Καταδικάζει η Κομισιόν τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο

Καταδικάζει η Κομισιόν τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
0

«Τις συνεχιζόμενες, παράνομες, ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο» καταδίκασε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα εναντίον των δύο χωρών, η κα Μογκερίνι υπενθύμισε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα συμπεράσματά του, της 22ας Μαρτίου 2018, καταδίκασε απερίφραστα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισε την αμέριστη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο».

Παράλληλα ανέφερε ότι «κατά τη σύνοδο των ηγετών στη Βάρνα, στις 26 Μαρτίου 2018, οι πρόεδροι Γιούνκερ και Τουσκ τόνισαν τη σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας με τα κράτη μέλη της Ε.Ε. ως σημαντικής δέσμευσης στο πλαίσιο της διαδικασίας προσχώρησης και εξέφρασαν την συνεχιζόμενη ανησυχία τους σχετικά με τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος».

Όπως επεσήμανε στην απάντηση της Κομισιόν η κα Μογκερίνι, «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη η Τουρκία να σέβεται την εθνική κυριαρχία των κρατών μελών επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους».

Σημείωσε επίσης ότι «ο πρόεδρος κ. Τουσκ τόνισε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει ομόφωνα την Κυπριακή Δημοκρατία στο δικαίωμά της να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασιλιάς Κάρολος: Η ανάρτηση για τη Γιορτή του Πατέρα εν μέσω της ρήξης με τον πρίγκιπα Χάρι

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η ανάρτηση για τη Γιορτή του Πατέρα εν μέσω της ρήξης με τον πρίγκιπα Χάρι

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ δεν ήταν καλεσμένοι το Σάββατο στην ετήσια παρέλαση «Trooping the Colour» για τον επίσημο εορτασμό των γενεθλίων του βρετανού μονάρχη
LIFO NEWSROOM
ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Διεθνή / Νετανιάχου: «Το Ιράν θα πληρώσει βαρύ τίμημα, βρισκόμαστε σε υπαρξιακή μάχη»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός από το σημείο της ιρανικής επίθεσης που άφησε έξι νεκρούς προειδοποιεί για συντριπτική απάντηση – «Φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν το Ιράν είχε πυρηνικά»
LIFO NEWSROOM
Το ιταλικό χωριό που απαντά στον υπερτουρισμό με «δασκάλους του δρόμου» και ευγένεια

Διεθνή / Το ιταλικό χωριό που απαντά στον υπερτουρισμό με «δασκάλους του δρόμου» και ευγένεια

Καθώς η Σιρμιόνε δέχεται πάνω από 1,3 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο –χωρίς να υπολογίζονται οι ημερήσιοι τουρίστες–, η ανάγκη για ήπια διαχείριση έχει γίνει κρίσιμη
LIFO NEWSROOM