Κατάρρευση οροφής νυχτερινού κέντρου στη Δομινικανή Δημοκρατία: Στους 184 οι νεκροί - Ψάχνουν για επιζώντες

Κατάρρευση οροφής νυχτερινού κέντρου στη Δομινικανή Δημοκρατία: Στους 184 οι νεκροί - Ψάχνουν για επιζώντες Facebook Twitter
Συγγενείς όσων ήταν στη συναυλία, αναμένουν για τις εξελίξεις μετά την κατάρρευση οροφής νυχτερινού κέντρου στη Δομινικανή Δημοκρατία/ ΕΡΑ
0

Τουλάχιστον 184 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε η οροφή νυχτερινού κέντρου στο Σάντο Ντομίνγκο, την πρωτεύουσα της Δομινικανής Δημοκρατίας, εν μέσω συναυλίας, τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη.

«Δυστυχώς, σας πληροφορούμε ότι μέχρι σήμερα έχουμε 184 νεκρούς, βάσει πιστοποιητικών του INACIF», του ιατροδικαστικού ινστιτούτου της χώρας της Καραϊβικής, γνωστοποίησε ο Χουάν Μανουέλ Μέντες, ο διευθυντής του κέντρου επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων.

Πρόκειται για τον πιο πρόσφατο απολογισμό που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών χθες Τετάρτη περί τις 22:30 (τοπική ώρα, 05:30 ώρα Ελλάδας). Ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 60 σε σχέση με τον προηγούμενο επίσημο απολογισμό, χθες το πρωί (τοπική ώρα).

Κατάρρευση οροφής νυχτερινού κέντρου στη Δομινικανή Δημοκρατία: Τριήμερο εθνικό πένθος

Μεταξύ αυτών που επιβεβαιώθηκε ότι έχασαν τη ζωή τους ήταν, ο τραγουδιστής Ρούμπι Πέρες, δύο πρώην παίκτες του μπέιζμπολ (Octavio Dotel και Tony Blanco) και ένας περιφερειάρχης. Ο πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας, Λουίς Αμπιντέρ, κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.

Ομάδες διασωστών είναι στο σημείο και εξετάζουν σχολαστικά τα ερείπια, για τυχόν επιζώντες, χρησιμοποιώντας εξελιγμένο εξοπλισμό σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν οποιονδήποτε είναι ακόμα ζωντανός. 

Από την πλευρά τους, οι αρχές υποστηρίζουν πως κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν ενήμερους όσους περιμένουν. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης επιμένουν ότι επιζώντες μπορεί ακόμα να βρεθούν στα συντρίμμια.

«Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί», δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Επιχειρήσεων Έκτακτης Ανάγκης, Χουάν Μανουέλ Μέντεθ. «Θα ελέγξουμε κάθε σπιθαμή για να δώσουμε απάντηση στις οικογένειες όσων έχουν παγιδευτεί μετά την καταστροφή».

Κατάρρευση οροφής νυχτερινού κέντρου στη Δομινικανή Δημοκρατία: Οι οικογένειες αγωνιούν

Ο Máximo Peña πήγαινε στο νυχτερινό κέντρο κάθε Δευτέρα τα τελευταία 30 χρόνια. Αυτή την εβδομάδα, ενθουσιασμένος για τη συναυλία του δημοφιλούς καλλιτέχνη Ρούμπι Πέρες, πήρε τη γυναίκα του και την αδελφή του για να πάνε να τον δουν. Τώρα και οι τρεις είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια της ντισκοτέκ, η οροφή της οποίας κατέρρευσε.

«Δεν έχω κανένα νέο για κανέναν τους», λέει η Shailyn Peña, η 17χρονη κόρη του Máximo που περιμένει έξω από το νυχτερινό κέντρο όπου συνέβη η τραγωδία. «Ήταν απλώς άλλο ένα βράδυ Δευτέρας για αυτούς. Στην πραγματικότητα, ο μπαμπάς μου κάλεσε τη μαμά μου να έρθει, αλλά την τελευταία στιγμή αποφάσισε να μην πάει».

Η Shailyn και οι μικρότερες θετές αδελφές της ανησυχούν για την οικογένειά τους. «Είναι τρομοκρατημένες οι αδελφές μου», πρόσθεσε η 17χρονη που την Πέμπτη, είναι τα γενέθλιά της και επρόκειτο για μια μέρα που κανονικά θα γιόρταζε δίπλα στον πατέρα, τη θετή μητέρα και τη θεία της.

Η Shailyn τόνισε ότι ο ξάδελφός της είναι ένας από τους διασώστες, ψάχνοντας στα συντρίμμια για τον πατέρα της αλλά «η αβεβαιότητα και η ατελείωτη αναμονή για νεότερα κάνουν τη διαδικασία αφόρητη».

«Αισθάνομαι την επιθυμία να πάω εκεί μέσα και να κάνω στην άκρη όλα τα συντρίμμια και να τον τραβήξω έξω. Αλλά όσο κι αν θέλω, πραγματικά δεν μπορώ. Πρέπει απλώς να κάτσω εδώ και να περιμένω» πρόσθεσε η κοπέλα.

Κατάρρευση οροφής νυχτερινού κέντρου στη Δομινικανή Δημοκρατία: Ερωτήματα για το τι συνέβη

Και ενώ οι έρευνες για επιζώντες συνεχίζονται, τα ερωτήματα του γιατί και πώς συνέβη η κατάρρευση της οροφής πληθαίνουν, με τους ερευνητές να καλούνται να δώσουν απαντήσεις στις οικογένειες.

Σύμφωνα με μια θεωρία, πολλοί θεωρούν πως η κατάρρευση σχετίζεται με μια φωτιά στο νυχτερινό κέντρο πριν από περίπου δύο χρόνια. Κάποιοι φοβούνται ότι η φωτιά αποδυνάμωσε δομικά το κτίριο ή ότι οι επισκευές που πραγματοποιήθηκαν ήταν ανεπαρκείς.

Ο ιδιοκτήτης του νυχτερινού κέντρου Jet Set, Antonio Espaillat, δημοσίευσε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στα social, εκφράζοντας τα δικά του συλλυπητήρια καθώς και «όλης της οικογένειας του Jet Set», προς τους συγγενείς των θυμάτων, επιμένοντας ότι ο ίδιος και η ομάδα του συνεργάζονται «απόλυτα και με διαφάνεια με τις αρχές».

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

FBI ΚΑΣ ΠΑΤΕΛ

Διεθνή / The Atlantic: Ο διευθυντής του FBI «αγνοείται» - Ανησυχία για τη συμπεριφορά του Πατέλ

Περιστατικά υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, απουσίες χωρίς εξήγηση και έντονη αστάθεια στη συμπεριφορά του φέρεται να προκαλούν ανησυχία στο εσωτερικό του FBI και της κυβέρνησης Τραμπ
THE LIFO TEAM
Η Δεξιά δεν μισεί κάθε queer σώμα. Μισεί αυτό που τη ξεσκεπάζει

Διεθνή / Ο «κανονικός γκέι» της αμερικανικής Δεξιάς και η βία απέναντι σε όλους τους άλλους

Η ιστορία γύρω από τον σύζυγο της Κρίστι Νόεμ δεν έφερε στην επιφάνεια μόνο άλλη μία υπόθεση πολιτικής υποκρισίας. Ξανάνοιξε κάτι παλιό και πολύ βρόμικο: η Δεξιά μπορεί να ανεχθεί τον «κανονικό» γκέι, τον διακριτικό, τον αρκετά ανδρικό, τον σωστά ντυμένο. Αυτό που δεν αντέχει είναι το queer σώμα που εκθέτει ότι η αρρενωπότητά της δεν είναι φύση αλλά σκηνοθεσία.
THE LIFO TEAM
ΤΖΟΡΤΖΙΑ ΜΕΛΟΝΙ ΙΤΑΛΙΑ ΣΙΛΒΙΑ ΣΑΛΙΣ ΓΕΝΟΒΑ

Διεθνή / Ιταλία: Καθώς η επιρροή της Μελόνι εξασθενεί, η προοδευτική Σίλβια Σάλις κερδίζει έδαφος στη Γένοβα

Πάνω από 20.000 άνθρωποι γέμισαν την κεντρική Piazza Matteotti στη Γένοβα το περασμένο Σαββατοκύριακο για μια δωρεάν συναυλία της βραβευμένης techno DJ Σάρλοτ ντε Βίτ. Ανάμεσά τους, η δήμαρχος της πόλης, Σίλβια Σάλις.
THE LIFO TEAM