ΤΟ ΝΕΟ LIFO APP

«Καμπανάκι» για τους λεμούριους: Σχεδόν όλα τα είδη απειλούνται με εξαφάνιση

«Καμπανάκι» για τους λεμούριους: Σχεδόν όλα τα είδη απειλούνται με εξαφάνιση Facebook Twitter
EPA
0

Σχεδόν όλα τα είδη των λεμούριων, τα θηλαστικά με τα μεγάλα, έντονα μάτια, απειλούνται με εξαφάνιση.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μίας διεθνούς ομάδας περιβαλλοντολόγων, που διεξήγαγε μία αξιολόγηση της κατάστασης των ζώων αυτών.

Αυτή η ομάδα ειδικών για τα πρωτεύοντα θηλαστικά, εξέτασε και συνέκρινε τις τελευταίες έρευνες για τους πληθυσμούς των λεμούριων και τις απειλές για το περιβάλλον τους και την επιβίωσή τους.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ομάδας, οι λεμούριοι είναι τα περισσότερο απειλούμενα είδη πρωτευόντων στον κόσμο.

Σε ανακοίνωσή του, ο Ρας Μίτερμαϊερ, από τη φιλανθρωπική οργάνωση Διατήρηση της Παγκόσμιας Άγριας Ζωής, ο οποίος είναι και πρόεδρος της ομάδας ειδικών για τα πρωτεύοντα θηλαστικά, είπε ότι στα συμπεράσματα της αξιολόγησης, επισημαίνεται ο «πολύ υψηλός κίνδυνος εξαφάνισης των μοναδικών λεμούριων της Μαγαδασκάρης» και είναι «ενδεικτικό των σοβαρών απειλών για τη βιοποικιλότητα της Μαδαγασκάρης στο σύνολό της».

«Τα μοναδικά και υπέροχα είδη της Μαγαδασκάρης αποτελούν το σημαντικότερο πλεονέκτημά της», πρόσθεσε.

Τα ζώα αυτά αντιμετωπίζουν ποικίλες απειλές, που αφορούν κυρίως την καταστροφή του τροπικού δασικού οικοτόπου τους από τη γεωργία, την αποψίλωση των δασών, την παραγωγή ξυλοκάρβουνου και την εξόρυξη.

Άλλη σοβαρή απειλή στην επιβίωση του είδους αποτελεί το κυνήγι τους και η αιχμαλωσία τους για εμπόριο κατοικιδίων.

«Καμπανάκι» για τους λεμούριους: Σχεδόν όλα τα είδη απειλούνται με εξαφάνιση Facebook Twitter
EPA

Ο καθηγητής Κριστόφ Σβάιτζερ, από την Ζωολογική Εταιρεία του Μπρίστολ και αντιπρόεδρος της ομάδας είπε στο BBC: «Όλο και περισσότερο, παρατηρούμε μη βιώσιμα επίπεδα λαθροθηρίας των λεμούριων».

«Παρατηρούμε επίσης το κυνήγι τους, πιθανόν για τα τοπικά εστιατόρια. Αυτό είναι ένα νέο φαινόμενο για τη Μαγαδασκάρη. Δεν υπήρχε σε αυτήν την κλίμακα πριν από 15 χρόνια», ανέφερε.

Υπάρχουν 111 γνωστά είδη και υποείδη λεμούριων, όλα ενδημικά στη Μαγαδασκάρη και σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ομάδας τα 105 από αυτά απειλούνται.

Η μελέτη αυτή, η οποία έγινε υπό την Διεθνή Ένωση για την Διατήρηση της Φύσης (IUCN), είναι το πρώτο βήμα μίας επίσημης αξιολόγησης της κατάστασης διατήρησης κάθε είδους που μελετήθηκε, η οποία έχει εκδοθεί και είναι γνωστή ως η Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών.

Τα ευρήματα θα περάσουν από διαδικασία αξιολόγησης, πριν ενσωματωθούν και χρησιμοποιηθούν για την ανανέωση της Κόκκινης Λίστας.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΤΟ ΝΕΟ LIFO APP

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ