Κηδεύτηκαν πατέρας και κόρη που πνίγηκαν ενώ προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα του Μεξικό

Κηδεύτηκαν πατέρας και κόρη που πνίγηκαν ενώ προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα του Μεξικό Facebook Twitter
0

Κηδεύτηκαν ο Όσκαρ Αλμπέρτο Μαρτίνες και η μικρή του κόρη Άντζι Βαλέρια, που πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να περάσουν κολυμπώντας τον Ρίο Μπράβο για να φτάσουν στο «αμερικανικό όνειρο».


Η κηδεία τους τελέστηκε τη Δευτέρα στο νεκροταφείο μιας φτωχής συνοικίας της πρωτεύουσας του Ελ Σαλβαδόρ.Περίπου 300 άνθρωποι, κυρίως συγγενείς και φίλοι, αρκετοί από τους οποίους έψαλαν ύμνους και κράταγαν λουλούδινα στεφάνια, παρέστησαν στην ιδιωτική τελετή, στο νεκροταφείο Λα Μπερμπέχα, στο νότιο τμήμα του Σαν Σαλβαδόρ.

Τα πτώματα του πατέρα, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε ηλικία 25 ετών, και της κόρης του, που δεν είχε ακόμη κλείσει τα δύο της χρόνια, επαναπατρίστηκαν από το Μεξικό την Κυριακή οδικώς. Η χήρα και μητέρα του κοριτσιού, η Τάνια Άβαλος, 21 ετών, επέστρεψε την Παρασκευή. Η νέα συνόδευε τον σύζυγό της και την κόρη τους, αλλά επέζησε, αφού την 23η Ιουνίου δεν έπεσε στα νερά του ποταμού για να προσπαθήσει να φθάσει κολυμπώντας στην άλλη όχθη, στο έδαφος των ΗΠΑ.

Η σπαρακτική φωτογραφία του άνδρα και της κόρης του, με τα πρόσωπα βυθισμένα στο νερό στην ακροποταμιά, με το χέρι της ακόμα τυλιγμένο στον λαιμό του, προκάλεσε συναισθηματικές αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο, σόκαρε κι επανέφερε στο επίκεντρο της προσοχής τις τραγωδίες της μετανάστευσης.

Εκατοντάδες πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ, που εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να σωθούν από την φτώχεια και τη βία των συμμοριών, έχουν χάσει τη ζωή τους κατά μήκος των 3.000 χιλιομέτρων που τους χωρίζουν από το όνειρο μιας καλύτερης ζωής.

Το 1980, 13 μετανάστες από το Ελ Σαλβαδόρ πέθαναν προσπαθώντας να περάσουν την έρημο της Αριζόνας. Τον Αύγουστο του 2010, άλλοι 72 σφαγιάστηκαν από μέλη της μεξικανικής συμμορίας Λος Σέτας στο Σαν Φερνάντο (βορειοανατολικό Μεξικό, κοντά στα σύνορα με τις ΗΠΑ).

«Η μεταναστευτική ροή δημιουργείται από την απελπισία, από την ανεργία, από την κοινωνική βία. Η κυβέρνηση πρέπει να φροντίσει ότι (το Ελ Σαλβαδόρ) δεν θα βιώσει κι άλλες ιστορίες θανάτων» όπως αυτοί του νεαρού πατέρα και της κόρης του, έκρινε ο Ουιλφρέδο Μεδράνο, στέλεχος μη κυβερνητικής οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα της κεντρικής Αμερικής.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει μετατρέψει την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης σε κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησής του, απειλεί να επιβάλλει τιμωρητικούς δασμούς σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα μεξικανικής προέλευσης εάν η κυβέρνηση του Μεξικού δεν ανακόψει άμεσα τις μεταναστευτικές ροές από την κεντρική Αμερική.

Υπό πίεση, η κυβέρνηση του κεντροαριστερού μεξικανού προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ανέπτυξε στα νότια και στα βόρεια σύνορα της χώρας πάνω από 21.000 στρατιωτικούς και αστυνομικούς.Η ανέχεια, η ενδημική βία και η διαφθορά ωθούν κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Γουατεμάλας, της Ονδούρας και του Ελ Σαλβαδόρ να παίρνουν τον δρόμο προς τις ΗΠΑ, συχνά σχηματίζοντας τα λεγόμενα «καραβάνια».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 442 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ το 2018. Μέχρι στιγμής φέτος, γίνεται λόγος για 175 θανάτους μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων 13 παιδιών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /AFP/ dpa

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αισθάνεται σίγουρος»: Στη Βρετανία για τη νομική μάχη με τη Daily Mail ο πρίγκιπας Χάρι

Διεθνή / «Αισθάνεται σίγουρος»: Στη Βρετανία για τη νομική μάχη με τη Daily Mail ο πρίγκιπας Χάρι

Ο πρίγκιπας Χάρι επέστρεψε στο Λονδίνο αποφασισμένος να δώσει την τελική δικαστική μάχη απέναντι στα βρετανικά ταμπλόιντ, σε μια υπόθεση που σηματοδοτεί το τελευταίο κεφάλαιο της πολυετούς σύγκρουσής του με τον Τύπο
THE LIFO TEAM
Ιράν: Ανήλικη μεταξύ των συλληφθέντων διαδηλωτών καταγγέλλει σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Ιράν: Ανήλικη μεταξύ των συλληφθέντων διαδηλωτών κατήγγειλε σεξουαλική κακοποίηση από τις Αρχές

Δύο άτομα που συνελήφθησαν, εκ των οποίων μία16χρονη, κατήγγειλαν σε οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά τη διάρκεια της σύλληψής τους
THE LIFO TEAM
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΤΡΑΜΠ ΡΩΣΙΑ ΔΑΣΜΟΙ ΕΕ

Διεθνή / Τραμπ για Γροιλανδία: «Τώρα είναι η ώρα και θα γίνει» – Στόχος η απομάκρυνση της ρωσικής απειλής

Ο Αμερικανός πρόεδρος επαναλαμβάνει αφότου επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2025 πως δεν θα συμβιβαστεί με τίποτε λιγότερο από την «ιδιοκτησία» της Γροιλανδίας
THE LIFO TEAM