Καμερούν: Κάθειρξη σε δύο transgender άτομα για «απόπειρα ομοφυλοφιλίας»

Καμερούν: Κάθειρξη σε δύο transgender άτομα για «απόπειρα ομοφυλοφιλίας» Facebook Twitter
Facebook
0

Δικαστήριο στο Καμερούν καταδίκασε δύο transgender άτομα την Τρίτη σε φυλάκιση πέντε ετών για «απόπειρα ομοφυλοφιλίας» και άλλα «αδικήματα».

Συνελήφθησαν με αφορμή τα ρούχα που φορούσαν σε ένα εστιατόριο, σύμφωνα με τους δικηγόρους τους.

Μια τοπική διασημότητα των social media γνωστή ως Shakiro, κατά κόσμο Njeukam Loic Mildred, και η Patricia (Roland Mouthe), συνελήφθησαν στις 8 Φεβρουαρίου.

Ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι η κράτησή τους αποτελεί μέρος της εντεινόμενης στοχοποίησης και ποινικοποίησης των σεξουαλικών μειονοτήτων και των transgender ατόμων στο Καμερούν.

Και οι δύο έλαβαν τη μέγιστη ποινή φυλάκισης πέντε ετών και τους επιβλήθηκαν πρόστιμα 200.000 φράγκων CFA, δηλαδή 372,44 δολαρίων, όπως δήλωσαν οι δικηγόροι τους στο Reuters. Εκτός από την «απόπειρα ομοφυλοφιλίας», καταδικάστηκαν για δημόσια ασέβεια και επειδή σύμφωνα με τις αρχές δεν είχαν μαζί τους στοιχεία ταυτότητας.

«Αυτή είναι μια πολιτική απόφαση», δήλωσε η Alice Nkom, μία από τους δικηγόρους τους, η οποία δεσμεύτηκε να ασκήσει έφεση στην απόφαση.

«Είναι η Γιαουντέ (η κεντρική κυβέρνηση) που είπε ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να φέρουν την ομοφυλοφιλία στο Καμερούν» πρόσθεσε.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να απαντήσει σχετικά.

Το Καμερούν είναι μία από τις περισσότερες από 30 αφρικανικές χώρες, όπου οι σχέσεις του ιδίου φύλου είναι παράνομες.

Τα δικαστήριά του έχουν ήδη καταδικάσει ανθρώπους σε ποινές φυλάκισης πολλών ετών για την φερόμενη ομοφυλοφιλία τους.

Το Human Rights Watch ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι οι συλλήψεις των Shakiro και Patricia φαίνεται πως αποτελούν μέρος μιας «συνολικής αύξησης της αστυνομικής δράσης» κατά των σεξουαλικών μειονοτήτων.

Από τον Μάϊο του 2020, 53 άτομα έχουν συλληφθεί έπειτα από επιδρομές σε οργανισμούς για το HIV και το AIDS. Υπάρχουν δε, και αναφορές ότι τα άτομα ξυλοκοπούνται και υποβάλλονται σε αναγκαστικές «πρωκτικές εξετάσεις» για να επιβεβαιώσουν τις κατηγορίες για ομοφυλοφιλία, όπως ανέφερε η ομάδα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με πληροφορίες του Reuters/BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM