Με την ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού από χώρα σε χώρα τους πρώτους μήνες του 2020 και τα περιοριστικά μέτρα προς αποφυγή μετάδοσης της ασθένειας, πολλές από τις καθημερινές μας συνήθειες αλλά κυρίως η σωματική επαφή, άλλαξαν, με την αγκαλιά να αποτελεί μία γλυκιά ανάμνηση.

 

Ωστόσο, καθώς τα εμβολιαστικά προγράμματα εξελίσσονται ολοένα και σε μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, η αγκαλιά αρχίζει σταδιακά να μπαίνει ξανά στη ζωή μας, προσφέροντας πολλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό, όχι μόνο ψυχικά αλλά και σωματικά.

 

Οι αγκαλιές έχουν να κάνουν με την αίσθηση της αφής. Επιστήμονες επισημαίνουν πως μία ζεστή αγκαλιά μπορεί να βελτιώσει ακόμα και τον ύπνο ενός ανθρώπου. Όπως διευκρινίζουν η αίσθηση της αφής συμβάλλει στη μείωση της ορμόνης κορτιζόλης. Η συγκεκριμένη ορμόνη αυξάνεται όταν ο ανθρώπινος οργανισμός καταβάλλεται από άγχος. Τα υψηλά επίπεδα στρες μπορούν έτσι να καθυστερήσουν τον ύπνο, να προκαλέσουν διακεκομμένο ύπνο ή αυπνία. Σύμφωνα με τους ειδικούς η κορτιζόλη είναι βασικός ρυθμιστής του κύκλου ύπνου.

 

Πέρα από τα άμεσα συναισθήματα χαλάρωσης και ευφορίας, η αγκαλιά έχει επίσης μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία μας, κάτι που αποδεικνύεται μάλιστα από την πρώτη στιγμή που θα γεννηθούμε.

 

Με πληροφορίες από World Economic Forum