Καύσωνας σαρώνει την Ευρώπη: Ακραίες θερμοκρασίες και συναγερμός για φωτιές

Καύσωνας σαρώνει την Ευρώπη: Ακραίες θερμοκρασίες και συναγερμός για φωτιές Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: GETTY
0

Αντιμέτωπες με κύμα καύσωνα είναι οι χώρες της Ευρώπης. Μετά την Ισπανία και την Πορτογαλία, που ήδη πλήττονται εδώ και ημέρες από καύσωνα, η Βρετανία και η Γαλλία – όπου 10.000 στρέμματα δάσους έχουν καεί—προετοιμάζονται σήμερα να αντιμετωπίσουν ένα δεύτερο κύμα ακραίων θερμοκρασιών μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα.

Η αύξηση των φαινομένων αυτών οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ενισχύουν την ένταση, τη διάρκεια και τη συχνότητά τους.

Το κύμα καύσωνα που έχει εγκατασταθεί στη δυτική Ευρώπη «επηρεάζει κυρίως την Ισπανία και την Πορτογαλία, αλλά αναμένεται να ενταθεί και να επεκταθεί», δήλωσε από τη Γενεύη η Κλερ Νούλις εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.

Η ίδια προειδοποίησε ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη λόγω «του πάρα πολύ ξηρού εδάφους» και των επιπτώσεων από τις θερμοκρασίες στους παγετώνες στις Άλπεις: «Είναι μια πολύ κακή εποχή για τους παγετώνες», υπογράμμισε, λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα μετά την κατάρρευση στην Ιταλία μεγάλου όγκου του παγετώνα Μαρμολάντα η οποία προκάλεσε τον θάνατο ένδεκα ανθρώπων.

Στη Γαλλία δύο πυρκαγιές είχαν κάψει μέχρι χθες Τρίτη το πρωί 10.000 στρέμματα δάσους στην περιοχή του Μπορντό.

Το κύμα των ακραίων θερμοκρασιών αναμένεται να παραταθεί στη Γαλλία τουλάχιστον ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Σήμερα ο υδράργυρος θα φτάσει τους 31 με 36 βαθμούς Κελσίου και κατά τόπους στα νοτιοδυτικά τους 37 με 38.

Πορτοκαλί συναγερμός στην Βρετανία

Ο καύσωνας αναμένεται στη συνέχεια να επεκταθεί σε άλλες χώρες της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης.

Στη Βρετανία η μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε πορτοκαλί συναγερμό για ένα κύμα «ακραίας ζέστης» από την Κυριακή, με θερμοκρασίες που ενδέχεται να ξεπεράσουν τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Εξάλλου οι εταιρείες υδροδότησης έχουν καλέσει τους Βρετανούς να εξοικονομήσουν κάθε σταγόνα νερού, συστήνοντάς τους μεταξύ άλλων να βράζουν ακριβώς την ποσότητα νερού που χρειάζονται για να φτιάξουν το τσάι τους.

Με το θερμόμετρο να έχει ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου, η Ισπανία και η Πορτογαλία εξακολουθούν να πνίγονται.

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων οι πυρκαγιές που μαίνονταν στην κεντρική Πορτογαλία το Σαββατοκύριακο ενισχύθηκαν χθες Τρίτη, με αποτέλεσμα να εκκενωθούν πολλά χωριά. Στη μάχη με τις φλόγες συμμετέχουν περισσότεροι από 1.000 πυροσβέστες.

Όπως μετέδωσαν τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα, κάτοικοι και πυροσβέστες προσπαθούν να περιορίσουν τις φλόγες που απειλούν πολλά χωριά σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων βόρεια της Λισαβόνας.

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς ώθησε τις αρχές να κλείσουν το φυσικό πάρκο Σίντρα, δυτικά της Λισαβόνας, καθώς η θερμοκρασία έφτασε τους 43,1 βαθμούς στα κεντρικά της Πορτογαλίας.

«Οι μετεωρολογικές προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες παραμένουν ιδιαίτερα ανησυχητικές σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο πυρκαγιών», τόνισε χθες ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

Στην Ισπανία η θερμοκρασία ξεπέρασε και πάλι τους 40 βαθμούς Κελσίου σε μεγάλο μέρος του δυτικού τμήματος της χώρας. Η κορύφωση του φαινομένου αναμένεται αύριο Πέμπτη.

Ευνοημένες από τις ακραίες θερμοκρασίες πολλές πυρκαγιές μαίνονται στη χώρα, εκ των οποίων μία έχει ήδη κάψει 25.000 στρέμματα βλάστησης στην Εστρεμαδούρα.

Σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση, από την 1η Ιανουαρίου ως τις 3 Ιουλίου έχουν καεί στη χώρα 703.540 στρέμματα δάσους, σχεδόν διπλάσιος αριθμός σε σχέση με τον μέσο όρο των δέκα προηγούμενων ετών.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Απετράπη τρομοκρατική ενέργεια στο Μάντσεστερ: Υποστηρικτές του ISIS σχεδίαζαν επίθεση κατά εβραϊκών στόχων

Εάν το σχέδιο στο Μάντσεστερ είχε υλοποιηθεί, θα μπορούσε να εξελιχθεί στη «φονικότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου» σύμφωνα με τις αρχές
THE LIFO TEAM
Οι ΗΠΑ σκέφτονται να πραγματοποιήσουν διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Διεθνή / Οι ΗΠΑ σκέφτονται να πραγματοποιήσουν διάσκεψη με θέμα την ανοικοδόμηση της Γάζας

Η διάσκεψη θα αποτελούσε μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να συνεχίσει να προχωρά το ειρηνευτικό σχέδιο 20 σημείων του Τραμπ, το οποίο παρουσιάστηκε κατά την υπογραφή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός
THE LIFO TEAM
Ο Τραμπ πέταξε με τον Έπσταϊν σε ιδιωτικό τζετ μαζί με μια 20χρονη, σύμφωνα με νέα αρχεία

Διεθνή / Ο Τραμπ πέταξε με τον Έπσταϊν και μια 20χρονη σε ιδιωτικό τζετ, σύμφωνα με νέα αρχεία

Μεταξύ των αρχείων περιλαμβάνεται και μια επιστολή που φαίνεται να έχει σταλεί από τον Έπσταϊν προς τον Λάρι Νάσαρ, τον γιατρό της εθνικής ομάδας ενόργανης γυμναστικής των ΗΠΑ, ο οποίος έχει καταδικαστεί για τη σεξουαλική κακοποίηση δεκάδων νεαρών αθλητριών
THE LIFO TEAM