Κάτω από το 100% του ΑΕΠ υποχώρησε το δημόσιο χρέος της Κύπρου

Κάτω από το 100% του ΑΕΠ υποχώρησε το δημόσιο χρέος της Κύπρου Facebook Twitter
SOOC
2

Στο 98,4% του ΑΕΠ υποχώρησε το δημόσιο χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως ανακοίνωσε επίσημα το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΓΔΔΧ), επιβεβαιώνοντας την προηγούμενη πρόβλεψή του.


Στις αρχές του Νοεμβρίου το ΓΔΔΧ είχε αποπληρώσει πρόωρα μέρος του χρέους της κυβέρνησης προς την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ), ύψους 620 εκατομμυριών ευρώ, μειώνοντας το χρέος (προς την ΚΤΚ )στα 510 εκατ. ευρώ.


«Ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ μειώθηκε από το 107% στο 98,4% στο τέλος του 2017», αναφέρεται στο οικονομικό δελτίο που εξέδωσε το ΓΔΔΧ για το Φεβρουάριο του 2018.


Πέραν από την πρόωρη αποπληρωμή του χρέους προς την ΚΤΚ, η αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ υποβοηθήθηκε και από τον ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του ΑΕΠ σε απόλυτους αριθμούς.

Βάσει του ρυθμού ανάπτυξης 3,9% για το 2017, το ΑΕΠ σε απόλυτους αριθμούς υπολογίζεται στα 18.828 εκατ. ευρώ.


Το ΓΔΔΧ σημειώνει ότι το αποθεματικό ρευστών διαθεσίμων καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2018.

Επίσης, σύμφωνα με το ΓΔΔΧ, η απόδοση του ομολόγου της Κυπριακής Δημοκρατίας που λήγει το 2024, το οποίο αποτελεί την πιο πρόσφατη έκδοση στις αγορές, κινήθηκε ανοδικά από το 1,31% στο 1,61%, παραμένοντας ωστόσο σημαντικά χαμηλότερα από την απόδοση 2,61%, κατά την έκδοσή του τον Ιούνιο του 2017.



Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΠΤΗΣΗ

Διεθνή / Πότε να κλείσετε και πότε να πετάξετε: Τips για φθηνά αεροπορικά εισιτήρια το 2026

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι αλλάζουν οι «χρυσοί κανόνες» για φθηνά αεροπορικά εισιτήρια, καθώς τόσο οι ημέρες κράτησης όσο και οι περίοδοι ταξιδιού επανακαθορίζονται με βάση τις νέες ταξιδιωτικές συνήθειες των επιβατών
THE LIFO TEAM
BAFTA 2026 ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΟΥΙΛΙΑΜ ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Η πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τη σύλληψη Άντριου - Η ερώτηση που αγνόησαν

«Παρά τα ταραχώδη τρία χρόνια από την τελευταία της στιγμή στα Bafta, η Κέιτ έκανε μια διακριτική εμφάνιση στην τελετή απονομής» σχολιάζει η βρετανική Vogue
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΗΠΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΑΣΜΟΙ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ: «Η συμφωνία είναι συμφωνία»

«Η ΕΕ αναμένει από τις ΗΠΑ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους που ορίζονται στην κοινή δήλωση, όπως και η ΕΕ τηρεί τις δικές της δεσμεύσεις», αναφέρει η ανακοίνωση
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Οταν η Ελλάδα επέλεξε την σκληρη (!) διαπραγμάτευση του κ@^ου και κατρακύλησε στα χειρότερα την στιγμή που η οικονομία άρχιζε να αναπνέει, η Κύπρος επέλεξε σκληρή δουλειά με τα μάτια στο μέλλον Το αποτέλεσμα αποδεικνύει ποια ήταν η καλύτερη επιλογή... Επίσης η Κύπρος παρά το μέγεθος της χώρας έχει αποδείξει πόσο θαρραλέα αντιμετωπίζει τον σατραπη Ερντογάν τη στιγμή που οι δικοί μας κρύβονται στο κοτέτσι της μικροπολιτικής.