Κίνα: Ρεκόρ διετίας στα νέα κρούσματα κορωνοϊού - Lockdown σε πολλές πόλεις

China battles worst Covid outbreak for two years as cases double in 24 hours Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

Η Κίνα κατέγραψε σχεδόν 3.400 κρούσματα κορωνοϊού σήμερα, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη μέρα, σε μια κατάσταση που αποτελεί το σοβαρότερο ξέσπασμα μολύνσεων τα τελευταία δύο χρόνια.

Η αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε τις αρχές να κλείσουν σχολεία στη Σαγκάη και να επιβάλλουν lockdown σε πολλές βορειοανατολικές πόλεις, καθώς σχεδόν 19 επαρχίες καταγράφουν πλέον καθημερινά κρούσματα. 

Η πόλη Τζιλίν έχει μερικώς αποκλειστεί, με εκατοντάδες γειτονιές σε lockdown, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος ενώ η Γιαντζί, μια αστική περιοχή σχεδόν 700.000 κατοίκων που συνορεύει με τη Βόρεια Κορέα, τέθηκε σε ολικό lockdown.

Η Κίνα, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός στα τέλη του 2019, έχει διατηρήσει μια αυστηρή πολιτική μηδενικών κρουσμάτων που χαρακτηρίζεται από γρήγορα lockdown, ταξιδιωτικούς περιορισμούς και μαζικά τεστ όταν εμφανιστεί άνοδος κρουσμάτων. Ωστόσο, η τελευταία έξαρση, που οφείλεται στην εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον και στην αύξηση των ασυμπτωματικών περιπτώσεων, αμφισβητεί τη βιωσιμότητα αυτής της πολιτικής. 

Ο Ζανγκ Γιαν, αξιωματούχος της επαρχιακής επιτροπής υγείας της Τζιλίν, παραδέχτηκε την Κυριακή ότι η αντίδραση των τοπικών αρχών απέναντι στον ιό, μέχρι στιγμής ήταν ελλιπής. «Ο μηχανισμός απόκρισης έκτακτης ανάγκης σε ορισμένες περιοχές δεν είναι αρκετά ισχυρός, δεν υπάρχει επαρκής κατανόηση των χαρακτηριστικών της παραλλαγής Όμικρον», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Οι κάτοικοι της Τζιλίν έχουν ολοκληρώσει έξι γύρους μαζικών τεστ, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι. Την Κυριακή η πόλη ανέφερε περισσότερα από 500 κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον ενώ η γειτονική πόλη Τσανγκτσούν τέθηκε σε lockdown την Παρασκευή. Οι μικρότερες πόλεις Σιπίνγκ και Τουνχούα μπήκαν επίσης σε lockdown τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις.

Παρά ταύτα, η κούραση με την αυστηρή προσέγγιση των μηδενικών κρουσμάτων, έχει κάνει πολλούς αξιωματούχους να ζητούν πιο ήπια και στοχευμένα μέτρα για τον περιορισμό του ιού. Την ίδια στιγμή, οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η εν λόγω πολιτική βλάπτει σοβαρά την οικονομική δραστηριότητα.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Διεθνή / Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Αμίρ Χαν Μουτάκι, πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στην Ινδία, ενισχύοντας τις διπλωματικές, εμπορικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ Δελχί και Καμπούλ, ενώ παρακολουθεί στενά το Πακιστάν
LIFO NEWSROOM
Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Διεθνή / Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Μαζικές ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές φυσικού αερίου της Ουκρανίας πλήττουν το 60% της παραγωγής, προκαλώντας φόβους για ελλείψεις το χειμώνα
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ», δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ» δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

«Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ, στον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών, στους λαούς της Λατινικής Αμερικής και στις δημοκρατικές χώρες του κόσμου ως τους κύριους συμμάχους μας για να πετύχουμε την Ελευθερία και τη δημοκρατία», έγραψε η Βενεζουελανή πολιτικός
LIFO NEWSROOM
Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Διεθνή / Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Καθώς η Γαλλία παραμένει σε πολιτική κρίση, η Μαρί Λεπέν και η «Εθνική Συσπείρωση» εκμεταλλεύονται το χάος για να ενισχύσουν την επιρροή τους και να προετοιμαστούν για πιθανές πρόωρες εκλογές
LIFO NEWSROOM
«Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Διεθνή / «Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Αφού η Επιτροπή Νόμπελ αγνόησε τον Ντόναλντ Τραμπ, ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι δεν αναγνώρισαν «έναν ανθρωπιστή που κινεί βουνά με τη δύναμη της θέλησής του»
LIFO NEWSROOM
Πεντάγωνο: Ο Χέγκσεθ έθεσε υπό έρευνα 300 υπαλλήλους μετά τον θάνατο του Τσάρλι Κερκ

Διεθνή / Πεντάγωνο: Ο Χέγκσεθ έθεσε υπό έρευνα 300 υπαλλήλους μετά τον θάνατο του Τσάρλι Κερκ

Το Πεντάγωνο διερευνά 300 υπαλλήλους για σχόλια στο διαδίκτυο μετά τη δολοφονία του ακτιβιστή Τσάρλι Κερκ, προκαλώντας συζήτηση για πολιτική βία και πειθαρχικά μέτρα στον στρατό των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM