Η βασίλισσα Ελισάβετ «γλίτωσε» τον πρίγκιπα Χάρι από την αμηχανία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αποφάσισε να μην φορεθούν στρατιωτικές στολές στην κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου.

 

Ο πρίγκιπας Χάρι θα ήταν το μοναδικό από τα βασικά μέλη της βασιλικής οικογένειας που δεν θα φορούσε στολή στο «τελευταίο αντίο» στον παππού του, καθώς μετά το διαζύγιο με το Μπάκιγχαμ έχασε τα στρατιωτικά αξιώματά του.

 

Δεν ήταν ο μοναδικός για τον οποίο υπήρχε σχετικό ζήτημα. Ο πρίγκιπας Άντριου αποτέλεσε επίσης το επίκεντρο συζήτησης για το αν θα έπρεπε να του επιτραπεί να φορέσει στολή ναυάρχου στην κηδεία του πατέρα του, πρίγκιπα Φιλίππου.

 

Η βασίλισσα Ελισάβετ λέγεται ότι παρενέβη προκειμένου να φορέσουν όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας πολιτικά. «Είναι η πιο δραστική λύση στο πρόβλημα», δήλωσε στη Sun στρατιωτική πηγή, ενώ άλλη πηγή επιβεβαίωσε ότι αυτή τη στιγμή η σκέψη είναι «όχι στολές».

 

«Πονοκέφαλος» με τον Άντριου

 

Ο πρίγκιπας Άντριου φέρεται να αποφάσισε, σύμφωνα με τους Times, να μην επιμείνει να του επιτρέψουν να φορέσει στολή ναυάρχου στην κηδεία, παρότι είχε ήδη ζητήσει από ράφτες να την ετοιμάσουν.

 

Ο 61χρονος, ο οποίος αποσύρθηκε από τα δημόσια καθήκοντά του το 2019 μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η συνέντευξή του στο Newsnight για τον Τζέφρι Έπσταϊν, προκάλεσε διαμάχη στο Μπάκιγχαμ εγείροντας ερωτήματα για το τι στολή είχε δικαίωμα να φορέσει, σύμφωνα με την Daily Mail.

 

Το 2015 είχε γίνει αντιναύαρχος επί τιμή του Πολεμικού Ναυτικού, στα 55α γενέθλιά του. Επρόκειτο να προαχθεί σε ναύαρχο στα 60α γενέθλιά του, πέρυσι, αλλά προσφέρθηκε να αναβληθεί αυτό μέχρι να «καθαρίσει» το όνομά του και να επιστρέψει στα δημόσια καθήκοντά του.

 

Ο πρίγκιπας Άντριου ήταν τόσο αποφασισμένος που ζήτησε από ράφτες να αρχίσουν να ετοιμάζουν μια νέα στολή, αναφέρουν οι Times. «Κανένας δεν πιστεύει ότι αυτό είναι το σωστό», σχολίασε πηγή της εφημερίδας.

 

«Ο δούκας του Γιορκ γνωρίζει ότι η κηδεία του Σαββάτου είναι μια στιγμή για τον δούκα του Εδιμβούργου, τη βασίλισσα και το έθνος. Δεν έχει πρόθεση, ούτε επιθυμία να αποσπάσει την προσοχή από αυτό», δήλωσε πηγή από το περιβάλλον του πρίγκιπα Άντριου.

 

«Οι εικασίες για το τι θα φορέσει είναι μόνο αυτό, εικασίες και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για ζητήματα αυτής της φύσης. Ο δούκας του Γιορκ θα πράξει ότι είναι πρέπον για τις περιστάσεις. Παραμένει αποσυρμένος από τα βασιλικά καθήκοντα», συμπλήρωσε η ίδια πηγή.

 


Σε αντίθεση με τον πρίγκιπα Χάρι, ο οποίος έπρεπε να παραιτηθεί των στρατιωτικών αξιωμάτων του όταν αποσύρθηκε από τα βασιλικά καθήκοντά του, ο θείος του δεν υποχρεώθηκε να πράξει κάτι τέτοιο, παρότι αυτός αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τα δημόσια καθήκοντα.

 

Κάποιοι επικριτές του πρίγκιπα Άντριου πιστεύουν ότι προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την κατάσταση, καθώς θεωρεί ότι υπάρχει συμπάθεια των Βρετανών προς το πρόσωπό του έπειτα από τον θάνατο του πατέρα του. Όμως, πηγή από το περιβάλλον του δούκα του Γιορκ δήλωσε ότι ο 61χρονος δεν θα θεωρούσε ένδειξη σεβασμού το να χρησιμοποιήσει τον θάνατο του πρίγκιπα Φιλίππου για να βελτιώσει τη δημόσια εικόνα του.

 

Πέρα από το ζήτημα των στολών, ένα άλλο οικογενειακό «δράμα» που απειλεί να επισκιάσει τις προετοιμασίες για την κηδεία είναι η κόντρα ανάμεσα στους πρίγκιπες Χάρι και Ουίλιαμ.

 

Η δύσκολη σχέση των δύο αδελφών επιδεινώθηκε μετά τη συνέντευξη στην Όπρα Γουίνφρεϊ, στην οποία μεταξύ άλλων ο Χάρι δήλωσε πως ο πατέρας και ο αδελφός του είναι «παγιδευμένοι» στους ρόλους τους.

 

Βασιλική πηγή δήλωσε ότι η οικογένεια ελπίζει πως η κηδεία θα τελεστεί με «αξιοπρέπεια» και ότι «δεν θα επισκιαστεί από όποια δευτερεύοντα θέματα». Αν και αυτή η περίσταση δεν θα επιλύσει όλα τα προβλήματα της βασιλικής οικογένειας, υπάρχει ελπίδα ότι μπορεί να φέρει πιο κοντά τα μέλη της. «Όλοι το βλέπουν ως μία ευκαιρία επανασύνδεσης. Θα μπορούσε να αποτελέσει ένα θετικό πρώτο βήμα», δήλωσε η ίδια πηγή.

 

Με πληροφορίες από Times

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr