Κίνα: Κανάλια «εξαφανίζουν» τα logo δυτικών εταιρειών από τις εκπομπές τους- Λόγω της κόντρας για το βαμβάκι

Κίνα: Κανάλια «εξαφανίζουν» τα logo δυτικών εταιρειών από τις εκπομπές τους- Λόγω της κόντρας για το βαμβάκι Facebook Twitter
0

Τηλεοπτικοί σταθμοί της Κίνας «εξαφανίζουν τα logo δυτικών εταιρειών στις εκπομπές τους, στο πλαίσιο της διαμάχης για το βαμβάκι της επαρχίας Σιντσιάνγκ.

 

Αρκετές δυτικές εταιρείες είναι αντιμέτωπες με αντιδράσεις στην Κίνα, έπειτα από τις ανησυχίες που εξέφρασαν για τις καταγγελίες περί καταναγκαστικής εργασίας των Ουιγούρων, στην παραγωγή βαμβακιού στην επαρχία Σιντσιάνγκ.

 

Το Πεκίνο αρνείται τις κατηγορίες και πολλές δυτικές εταιρείες είναι αντιμέτωπες με μποϊκοτάζ στην Κίνα. Στο διαδίκτυο υπάρχει ένα «κύμα» δυσαρέσκειας εναντίον αυτών των εταιρειών, ενώ διάσημοι Κινέζοι διέκοψαν τις σχέσεις τους με αυτά τα brand.

 

Τώρα στη διαμάχη μπήκαν και δημοφιλή τηλεοπτικά σόου στην Κίνα, κάποιες φορές με αστεία αποτελέσματα. Σε δημοφιλείς εκπομπές, όπως το Sisters Who Make Waves οι μετέχοντες είναι σαν να αιωρούνται, καθώς «θολώνοντας» τα logo δυτικών εταιρειών οι ιθύνοντες «εξαφάνισαν» τα παπούτσια τους.

 

Κίνα: Κανάλια «εξαφανίζουν» τα logo δυτικών εταιρειών από τις εκπομπές τους- Λόγω της κόντρας για το βαμβάκι Facebook Twitter

 

Σε πολλές περιπτώσεις αυτή η «αποστολή» είναι αρκετά δύσκολη. Για παράδειγμα, στο ριάλιτι Chuang 2021 οι μετέχοντες είναι ντυμένοι από την κορυφή ως τα νύχια με προϊόντα δυτικών εταιρειών.

 

Όμως, το ριάλιτι Youth With You ήταν ίσως η πιο δύσκολη από αυτές τις αποστολές, λόγω του αριθμού των συμμετεχόντων. Στις 25 Μαρτίου η εταιρεία παραγωγής iQiyi ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει το επόμενο επεισόδιο, αλλά χωρίς να εξηγήσει γιατί. Δύο ημέρες αργότερα οι τηλεθεατές αντιλήφθηκαν τον λόγο: οι άνθρωποι της εκπομπής έπρεπε να «θολώσουν» τα logo στις μπλούζες περισσοτέρων από 50 ανθρώπων.

 

Κίνα: Κανάλια «εξαφανίζουν» τα logo δυτικών εταιρειών από τις εκπομπές τους- Λόγω της κόντρας για το βαμβάκι Facebook Twitter

 

Η διαμάχη του βαμβακιού

 

Οι καταγγελίες για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ουιγούρων και για καταναγκαστική εργασία στην παραγωγή βαμβακιού δεν είναι κάτι νέο. Όμως αυτή η διαμάχη της Κίνας με δυτικές εταιρείες κορυφώθηκε πρόσφατα.

 

Όταν οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές κυβερνήσεις επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος Κινέζων αξιωματούχων για την κατάσταση στη Σιντσιάνγκ, κομματικά στελέχη στο Πεκίνο θυμήθηκαν τις ανακοινώσεις που είχαν κάνει πέρυσι εταιρείες, όταν εξέφρασαν ανησυχίες για την αντιμετώπιση των Ουιγούρων και γύρισαν την πλάτη τους στο βαμβάκι της συγκεκριμένης επαρχίας.

 

Στο στόχαστρο μπήκε αρχικά η H&M, αλλά σύντομα αυτή η εκστρατεία για μποϊκοτάζ δυτικών εταιρειών επεκτάθηκε και σε άλλα brand, μεταξύ άλλων στη Nike, την Puma και την Adidas. Και οι τρεις εταιρείες είναι μέλη του Better Cotton Iniative, μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που προωθεί τη βιώσιμη παραγωγή βαμβακιού.

 

Η οργάνωση ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι ανέστειλε τις δραστηριότητές της στη Σιντσιάνγκ, επικαλούμενη καταγγελίες και «αυξημένο κίνδυνο» για καταναγκαστική εργασία.



Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το BBC τον περασμένο Δεκέμβριο, η Κίνα υποχρεώνει εκατοντάδες χιλιάδες μέλη μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων Ουιγούρων, σε χειρωνακτική εργασία στα χωράφια βαμβακιού στη Σιντσιάνγκ.

 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής Μαχμούντ Χαλίλ κινδυνεύει να συλληφθεί ξανά

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής Μαχμούντ Χαλίλ κινδυνεύει να συλληφθεί ξανά

«Η πόρτα μπορεί να άνοιξε για πιθανή εκ νέου κράτηση στο μέλλον, αλλά αυτό δεν σταματά τη δέσμευσή μας στην Παλαιστίνη, στη Δικαιοσύνη και τη λογοδοσία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Χαλίλ
THE LIFO TEAM
Ισπανία:

Διεθνή / Ισπανία: Μετεωρολόγοι πέφτουν θύματα μίας αυξανόμενης «ρητορικής μίσους», αποκαλύπτει έρευνα

Η υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι οι επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν την αντίληψη για τη μετεωρολογία και υποτιμούν το έργο των επιστημόνων
THE LIFO TEAM
ΕΛΒΕΤΙΑ CRANS MONTANA ΒΕΓΓΑΛΙΚΑ

Διεθνή / Ελβετία: H υπάλληλος του μπαρ που φέρεται να κρατούσε τα βεγγαλικά δεν γνώριζε τους κινδύνους, αναφέρει η οικογένειά της

Υπενθυμίζεται ότι οι Γάλλοι ιδιοκτήτες του μπαρ κατηγορούνται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, σωματική βλάβη εξ αμελείας και εμπρησμό εξ αμελείας
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να στείλει τις ένοπλες δυνάμεις στη Μινεσότα

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να στείλει στρατό στη Μινεσότα - «Θα θέσω σε εφαρμογή τον Νόμο περί Εξέγερσης»

Στόχος του Αμερικανού προέδρου είναι η καταστολή των διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό μίας γυναίκας από πράκτορα της Υπηρεσίας Μετανάστευσης (ICE)
THE LIFO TEAM