Καναδάς: Σε ύψιστη επιφυλακή χιλιάδες κάτοικοι λόγω των πυρκαγιών- Πάνω από 37.000 έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους

Καναδάς: Σε ύψιστη επιφυλακή χιλιάδες κάτοικοι λόγω των πυρκαγιών- Πάνω από 37.000 έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους Facebook Twitter
0

Σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής παραμένουν σήμερα πολλές χιλιάδες άνθρωποι στον δυτικό Καναδά και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να απομακρυνθούν, εφόσον χρειαστεί, από τις εστίες τους υπό την απειλή των γιγαντιαίων δασικών πυρκαγιών. Εδώ και μία εβδομάδα 37.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους εξαιτίας των πύρινων μετώπων.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στο κεντρικό και νότιο τμήμα της επαρχίας της Βρετανικής Κολομβίας, που εδώ και πολλές εβδομάδες βρίσκεται αντιμέτωπη με κύμα καύσωνα, ενώ πριν από 10 ημέρες κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.


Οι φλόγες συνεχίζουν εξάλλου να κατακαίνε δασικές εκτάσεις στην Καλιφόρνια, στις δυτικές ΗΠΑ, όπου χθες Κυριακή ξέσπασε μια πυρκαγιά κοντά στο φυσικό πάρκο Γιοσέμιτι, η "Detwiller" όπως την έχουν ονομάσει κι η οποία έχει ήδη μετατρέψει σε στάχτες σήμερα το πρωί μια περιοχή έκτασης 28 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σύμφωνα με την υπηρεσία προστασίας από τις πυρκαγιές της Πολιτείας (Cal Fire).


Στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, οι αρχές εξέδωσαν περίπου 50 εντολές εκκένωσης σε χωριά της Βρετανικής Κολομβίας, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να έχουν φύγει από τα σπίτια τους, χωρίς να υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα επιστρέψουν σύντομα.


Το Σάββατο, οι 11.000 κάτοικοι της πόλης Ουίλιαμς Λέικ χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να παραμείνουν για πολλές ώρες στον μοναδικό αυτοκινητόδρομο εκκένωσης που ήταν ανοικτός, όπου επικρατούσε ωστόσο κυκλοφοριακό κομφούζιο και οι φλόγες τον είχαν περικυκλώσει.


Δεκάδες πόλεις, εξάλλου, έχουν μετατραπεί σε κέντρα υποδοχής, όπου οι πυροπαθείς μπορούν να βρουν ένα κρεβάτι να κοιμηθούν και φαγητό, όμως σε πόλεις όπως το Κάμλουπς και το Πρινς Τζορτζ άρχισε να επικρατεί συνωστισμός από τους εκατοντάδες ανθρώπους που καταφθάνουν σε καθημερινή βάση.


Περισσότεροι από 3.000 πυροσβέστες από κάθε γωνιά του Καναδά και 200 ελικόπτερα και αεροσκάφη δίνουν μάχη για θέσουν υπό έλεγχο τα περισσότερα από 150 μέτωπα στην επαρχία, με τις πυρκαγιές σε πολλές περιπτώσεις να καίουν ανεξέλεγκτες.


Από την 1η Απριλίου, 641 φωτιές έχουν καταστρέψει 1.317 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους σε αυτήν την επαρχία.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραμπ: Στο ναδίρ της 2ης θητείας του το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνουν την πολιτική του για τη μετανάστευση

Διεθνή / Τραμπ: Στο ναδίρ της 2ης θητείας του το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνουν την πολιτική του για τη μετανάστευση

Μόλις το 28% του δείγματος σε δημοσκόπηση απάντησε καταφατικά στο ερώτημα αν οι συλλήψεις μεταναστών σε χώρους δουλειάς σε εφόδους των αρχών είναι κάτι «καλό για τη χώρα», ενώ το 54% διαφώνησε
LIFO NEWSROOM
Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται επίθεση από υποστηρικτές του λόγω υποψιών ότι η κυβέρνησή του κρύβει λεπτομέρειες για τα εγκλήματα του Έπσταϊν για να προστατεύσει την πλούσια ελίτ — συμπεριλαμβανομένου του ίδιου
LIFO NEWSROOM
«Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Διεθνή / «Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Η πρώτη Παλαιστίνια ΥΠΕΞ, Βαρσέν Αγκχαμπεκιάν Σαχίν, μίλησε αποκλειστικά στο Euronews και κατήγγειλε αδράνεια της ΕΕ στη Γάζα - Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Διεθνή / Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Η κλιμάκωση στη νότια Συρία –με ταυτόχρονη εμπλοκή του Ισραήλ και πολιτική αστάθεια στην περιοχή της Σουέιντα– επαναφέρει το ζήτημα της εσωτερικής συνοχής στη Συρία
LIFO NEWSROOM