Κάθειρξη 20 ετών στον αδελφό του τρομοκράτη Μοχάμεντ Μερά που το 2012 σκότωσε επτά ανθρώπους στη Γαλλία

Κάθειρξη 20 ετών στον αδελφό του τρομοκράτη Μοχάμεντ Μερά που το 2012 σκότωσε επτά ανθρώπους στη Γαλλία Facebook Twitter
0

Σε κάθειρξη 20 ετών καταδικάστηκε την Πέμπτη από το Ειδικό Κακουργοδικείο του Παρισιού ο Αμπντελκαντέρ Μερά, καθώς κρίθηκε ένοχος για σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης, όχι όμως και για συνέργεια στις επτά δολοφονίες που διέπραξε τον Μάρτιο του 2012 ο αδελφός του, Μοχάμεντ, στην Τουλούζη και το Μοντομπάν.

Ο Φετά Μαλκί, που κατηγορείτο ότι πούλησε το όπλο και το αλεξίσφαιρο γιλέκο στον Μερά ενώ γνώριζε ότι είχε ριζοσπαστικοποιηθεί, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 14 ετών.

Η εισαγγελέας Ναϊμά Ρουντλόφ είχε ζητήσει να επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης στον Αμπντελκαντέρ Μερά, στην αγόρευσή της, μετά τις γεμάτες οδύνη καταθέσεις των συγγενών των θυμάτων του Μοχάμεντ. Κάλεσε επίσης το δικαστήριο να δώσει «ένα μάθημα δημοκρατίας» και να ξεσκεπάσει «το νέο πρόσωπο» της τρομοκρατίας.

Τρία από τα θύματα του Μοχάμεντ Μερά ήταν στρατιώτες και τα άλλα τέσσερα Εβραίοι, εκ των οποίων τρία μικρά παιδιά.

«Αποδόθηκε δικαιοσύνη» σχολίασε λακωνικά ένας από τους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής, ο Πατρίκ Κλουγκμάν.

«Είναι μια απόφαση που θα πρέπει να ικανοποιεί την πολιτική αγωγή (...) Το δικαστήριο δεν κάμφθηκε, ούτε μπροστά στους τρομοκράτες κάθε είδους, ούτε μπροστά σε ορισμένες απειλές», είπε από την πλευρά του ο συνάδελφός του, Σιμόν Κοέν.

Ο Αμπντελκαντέρ, που σύμφωνα με την εισαγγελία ήταν ο «μέντορας» του μικρότερου αδελφού του και εκείνος που τον καθοδήγησε στη διάπραξη των δολοφονιών, νωρίτερα είχε διακηρύξει για άλλη μια φορά την αθωότητά του. Στη συνέχεια το δικαστήριο αποσύρθηκε και μετά από οκτάωρη διαβούλευση ανακοίνωσε την απόφασή του. «Το λέω και το ξαναλέω, δεν έχω καμία σχέση με τις δολοφονίες που διέπραξε ο αδελφός μου», είπε ο 35χρονος.

Ο Μαλκί, από την άλλη, όταν έλαβε τον λόγο για τελευταία φορά, ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων, διαβεβαιώνοντας ότι αγνοούσε τις προθέσεις του Μοχάμεντ Μερά. «Θα ήθελα να πω στις οικογένειες ότι κατάλαβα την οδύνη τους. Τους λέω ότι συμπάσχω μαζί τους», είπε, φανερά συγκινημένος. «Ουδέποτε θέλησα να συμμετάσχω σε μια τέτοια πράξη (...) με αντιμετώπισαν ως τρομοκράτη, ως δολοφόνο παιδιών. Αυτό δεν το δέχομαι», πρόσθεσε εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι συγγενείς των θυμάτων θα τον συγχωρέσουν.

Ο Αμπντελκαντέρ Μερά κατηγορήθηκε ότι διευκόλυνε την «προετοιμασία» των εγκλημάτων του αδελφού του, καθώς τον βοήθησε να κλέψει ένα σκούτερ και να αγοράσει το δερμάτινο μπουφάν που χρησιμοποίησε όταν διέπραξε τις δολοφονίες. Από τις 11 μέχρι τις 19 Μαρτίου 2012 ο Μοχάμεντ Μερά σκότωσε επτά ανθρώπους στην Τουλούζη και το Μοντομπάν, πριν πέσει νεκρός, στις 22 του ίδιου μήνα, από τα πυρά ανδρών των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM
«Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Διεθνή / «Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Η νέα γενιά «superfake» επώνυμων τσαντών απειλεί τη βιομηχανία της πολυτελείας, καθώς οι Gen Z καταναλωτές στρέφονται σε ρεαλιστικά αντίγραφα με χαμηλότερο κόστος. Πώς το TikTok, οι influencers και η τεχνολογία αλλάζουν το παιχνίδι.
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Διεθνή / Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της"
LIFO NEWSROOM
Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ανάλυση / Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν δημιούργησε νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες για την Τουρκία - Πώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση της Τεχεράνης σε Ιράκ, Συρία και Νότιο Καύκασο
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Διεθνή / Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Οι κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως η BYD και η Chery κατακτούν την παγκόσμια αγορά με ταχύτητα και ευελιξία που σοκάρουν τους παραδοσιακούς γίγαντες όπως η Tesla και η Volkswagen
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ως την 1η Αυγούστου, αλλά ταυτόχρονα και για την υιοθέτηση αναλογικών αντίμετρων εάν χρειαστεί, επισημαίνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Διεθνή / Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Η ΕΕ κατηγορείται για συνενοχή σε παραβιάσεις διεθνούς δικαίου εξαιτίας συμφωνίας φυσικού αερίου με το Ισραήλ, που φέρεται να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των Παλαιστινίων, σύμφωνα με έκθεση της Global Witness
LIFO NEWSROOM