζος και η ομάδα ασφαλείας του είχε ξεκινήσει αμέσως τους ελέγχους για τον τρόπο που ιδιωτικά μηνύματα του διέρρευσαν στην τάμπλοιντ.

Η συγκεκριμένη εφημερίδα ανήκει στην American Media Inc (AMI) που επιμένει ότι πηγή της ήταν ο αδελφός της Λόρεν Σάντσεζ, αλλά η ομάδα του Μπέζος ήταν  από τότε «σχεδόν βέβαιη» πως οι Σαουδάραβες είχαν καταφέρει να αποκτήσουν πρόσβαση στο κινητό του πανίσχυρου CEO, κατεβάζοντας προσωπικές πληροφορίες. 

Ο επικεφαλής ασφαλείας του Μπέζος, Γκάβιν ντε Μπέκερ, έγραφε στο Daily Beast τον περασμένο Μάρτιο, ότι είχε μοιραστεί τα αποτελέσματα με τις αρχές, χωρίς να αποκαλύψει τον τρόπο που οι Σαουδάραβες κατάφεραν να εισβάλουν στο κινητό του. Ο ίδιος υποστήριξε πως ο πρίγκιπας διάδοχος είχε αναπτύξει στενή σχέση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της AMI που ελέγχει τον Enquirer, τους μήνες πριν τη δημοσίευση των πληροφοριών. 

Σαουδάραβες αναλυτές και αντιρρησίες θεωρούν πως ο Μπέζος στοχοποιήθηκε εξαιτίας της ιδιοκτησίας της Washington Post και της κάλυψης των γεγονότων στη Σαουδική Αραβία. Ο Τζαμάλ Κασόγκι που δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας, έγραφε αρκετά από τα επικριτικά άρθρα στην Washington Post.

Ο Άντριου Μίλερ, ειδικός σε ζητήματα της Μέσης Ανατολής και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας επί κυβερνήσεως Ομπάμα, είπε ότι αν ο Μπέζος στοχοποιήθηκε από τον πρίγκιπα διάδοχο, αυτό έγινε επειδή ο Σαλμάν θεωρούσε ότι έχοντας κάποιες ευαίσθητες πληροφορίες στην κατοχή του, θα μπορούσε να επηρεάσει την κάλυψη των ειδήσεων για τη Σαουδική Αραβία από την Washington Post. 

«Είναι σαφές πως οι Σαουδάραβες δεν έχουν όρια ή περιορισμούς στο τι είναι διατεθειμένοι να κάνουν, για να προστατεύσουν και να προωθήσουν τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ακόμα και αν πρόκειται να στοχοποιήσουν τον επικεφαλής ενός εκ των μεγαλυτέρων εταιρειών στον κόσμο ή κάποιον δικό τους αντιρρησία». Τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και η AMI αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή στα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα για τον Μπέζος. 

Ένας από τους δικηγόρους του με τον οποίο επικοινώνησε ο Guardian, περιορίστηκε στην λιτή δήλωση πως δεν έχει να  σχολιάσει τίποτα άλλο, πέρα από το γεγονός πως «ο κ. Μπέζος συνεργάζεται με τους υπεύθυνους των ερευνών». Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσιγκτον δεν ήταν διαθέσιμη για κάποιο άμεσο σχόλιο. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
1

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Global Sumud Flotilla: Τα μέλη της ελληνικής αποστολής ξεκίνησαν απεργία πείνας - «Η Παλαιστίνη δεν είναι μόνη»

Διεθνή / Global Sumud Flotilla: Τα μέλη της ελληνικής αποστολής ξεκίνησαν απεργία πείνας - «Η Παλαιστίνη δεν είναι μόνη»

«Η απεργία πείνας είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε μέσα στα κελιά τους, για να κρατήσουμε ζωντανή τη φωνή του αγώνα», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση των Ελλήνων ακτιβιστών
LIFO NEWSROOM
Υπερτουρισμός στην Ιαπωνία: Όταν οι επισκέπτες ξεπερνούν τους ντόπιους

Διεθνή / Υπερτουρισμός στην Ιαπωνία: Όταν οι επισκέπτες ξεπερνούν τους ντόπιους

Η Ιαπωνία αντιμετωπίζει υπερτουρισμό σε περιοχές όπως Kamakura, Κιότο και Οσάκα, με ντόπιους να ανησυχούν για συνωστισμό, αυξημένες τιμές και τουριστική συμπεριφορά - Οι ειδικοί προτείνουν μέτρα για ισορροπία και καλύτερη κατανομή των επισκεπτών
LIFO NEWSROOM
Shutdown στις ΗΠΑ: Γιατί δεν βρίσκουν λύση Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί - Ποιοι θα πληρώσουν το τίμημα

Διεθνή / Shutdown στις ΗΠΑ: Γιατί δεν βρίσκουν λύση Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί - Ποιοι θα πληρώσουν το τίμημα

Το πρώτο κυβερνητικό shutdown εδώ και επτά χρόνια βυθίζει τις ΗΠΑ σε κρίση - Μέχρι και 750.000 δημόσιοι υπάλληλοι κινδυνεύουν με αναστολές ή απολύσεις, ενώ η αμερικανική οικονομία απειλείται με ζημιά δισεκατομμυρίων
LIFO NEWSROOM
Boracay: Η Γαλλία αναχαίτισε ρωσικό δεξαμενόπλοιο-«φάντασμα» που προκαλεί συναγερμό στην Ευρώπη

Διεθνή / Boracay: Η Γαλλία αναχαίτισε ρωσικό δεξαμενόπλοιο-«φάντασμα» που προκαλεί συναγερμό στην Ευρώπη

Γαλλικές δυνάμεις ανέβηκαν σε ρωσικό δεξαμενόπλοιο της «σκιώδους αρμάδας», που φέρεται να συνδέεται με μυστηριώδη drones τα οποία παρέλυσαν αεροδρόμια στη Δανία. Πώς συνδέεται η υπόθεση με τον «υβριδικό πόλεμο» στην Ευρώπη;
LIFO NEWSROOM
Shutdown στις ΗΠΑ: Τα τέσσερα σενάρια που τρομάζουν την Ουάσινγκτον

Διεθνή / Shutdown στις ΗΠΑ: Τα τέσσερα σενάρια που τρομάζουν την Ουάσινγκτον

Η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται σε παράλυση - Γερουσία και Λευκός Οίκος σε αδιέξοδο - Τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες; Αναλυτικά τα τέσσερα σενάρια για το τέλος του shutdown που απειλεί εργαζομένους, ταξιδιώτες και την οικονομία
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο στη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου: Αστυνομικοί ζητούσαν να πυροβολούνται μετανάστες

Διεθνή / Σκάνδαλο στη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου: Αστυνομικοί ζητούσαν να πυροβολούνται μετανάστες

Έρευνα του BBC Panorama αποκάλυψε μισογυνισμό, ρατσισμό και ακραία βία σε εν ενεργεία αστυνομικούς της Met στο Λονδίνο - Αναστολή καθηκόντων για τουλάχιστον οκτώ
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Άνδρας παρέσυρε και σκότωσε 17χρονη Ελληνίδα και τη φίλη της - Φέρεται να της παρενοχλούσε

Διεθνή / ΗΠΑ: Άνδρας παρέσυρε και σκότωσε 17χρονη Ελληνίδα και τη φίλη της - Φέρεται να τις παρενοχλούσε

Συγγενείς και φίλοι των θυμάτων αναφέρουν ότι οι δύο έφηβες γνώριζαν τον νεαρό άνδρα, ενώ φέρεται να είχε εκδοθεί εις βάρος του περιοριστική εντολή για παρενόχληση μίας εκ των δύο
LIFO NEWSROOM
 Ισραήλ: Πλοία του στολίσκου για τη Γάζα αναχαιτίστηκαν – Η Γκρέτα Τούνμπεργκ «ασφαλής και υγιής»

Διεθνή / Ισραήλ: Πλοία του στολίσκου για τη Γάζα αναχαιτίστηκαν – Η Γκρέτα Τούνμπεργκ «ασφαλής και υγιής»

Το Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται η Γκρέτα Τούνμπεργκ, επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται μεταξύ των επιβαινόντων στο αναχαιτισμένο πλοίο Alma
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια