Καρχαρίας επιτέθηκε και σκότωσε Γερμανίδα τουρίστρια στα Κανάρια Νησιά

Καρχαρίας επιτέθηκε και σκότωσε Γερμανίδα τουρίστρια στα Κανάρια Νησιά Facebook Twitter
Λας Πάλμας, Γκραν Κανάρια / Φωτογραφία αρχείου: Pixabay.com
0

Μια 30χρονη Γερμανίδα τουρίστρια έχασε τη ζωή της από επίθεση καρχαρία ενώ έκανε διακοπές σε σκάφος αναψυχής - ένα ιστιοπλοϊκό καταμαράν - ανοιχτά των Καναρίων νήσων.

Σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, η νεαρή τουρίστρια το απόγευμα της Τρίτης, 17 Σεπτεμβρίου, κολυμπούσε πίσω από το υπό βρετανική σημαία σκάφος αναψυχής με το οποίο έκανε διακοπές, 500 χιλιόμετρα ανοιχτά των Καναρίων νήσων. Η 30χρονη Γερμανίδα δέχθηκε επίθεση από καρχαρία με αποτέλεσμα να χάσει το ένα της πόδι. 

Οι ισπανικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δέχθηκαν ειδοποίηση για ιατρική βοήθεια και μετά από συνεννόηση με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης του Μαρόκου, έστειλαν ένα ελικόπτερο καθώς και αεροσκάφος του ισπανικού στρατού για να μεταφέρουν το θύμα σε νοσοκομείο και να βοηθήσουν τους επιβαίνοντες στο σκάφος. Η συνεννόηση με το Μαρόκο κρίθηκε απαραίτητη καθώς το σκάφος αναψυχής απείχε 110 ναυτικά μίλια (203 χλμ.) από την πόλη Ντάχλα της Δυτικής Σαχάρας, η οποία βρίσκεται υπό την κυριαρχία του Μαρόκου. Το Μαρόκο δήλωσε πως δεν διέθετε τον κατάλληλο εξοπλισμό διάσωσης στην περιοχή.

Τη νεαρή τουρίστρια παρέλαβε ελικόπτερο το βράδυ της Τρίτης γύρω στις 20:00 (τοπική ώρα) αλλά, αν και υποβλήθηκε σε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, έχασε τη ζωή της από καρδιακή ανακοπή κατά την διάρκεια της πτήσης πριν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Λας Πάλμας, πρωτεύουσας της νήσου Γκραν Κανάρια. Σύμφωνα με τον ιστότοπο vesselfinder.com, το υπό βρετανική σημαία σκάφος αναψυχής «Dalliance Chichester», μήκους 17 μέτρων, είχε αναχωρήσει από το λιμάνι της Λας Πάλμας το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου.

Εξαιρετικά σπάνιες οι επιθέσεις καρχαριών στα Κανάρια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο από το «The International Shark Attack File» (ISAF) - η μοναδική επιστημονική παγκόσμια βάση δεδομένων για τις επιθέσεις από καρχαρίες με έδρα τη Φλόριντα των ΗΠΑ - οι επιθέσεις καρχαριών σε όλο τον κόσμο αυξήθηκαν το 2023 με 69 «απρόκλητα» δαγκώματα σε σύγκριση με το 2022, όπου τα «απρόκλητα» δαγκώματα των καρχαριών σε ανθρώπους ήταν 63. Σύμφωνα με το ISAF, «απρόκλητα» ορίζονται τα περιστατικά κατά τα οποία ένα δάγκωμα σε άνθρωπο συμβαίνει στο φυσικό περιβάλλον του καρχαρία, χωρίς πρόκληση από τον άνθρωπο στον καρχαρία.  

Στο αρχιπέλαγος των Καναρίων νήσων οι επιθέσεις καρχαριών σε ανθρώπους είναι εξαιρετικά σπάνιες. Σύμφωνα με το «The International Shark Attack File» έχουν καταγραφεί 11 επιθέσεις από το 1916 μέχρι το 2020 με ελαφρείς τραυματισμούς και κανένας θάνατος. Ο θάνατος της άτυχης Γερμανίδας τουρίστριας είναι ο πρώτος θάνατος στην ιστορία από επίθεση καρχαρία στο αρχιπέλαγος των Καναρίων νήσων. Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί το είδος του καρχαρία που επιτέθηκε στην άτυχη τουρίστρια ενώ τα στοιχεία της ταυτότητάς της δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς οι Ιρανοί παρακάμπτουν τους περιορισμούς στο διαδίκτυο για να επικοινωνήσουν με το εξωτερικό

Καθώς οι περιορισμοί στο διαδίκτυο και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες εντείνονται στο Ιράν λόγω του πολέμου με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, πολλοί Ιρανοί αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους στο εξωτερικό
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΠΑ

Διεθνή / Ιράν: «Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να συνομιλήσουμε με τους Αμερικανούς»

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο CBS News ξεκαθάρισε πως - παρά τους ισχυρισμούς του Τραμπ - το Ιράν δεν έχει ζητήσει ούτε κατάπαυση πυρός ούτε κάποια διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει την πιο ενεργή συμμετοχή του στον πόλεμο

Ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας Εντ Μίλιμπαντ αποκάλυψε ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης εξετάζουν όλες τις επιλογές που έχει Ηνωμένο Βασίλειο να βοηθήσει στην επαναλειτουργία της ζωτικής σημασίας πλωτής οδού
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΚΟ ΜΠΛΕ ΠΟΛΗ

Διεθνή / Γιατί «η πιο μπλε πόλη του κόσμου» είναι μπλε; - Το μυστήριο με το Chefchaouen στο Μαρόκο

Τα πιθανά σενάρια για το μπλε χρώμα που κυριαρχεί στους τοίχους, στις σκάλες, στις πόρτες, στις καμάρες και στα πλακόστρωτα μιας από τις πιο πολυφωτογραφημένες περιοχές του Μαρόκου
THE LIFO TEAM
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Συνολικά 178 πλοία ελληνικών συμφερόντων στον Περσικό Κόλπο

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το σύνολο της ναυτιλιακής κοινότητας, εκδίδουμε οδηγίες προς τα πλοία και τις εταιρείες και παρακολουθούμε όλα τα γεγονότα», λέει ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Στέφανος Γκίκας
THE LIFO TEAM